Вашият нов приятел - Nikon COOLPIX P5100

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Ноември 23, 2007

От Милен Иванов:

Преди около седмица срещнах нов приятел – дребничък и облечен в черно, но няма как да го подминете, без да го забележите. Като широко скроена личност приех да разговаряме на любима тема.  Видът му беше подчертано класически и не криеше, че произлиза от знатен род с 90-годишна традиция. Постепенно научих повече за любовта му към иновациите и високите технологии, деликатно премесени с наследството,  което той ревниво пазеше, и японската лоялност и преданост, които демонстрираше.
За да ви уверя, че историята е базирана на действителни събития и че аз не съм егоист, пазейки за себе си такъв събеседник, ще си позволя да ви го представя...

Да, това е новият флагман на фамилията COOLPIX от рода Nikon и достоен наследник на предшественика си P5000. Разбира се, става дума  за новият Nikon COOLPIX P5100, а както вече се досещате, любимата ни тема е фотографията.

Усещането, което дава магнезиевият корпус е, че държа нещо ювелирно в ръцете си. На извивката, където се падат пръстите и на мястото, където палецът придържа камерата, е поставена висококачествена гума, която подсигурява стабилното хващане. Апаратът разполага с варио обектив NIKKOR 35-123 мм еквивалент на 35мм камера или 3.5Х оптично приближение и отвор на апертурата - f/2.7–5.3  с вградена оптична стабилизация на изображението VR. Бутонът за зумиране е поставен на удобното място пред спусъка, а управлението на камерата се извършва с помощта на скрулиращ с две и навигационен с пет посоки бутони. Там са изведени за бърз достъп функциите: компенсация на експозицията, самоснимачка, режими на светкавицата, макро и потвърждаващ OK в средата. В лявата страна се намират останалите пет бутона, като отгоре надолу следват :

Fn – програмируем бутон с възможност за избор на една от десет често необходими функции (например ISO и др.)
Дисплей бутон – за изключване и промяна режимите на дисплея
- Добре познатият play - за разглеждане на готовите снимки
MENU – светкавичен достъп до наборът с функции и настройки
- И „кошчето” - за изтриване на несполучливите кадри, ако има такива

В центъра е заел подобаваща позиция 2.5 инчов TFT LCD дисплей с широк ъгъл на видимост, анти-рефлексно покритие и резолюция 230 000 точки.
От горната страна на корпуса стои въртящият се диск, който улеснява превключването на режимите и заедно с оптичния визьор е приятна добавка към класическото излъчване на COOLPIX P5100 . А така нареченият чехъл за външна светкавица издава близката родствена връзка с професионалния клас камери на Nikon .
  

Стига толкова за външния вид, все пак по него посрещат, но по друго изпращат.... И така какво носи в себе си този малък самурай ?
Великолепното качество на изображението се дължи на единството и разбирателството между гореспоменатия обектив, 12.1 мегапикселовия сензор от типа CCD с размер 1/1.72 инча, и новият мощен процесор EXPEED, който обработва данните с точност и бързина, типични за японския му характер.

COOLPIX P5100 разполага с всички необходими снимачни режими, автоматичният и P програмният сами определят скоростта на затвора и отвора на диафрагмата. Инженерите от Nikon са помислили и за фотографите с голям размах на въображението и постоянни творчески пориви, като са включили и ръчни режими A S M -  приоритет на апертурата, на скоростта и изцяло ръчен . А за моментите, в които просто искаме да се забавляваме и да не мислим за нищо друго, освен за хората или местата около нас, са предвидени готовите програми SCENE - 14 на брой плюс панорама асистент и запис на глас.

За по-голямо удобство при фокусиране върху хора или групи е въведена нова хардуерна система за разпознаване на лица Face-priority AF, като броят им може да достигне 12. В останалите случаи TTL AF по контраст с 9 зонова авто-избираема настройка, 99 зонова ръчно избираема, или централна точка .
Системата за измерване на светлината е TTL, матрично с 256 сегмента, централно претеглено, точково и точково по авто-фокусна зона .

Чувствителността на сензора започва от така необходимото ISO 64, 100, 200, 400, 800, 1600, 2000 и достига до невероятното ISO 3200, но на 5 мегапиксела, които са достатъчни и за отпечатък с размери 20-30 см. Има възможност апаратът сам да определи диапазона на чувствителност между 64 и 800, като се избере ISO Auto .

Интерес представляват и трите характерни за Nikon технологии:
Face-priority AF - фокус с приоритет на лице с подобрена скорост и ефективност, за която стана дума по-горе.
In-Camera Red-Eye Fix - премахване на червени очи, ако все пак са се получили.
D-Lighting – тя вече е въведена и в професионалния клас камери на Nikon . При този модел фотоапарат опцията се избира при разглеждане на изображението, а нейното прилагане подобрява динамиката на снимката, като просветлява тъмните участъци и прави по-видими детайлите в тях, без това да засяга светлите участъци. Обръщам внимание на тази иновация, защото тя прави изображението по-близо до човешкото възприятие и усилва въздействието на сцената, която сме заснели.

Тук може да добавим и възможностите за оптимизация на изображението, особено за черно-бяла фотография с помощта на четири различни филтри за творчески ефекти (жълт, оранжев, червен и зелен). Функцията за контрол над цилиндричните изкривявания показва в реално време коригираното изображение на дисплея.

Вградената светкавица се справя чудесно, работейки дори и на серийни кадри, без изчакване за презареждане.
Nikon COOLPIX P5100 работи чудесно и с външна светкавица, като аз го изпробвах с Nikon SB-800, пълна съвместимост има и с SB-600, и с по-малката SB-400 .

По време на работата ми като консултант във PHOTOSYNTHESIS съм получавал запитвания за достъпна камера, която да може да се синхронизира със студийни светкавици. В много от случаите компактните камери синхронизират в студио, но поради зададената бърза скорост на затвора, дисплеят става прекалено тъмен за кадриране. С този апарат обаче не е така. Подбрах предмети и направих семпла постановка в студиото на PHOTOSYNTHESIS. Експериментирах с две-три тела, два софтбокса и радио синхронизатор, (подобен комплект осветление за предметна фотография заедно с апарата може да се сглоби за цена по-малка от тази на SLR среден клас). И резултатите са напълно задоволителни. Използвах скорости от порядъка на 1/250 и 1/500 сек. и дисплеят показваше прекрасно в реално време предметите, осветени от пилотното осветление.

Естествено COOLPIX P5100 не е предвиден за интензивна професионална работа и добрите резултати се постигат с известни компромиси, като липса на RAW формат, известно забавяне на автофокуса на тъмно и т.н.. Но това не е съпоставка между компактен апарат и огледално-рефлексен, а просто новият COOLPIX P5100 се оказа достатъчно гъвкав, за да се изправи пред всякакви препятствия, включително и студийно снимане,  показвайки отлични резултати.

Зад изтъчения вид на новият Nikon COOLPIX P5100 се крие фотоапарат с професионални наклонности, който може да бъде винаги с вас, а когато пожелаете да запечатате прекрасни кадри и незабравими моменти, той със сигурност ще остави частица от своя блясък в очите на любимите ви хора и във всяко фотографско сърце.

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Ноември 23, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии