400 мегапикселови изображения с Hasselblad H6D-400c MS

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Март 21, 2018
 
Шведският производител на среднофирматни камери, Hasselblad, представи модела H6D-400c MS. Той е оборудван със 100 мегапикселов CMOS сензор с размери 53.4 x 40mm, който благодарение на (Multi-Shot) режим е в състояние да генерира изображения с много висока резолюция, превишаваща разделителната способност на сензора, монтиран в камерата. По същество, при този режим изображението се получава чрез комбинация на 6 кадъра, които са заснети последователно чрез микроизместване на сензора. Първите четири кадъра се правят с изместване със стъпка един пиксел и описват квадрат, докато матрицата заеме отново първоначалната си позиция. Петият кадър се прави с изместване на половин пиксел по вертикала, а шестият - с половин пиксел по хоризонтала. Краният резултат е изображение с резолюция близо 404 МП (23200 x 17400), което се записва в 16 битов TIFF формат, генериращ файл с размери 2.4 ГБ. Обединяването само на първите 4 кадъра дава изображение с резолюция 100 МП. Това е същата резолюция като тази при един кадър, но обединяването води до значително повишаване на детайлизацията в изображението, както и до изключително точното цветопредаване.
За преместването на матрицата се използва пиезоелекртически механизъм. За комбинирането на кадрите е необходимо камерата да се включи към компютър. Затова камерата е оборудвана с USB 3.0 интерфейс. Освен това камерата има 3-инчов сензорен екран, слот за карти памет CFast 2.0 и SD, Wi-Fi и HDMI интерфейси. 
По очевидни причини режимът Multi-Shot е подходящ само за снимане на статични обекти. Според производителя фотоапаратът е подходящ по-специално за снимане на произведения на изкуството, включително картини и статуи.

Стартовата цена на новия продукт в магазините на Фотосинтезис е 93799 лв. Приемането на предварителни поръчки вече е започнало. Доставките на H6D-400c MS ще започнат през март.// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Март 21, 2018
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии