Амазония - фотографска изложба на Иво Орешков / 25.07.-20.08.2023г. / Варна

ФотоСинтезис Варна | 25 Юли 2023 - 20 Август 2023
Откриване: 25.07.2023г. от 17:00-20:00 часа в присъствието на автора
ФотоСинтезис Варна, бул. “Княз Борис I” 64

За автора:
 Иво Орешков е професионален сватбен фотограф, но и запален пътешественик. Както сам казва за себе си - художник по образование, по призвание творец. 
Обичам да улавям реалността на света около мен в обектива си и да го пресъздавам с през призмата на погледа и въображението ми. За мен фотографията е илюзията, която показва действителността.”

За Амазония:

Да си богат с парите, които си похарчил! Това е моето определение за финансите, вложени в пътешествия по света. 

Невероятно беше преживяването ми в Амазония, което ме обогати за цял живот. Доказват го и снимките оттам, които илюстрират това съкровище, всеки път, когато ги погледна. 
 
В тази изложба споделям 26 от тях. 
Амазонското приключение включваше 8-дневно плаване по Рио Негро, най-големият приток на река Амазонка, който пресякохме с малко корабче носещо невероятното име „Исус Христос 1“ (или „Жезус Кристо 1“ както се произнася на португалски).Всяка вечер лягахме и заспивахме в хамаци, които бяха разположени на палубата. „Закотвени“ в някой залив се озовавахме заобиколени от светещите очи на кайманите в тъмната река, които блястяха щом ги осветиш с челника си .
Подбрал съм още кадри от езерото Балбина, както и от посещението ни при местно индианско племе. Споделям и малка част от магичната флора и фауна на необятната амазонска джунгла, която привлича с първичността и чистота си. Не мога да пропусна дъждовната гора, която те пленява с девствената си красота и свободно бродещи обитатели. Нямаше как да не покажа и реката, в която докато се къпеш се оказваш заобиколен от множество речни делфини дошли да си поиграят с теб.


 
Това невероятно място носи името Анавианас (Anavilhanas) и е един от най-големите речни архипелази в света, който се намира в щата Амазонас, Бразилия. Архипелагът е в близост до град Манаус в Рио Негро и се състои от около 400 острова, които променят формата и големината си в зависимост от нивото на водата в сухите и дъждовните периоди. Неговата дължина е 130 км, а средната ширина на реката е около 20 км.
Само на няколко километра от града се намира и мястото наречено „Meeting of Waters“ (Срещата на водите), където огромните реки Рио Негро и Солимойс се събират за да образуват най-голямата в река света – Амазонка. Това е уникално явление, в което тъмните води на Рио Негро се събират със свелокафявите води на Солимойс. Контраста между тях е толкова голям, че се вижда дори от космоса. 

 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 06, 2023

Фотогалерия: Амазония - фотографска изложба на Иво Орешков / 25.07.-20.08.2023г. / Варна

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии