Събота сутрин, -2С, усещат се като -7С - Изложба фотографии на Кирил Станоев / 17.05.2019, 19:30 ч. / Варна

Фотосинтезис Варна | 17 Май 2019 -

Откриване: 17 май (петък) от 19.30 часа
във ФотоСинтезис Варна
ул. „Княз Борис I„ 64


“Поток от коли – търговци и клиенти,пълзи нагоре по ул. Лавандула към битака Малашевци. Рядката софийска мъгла, услужливо се изнася от пазара и слиза ниско над Владайска река. Задушливият мирис на скара е събрал в шпалир бездомните кучета. Легендарният “софийски битак” е като декор за филм, в който са въвлечени всички нива на българската културата и бит - книгоиздаване, изящни изкуства, дизайн, декорация, фолклор,икони на кича, семейни реликви, стари комикси, винили…

За Кирил Станоев този местен Вавилон е неизчерпаем ресурс за портретите, които снима.От дистанцията на времето той миксира стилове, материали и предмети, на които сменя контекста и ги поставя в композиции, повлияни от класическите портрети на Италианския ренесанс. Използва ги с ирония, понякога подменяща посланието на портрета. Неглижира интериора до документално внушение, до театралната бутафория на декора. Наиграва композициите в маниера на портретите на “Северния ренесанс”, на “малките холандци”, като използва символи на дизайна на XX век и цветовете на американския поп-арт. “Документира” времето ни с абсурдно “чисти” визии присъщи на плаката. Изолира предмети на кича в минималистичен декор. Сублимира ексцентричността на визията до послания на притчи. 
Чувството му за хумор е не спрямо моделите, които снима, а към потенциалния зрител. Като обмислени шеги със стереотипите, с уседналостта на вкуса, с усилието непременно да разбереш “какво е искал да каже автора”. Мариета Ценова, куратор.

В портретите на Кирил Станоев е тихо. Няма звуци от природата, от улицата. Дори птиците му мълчат. Той използва урбанистичните детайли, които обикновено подминаваме, и създава от тях често сюрреалистична визияот “друго време”. Като дистанция от действителността, която ще ни помогне да станем по-вглъбени но ипо-любопитни да откриваме красивото. 
Фотографиите му са “демократични”. В тях няма йерархия, символи на лукса, социално деление. Този маниер на изолиране и споделяне на красивото,в който рисуват портрети холандските художници от 17 векдържифокуса върху естетическата специфика на средата и позволява да открива красота навсякъде. И въпреки, че има прецеденти в стила на снимане на през 80-те години в Америка, в които кичът е субект на естетизиране, Кирил Станоев успява да създаде свой разпознаваем естетически баланс между “класическо” и “модерно”.
Фотографиите му са своеобразен урок за всеки притежаващ камера в дигиталната ера. Окото му е “образовано” и това изключва “случайни” импровизации. “

Някои от портретите на Кирил Станоев са шокиращи в избора на детайли, но и това е овладяно, защото те са изолирани от първоизточника си и са превърнати в метафори, в нови символи на епохата ни.В емблеми на манталитета да фамилиарничим с всичко, без да го познаваме, поназнайвайки спорадични факти. И не го прави назидателно, а просто ни позволява да видим света през неговите очи, и ни интригува с неговите открития.

Изложбата на Кирил Станоев може да видите до 26 май във ФотоСинтезис Варна. В “Нощта на музеите и галериите”, 18 май, ви очакваме с удължено работно време до 22.00 часа.


// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Май 17, 2019
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии