ЗАЕДНО ЗА КРАТКО. МИЛЕНИАЛИ В БЪЛГАРИЯ 2010 – 2016 - изложба на Денислав Стойчев / 01.02. - 02.04.2024 / София

Галерия SYNTHESIS | 01 Февруари 2024 - 02 Април 2024
ЗАЕДНО ЗА КРАТКО 
МИЛЕНИАЛИ В БЪЛГАРИЯ. 2010 – 2016
ИЗЛОЖБА НА ДЕНИСЛАВ СТОЙЧЕВ

Галерия Синтезис / 
1 февруари – 2 април 2024
Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов

Откриване: 1 февруари, 18:30 ч., в присъствието на автора Денислав Стойчев и на критика доц. Йордан Ефтимов

Съпътстваща програма:
2 февруари, 17:00 – 20:30 ч., и 5 февруари, 15:00 – 17:30 | „СИМУЛАКРУМ“ – театрално-фотографски пърформанс с авторски текстове (вход свободен с предварително записване);
20 февруари, 18:00 ч. | Среща-разговор с Денислав Стойчев - фотографски проекти и лични истории;  
21 февруари, 18:00 ч. I Представяне на фотокнигата „Заедно за кратко“ с участието на автора Денислав Стойчев, критика доц. Йордан Ефтимов и кураторите Надежда Павлова и Никола Михов, книжарница и галерия „НБУ в Центъра“;
5 март, 17:00 – 20:00 ч. | Библиотека Фотосинтезис – Фокус: Съвременни български фотокниги;
14 март, 17:00 ч. I Благодатни четвъртъци с Гаро Кешишян, гост Денислав Стойчев, Фотосинтезис, Варна;
19 март, 17:00 – 19:00 ч. | Портфолио ревю с Надежда Павлова и Никола Михов;
28 март, Прожекция на филма „Проект БАБА“, реж. Балинт Ревес, Унгария/Великобритания, 2017, 89 мин.
2 април, 17:00 – 20:00 ч. | Библиотека Фотосинтезис I Фотокниготека - фотокниги избрани от Денислав Стойчев  

Галерия Синтезис представя изложбата „Заедно за кратко“ на младия документален фотограф Денислав Стойчев. В периода между 2010 и 2016 г., който съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, Денислав неизменно снима близкото си обкръжение „от приятели и техни приятели“, създавайки своеобразен портрет на своето поколение. Наричани милениали или поколението Y, това са родените между средата на 80-те и края на 90-те години на 20 век. „Не сме преживели комунизма и може би затова не сме такива бунтари като израсналите преди нас. Ние сме по-малко интровертни и обсебени от социалните мрежи от поколението след нас, но все пак отстояваме собствените си зони на комфорт. Това е нашият преход от детството към зрелостта, който съвпадна и с несигурния край на българския преход.“, споделя авторът.  


Заедно за кратко“ не е нито етнографски проект за постсоциалистическия млад българин, нито пък антропологическо изследване на ритуалите на прехода от детството към света на възрастните. Без да го търси обаче той е и едното, и другото. [...] Това е документална фотография, запечатала състоянията на неосъзната свобода и тревога от участник, потопен изцяло вътре. Нещо като портретите, които затворник прави на другите в килията без да е ясно дали тези образи изобщо ще оцелеят. Светът на милениалите тук е представен като свят не на свръхиронични, а само на свръхчупливи същества. Проявите на нежност се редуват със самоубийствени пози. Кадрите почти винаги са правени в сумрак, но са изпълнени с ярки цветове. [...]
Съвременната пиета на момичето, държащо главата на своя спящ приятел на седалка в автобус, прегръщащи се на пода на апартамент с парти посред шумотевицата и обрамчени от коледни лампички, пуснати в лятото. И още и още сцени на самодейно театрално всекидневие. Защото партито и пътуването са всекидневието на човека в този преход. Но също деликатността на телата на спящите в края на партито и на все още неможещите да заспят – уморени, но и свръхнапрегнати.“
, пише доц. Йордан Ефтимов в текст към фотокнигата „Заедно за кратко“.


За Денислав, също както за повечето представители на поколението Y, съзряването е период на непрестанно търсене и пътуване между „тук“ и „там“ – между големия и малкия град, между България и чужбина, а фотографията се превръща в неговия „щит, пропуск и спасение“.

Свистенето на месеците и годините стана оглушаващо. Срещите ни се разредиха и бяха все по за кратко. Пораснахме, раздалечихме се, професиите и новоизградените семейства обсебиха всекидневието. Носталгията може би не се роди постфактум, а присъстваше още тогава, във всеки изтичащ миг, когато натисках спусъка в страст да запазя частица от емоцията. А после, когато музиката затихна и компаниите се пръснаха, гонзо-фотографиите в архива ми узряха като самостоятелен проект“, пише Денислав Стойчев в предговора на книгата „Заедно за кратко“.  


Проектът „Заедно за кратко“ е представен за първи път в платформата Bulgarian Photography Now, а през 2022 г. изложбата е показана в Българския културен институт в Братислава в рамките на Месеца на фотографията. Едноименната фотокнига, издадена от автора през 2023 г., може да бъде намерена в онлайн книжарницата на платформата за фотокниги ПУК! 

ЗА АВТОРА:
Денислав Стойчев e документален фотограф, роден през 1992 г. в Ямбол. Живее и работи във Варна. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 2015 г. В периода 2017 – 2020 г. работи като щатен фотожурналист в националния печат. Негови фотографии и текстове са публикувани в десетки български и международни медии, сред които The Guardian, Al Jazeera, Wall Street Journal, списанията National Geographic и Fisheye.

Денислав е автор на над десет самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в колективни изложби и фестивали като 32-рия Месец на фотографията в Братислава (2022), Арт Старт в галерия Credo Bonum (2022), Международни фотографски срещи в Пловдив (2021), Memento Vivere – в програмата на ФотоФабрика в Националната галерия (2021) и Биенале ФОДАР (2013, 2015).

Участва в майсторски класове по документална фотография организирани от New York Times и City University of New York (Ню Йорк, 2013) и фотографската агенция NOOR (Белград, 2015), фотографски работилници с Рикардо Касес (2019) и Стратос Калафатис (2022), организирани от галерия Синтезис и майсторски клас по мултимедийна журналистика с Кенет Кобре, организиран от БГ Прес Фото (2011).  
Печели наградата за най-добър млад фотожурналист от БГ Прес Фото през 2011 и 2013 г., а през 2022 г. е член на журито на конкурса. В периода 2014 – 2019 г. е сътрудник на Фондация БГ Прес Фото, където организира гостувания, изложби и работилници с фотографите Едуард Кийтинг, Скот Брауър и Акейша Джонсън. През 2021 и 2022 г. документира 27 доброволчески инициативи в цялата страна в сътрудничество с платформата TimeHeroes за изложбата „Ще участвам!“ с куратор Надежда Павлова, представена в галерия Doza (2022). Първата му фотокнига, „Заедно за кратко“, излиза през 2023 г.

Денислав Стойчев посвещава изложбата на своя ментор и приятел Цветан Томчев (1960 – 2023) –  фотожурналист, преподавател и основател на конкурса БГ Прес Фото, който вдъхновява, мотивира и свързва голяма част от настоящото поколение фотожурналисти и документални фотографи в България.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и в партньорство с Кинофестивал „Срещи на младото европейско кино“, Институт „Лист“, Книжарница и галерия „НБУ в Центъра“, платформа за фотокниги ПУК! и сдружение „Конклав“. 

// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Февруари 01, 2024

Фотогалерия: ЗАЕДНО ЗА КРАТКО. МИЛЕНИАЛИ В БЪЛГАРИЯ 2010 – 2016 - изложба на Денислав Стойчев / 01.02. - 02.04.2024 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии