Sony FE 14mm f/1.8 GM - широк, лек и компактен

// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Април 20, 2021
Sony обяви поредното попълнение на серията висококачествени обективи G Master - ултра-широкоъгълния Sony FE 14mm f/1.8 GM.

Според слуховете се очакваше 16-милиметров обектив, но от компанията явно са решили да покажат по-широк размах в буквалния смисъл на думата.

Досега потребителите на безогледалните fulframe камери на Sony разчитаха за 14-милиметров обектив с диафрагма f/1.8 на модела на Sigma, но вече разполагат с native избор, при това с повече от два пъти по-ниско тегло и с по-компактен корпус. Размерите на новия Sony FE 14mm f/1.8 GM са 86 x 102 mm (срещу 96 x 126 mm за Sigma 14mm f/1.8 DG HSM Art), а теглото - едва 426 g (срещу почти 1200 g за Sigma).

Въпреки по-компактния си и лек корпус, новият обектив на Sony обещава превъзходна резолюция, контраст и цветопредаване, които биха го направили предпочитан избор за заснемане на пейзажи, архитектура, интериори и астрофотография.

Оптичната схема съдържа два XA (екстремно асферични) елемента, които позволяват запазването на резолюцията в по-компактен и лек обектив, два ED (Extra-low Dispersion) и един Super ED елемент имат задачата да минимизират хроматичните аберации и осигуряват отличен контраст и прецизно цветопредаване, а покритието Sony Nano AR Coating II намалява нежеланите отблясъци и призраци.

Корпусът на Sony FE 14mm f/1.8 GM е устойчив на прах и влага, а флуоритното покритие на челния и задния елемент отблъсква вода, мазнини и други замърсители за спокойна работа в неблагоприятни условия дори при смяна на филтъра, който се поставя на заден държач за филтри.

За удобство на снимащите са предвидени бутон за задържане на фокуса (с възможност да бъдат зададени множество допълнителни функции), превключване между отделните фокусни режими, пръстен за управление на фокуса с с линеен отговор за директно и прецизно ръчно фокусиране и пръстен за управление на диафрагмата с опция за безстъпкова корекция при видеозаснемане. Широкият максимален отвор на диафрагмата и кръглият механизъм с 9 елемента осигурява красиво и плавно боке, типично за серията G Master, както и достатъчно светлина при заснемане на звездно небе или други сцени със слаба осветеност.
// Техника / Техника | PhotoSynthesis | Април 20, 2021

Фотогалерия: Sony FE 14mm f/1.8 GM - широк, лек и компактен

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии