Ревю на Nikon D780 от Влади Грозданов

// Техника / Фотоапарати | Grozdanov | Март 09, 2020
07.01.2020 - това е датата, на която се случи една тотална промяна в DSLR системата на Nikon. На тази дата Nikon обявиха новия си модел D780. Промените са толкова много, че дори кутията, в която идва Nikon D780, вече е различна.
Като бивш и настоящ собственик на някои от моделите на Nikon - D750, D500, Z6 и D780, мога да кажа, че за мен D780 е събрал в себе си много от най-добрите качества на изброените модели. И не просто са събрани в един модел, но и са усъвършенствани многократно!Автофокусна система

Когато фокусираме с Nikon D780 през визьора, се използва 51-точковия автофокусен модул Advanced Multi-CAM 3500FX II, който има “low light performance” до минус 3 EV и 15 зони с кръстосана чувствителност. На пръв поглед този модул е същият като на D750, но Nikon твърдят, че алгоритъмът при D780 е подобен на този, използван при професионалните модели D5 и D500.

Но наистина иновативното в тази камера е добавената AF система от Z6 в режим “live view”, която се характеризира с възможността за проследяване на лица и очи. Тя има 273 фазови автофокусни зони и чувствителност до минус 5 EV. В режим “low light” тази чувствителност достига до минус 7 EV.

Когато снимах с D750, бях изключително доволен от автофокусната му система. С него съм снимал спорт, диви животни, птици и бързи коли и рядко съм имал несполучливи кадри заради неточен или бавен фокус.

На пръв поглед, AF на двете камери изглеждаше идентичен като поведение. С още малко снимане обаче, започнах да усещам разликата между двете системи. За щастие имам черно и бързо куче с много лъскав косъм - идеално за този тест. Да се снима черен обект, бързо движещ се, в слънчево време, отразяващ светлина - това е кошмар за AF. В тези условия, при D750 не винаги се случваше фокуса да бъде на правилното място. Не беше често, но се забелязваше. При D780 този проблем се проявяваше значително по-рядко. И с двете тела използвах един и същи обектив за този тест - AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR.

Когато снимаме през визьора, точките на AF системата не обхващат целия кадър, а са групирани в средата. Но ако имам нужда да покриват целия кадър, тогава бих снимал в режим live view или бих избрал да снимам с D850, Z6 или Z7.
Най-доброто от двата свята

Вече споменах по-горе за AF на Nikon Z6. D780 в режим live view работи по точно същия начин. Фокусиране, мерене, дори има опция за безшумно снимане като при Z6, Z7 и D850. Добавени са focus peaking, фокусиране и снимане през дисплея, промяна на настройките и всичко друго, което е характерно за Z6 и Z7, с изключение на стабилизираната матрица.
И двата модела са с една и съща матрица, която е просто чудесна като динамика, шум, цветове и други. За разлика от D750, тук матрицата вече BSI. Процесорът на D780 и Z6 също e еднакъв - Expeed 6, а при D750 е Expeed 4.

Z6 е един прекрасен апарат с прекрасна картинка, но аз така и не успях да свикна с него. В момента, в който разбрах, че от Nikon ще пускат на пазара DSLR с матрицата на Z6, си казах “Това е моят фотоапарат!” Аз определено съм привърженик на DSLR системата и сега вече щом имам възможност да избирам между DSLR с матрицата на Z6 и mirrorless, определено направих избора да взема D780! Въпреки че е по-голям, по-тежък и по-скъп, за мен това е правилната камера! Казвам за мен!

Накратко и образно казано, D750 и Z6 са майката и таткото на Nikon D780. От тях се е получил този чудесен хибрид, който е взел наистина най-доброто от родителите си - D750 + Z6 = D780

SnapBridge

Приложението SnapBridge в D780 също е претърпяло подобрения и дори са добавени нови възможности. Най-впечатляваща и в същото време полезна е възможността за прехвърляне на RAW (.NEF) файлове на смарт устройство. Това е доста удобно, ако имате подходящ софтуер за смарт устройството си, с който да обработвате RАW изображения, когато сте на път или далеч от дома. Аз често обработвам изображения на телефона си, когато съм на екскурзия в друга страна или просто пътувам из България.
 
Когато говорим за смарт устройство, много по-логично и удобно е да обработвате изображенията си на таблет, от колкото на телефон, но за съжаление, в момента аз разполагам само с телефон.

Другата новост е функция за remote control. Може да се избира дали да е WI-FI или bluetooth. Тук новото е bluetooth опцията, която е доста удобна и щадяща батерията на апарата. Работи като IR дистанционното ML-L3, но има и полу спусък като апарата първо фокусира и подава информация на смарт устройството че обекта е на фокус и може да снимате. Същата тази опция работи и в режим преглед на снимки. С контроли на телефона може да увеличите вече направената снимка на 100% и да я разгледате на дисплея на апарата без да го докосвате. В този режим на снимане (bluetooth), използвате смарт устройството си като дистанционното за телевизора в хола си.
Имате стрелки в четири посоки, а в средата между тях кръгъл бутон. Това реално замества мулти селектора, който е на тялото и изпълнява неговите функции.
Може да стартирате и видео запис.

WI-FI снимането ни е вече познато от предишните модели. Апаратът прехвърля live view-то на смарт устройството.
Това няма да го обсъждаме, тъй като вече не е новост и го притежава всеки съвременен фотоапарат.Дигитализиране на филми

Тази опция вече ни е позната от Nikon D850. Сега вече е налична и в D780. За да се възползвате от тази възможност, е необходим адаптер за дигитализиране на филми Nikon ES-2, който работи с 35mm филми и се използва с обектив Nikkor AF-S Micro 60mm f/2.8.

Negative Digitizer Mode все още не съм го ползвал на D780, част от 35mm филмите, които имам вкъщи, ги дигитализирах с D850 преди време. За хора като мен, които снимат и на 35mm филм, Negative Digitizer Mode е удобна и доста забавна възможност да “сканирате” филмите си с високо качество и добра резолюция, без излишни разправии и разходки.

Памет

За добро или зло, D780 не е наследил XQD слота за памет на Z6. На този етап XQD картите са едни от най-бързите и сигурни носители за съхранение за информация. На практика са неразрушими. Разбира се, ако се постараете достатъчно да ги унищожите, ще постигнете успех! За съжаление обаче тези карти далеч не са евтини.

D780 е наследил двойния SD/SDHC/SDXC слот за памет на D750, но той тук вече е UHS-II. Тъй че вече и тук можем да си говорим за бързи карти! Ами сигурността и здравината? Лично аз съм чупил неволно SD карти памет. Наистина е ужасно чувството, особено когато знаете, че на вече унищожената карта има снимки, които повече никога няма да видите.За щастие технологиите се развиват и вече има бързи и здрави SD UHS-II карти. Цената им обаче се доближава до цената на XQD картите.

Кадри в секунда

Тук също можем да си говорим за подобрения. D780 може да снима до 7 кадъра/сек при снимане през визьора. По-осезаема разлика тук е в режима безшумно снимане с live view. В този режим апаратът снима с до 12 кадъра/сек. И ето тук вече идва необходимостта от бързите UHS-II карти. Направих си един експеримент.

Първоначално използвах UHS-I карти среден клас (SanDisk Extreme SDXC 64GB UHS-I U3). Успях да направя само 24 NEF кадъра, което са 2 секунди. Буферът на апарата се напълни и прекрати снимането. Отне време да прехвърли информацията на картите. За по-сигурно повторих теста няколко пъти. Същият резултат. Най-много 25 кадъра. В jpg формат резултатът беше 37 кадъра.

Дойде време да тествам и с UHS-II карти, но този път от висок клас, тъй като разполагам само с такава (Sony Tough G-Series SDXC 64GB UHS-II U3). Тук резултатът е доста по -различен - 100 кадъра и в двата формата.

Батерия

От Nikon обявиха, че новата батерия Nikon EN-EL15b издържа 2260 кадъра с D780. Това лично аз все още не мога да го потвърдя, тъй като не съм обръщал внимание колко кадъра съм направил с един заряд. Аз снимам, прибирам се, прехвърлям снимките и форматирам картата. Но в действителност ми прави впечатление, че батерия я зареждам доста по-рядко. Това много зависи и от начина на ползване на апарата. Батерията може да издържи 2260 кадъра, може и 300 да издържи. Дали снимате само през визьора, само през дисплея, дали се снима видео, зависи дали обективът има стабилизация и ако има дали се използва и в какъв режим, дали често преглеждате снимки и видео на апарата и дали ги триете и др. Въобще колко точно ще издържи батерията, зависи от начина ви на ползване на апарата.

900 секунди!

Диапазонът на скоростите на затвора е разширен. Тук вече имаме от 1/8000 до 900 секунди. Звучи наистина интересно - дълга експонация от 900 секунди (15 минути), но в същото време си мисля че това не е много здравословно за матрицата. Не съм инженер и не мога да дам компетентно мнение по този въпрос, но щом от Nikon са решили и са направили това възможно, значи всичко би следвало да бъде наред.

Снимал съм time lapse в продължение на 6 часа със скорост на затвора 30 секунди, като между всеки 30 секунди има секунда и половина интервал и проблеми не е имало с матрицата, но тя е работила за по-кратко време и "на почивки". За 900 секунди могат да се направят наистина интересни нощни кадри.

ISO

Още от D750 бях изключително доволен от картинката на този апарат, както и от шума на високи ISO стойности. Налагало ми се е да снимам на 10 000 ISO и картинката всеки път ме задоволяваше. Че шуми - шуми, да! Но не до толкова, че да не мога да  разбера какво съм снимал. Даже напротив - снимката остава абсолютно използваема. Но колко шуми и колко е използваемото ISO, това е нещо, което е много индивидуално за всеки човек. Имам приятели, които им се струва твърде шумно изображението, дори на 1600 ISO.

Колкото и да е добра картинката на D750 на високи ISO стойности, при D780 това е подобрено. В началото не намирах особена разлика. Kогато сравних двете камери една до друга, в еднакви условия и настройки, разлика - никаква!

Обаче, когато разгледах двете изображения подробно и увеличих на 100% преглед, забелязах, че при D750 има деградация на изображението и дребните детайли не се разпознават, докато при D780 тази деградация е осезаемо по-малка.


Видео

D780 използва 6K резолюцията на сензора за изображения, за да създава 4K/UHD видео клипове с висока разделителна способност при 30p/25p/24p с нулев коефициент на изрязване. Можете да записвате видео клипове на забавен кадър във Full HD във фотоапарата при до 120p с аудиозвук. Също така можете да записвате видео клипове в DX формат при кадрова честота 50p/60p. Скоростта и проследяването на AF могат да се настройват по време на запис и има четири режима за избор на AF зона за видео клипове.

N-LOG. Запазете до 12 стопа на динамичния диапазон за по-голяма гъвкавост при редактиране и градация. Записването в N-Log при голяма 10-битова дълбочина ви позволява да извличате 4 пъти повече информация, отколкото със стандартен 8-битов запис.

Hybrid LOG, Gamma HLG. Премахнете необходимостта от отнемащата време градация на цветовете при последваща обработка. D780 ви дава възможност да използвате външно записващо устройство за заснемане на богати HLG HDR видео клипове, които могат да се показват директно на съвместим телевизор или дисплей.

Изваждане на времеви код. Записвайте времеви код във формати с пропуск на кадър или без пропуск на кадър и го извеждайте през 10-битов HDMI. Поддържа се отворения протокол на Atomos за синхронизиране на стартирането/спирането на записа на HDMI филм чрез външното записващо устройство. Или чрез фотоапарата.

*Информацията от видео раздела е взета от https://www.nikon.bg/

Ергономия

Тук също има промяна, която в началото не усетих толкова съществено. След седмица-две снимане само с D780, хванах в ръката си отново добрия стар D750. Тогава усетих, че грипът на D780 е променен. По-удобен е, по-дебел и малко по-дълбок. Лично на мен този захват доста повече ми допада. Значително по-удобен е. Повечето от бутоните са запазили местоположението си. Промените са дребни. ISO бутонът сега е на доста по-удобно място. Разположен е точно зад спусъка на камерата.

Вградена светкавица


Ами, D780 няма вградена светкавица. Един път ми се наложи да ползвам вградената светкавица на D750. Тогава бях с обектив AF-S 24-70mm f/2.8G ED N. Ползата от нея в този случай беше практически никаква - поради ниското разположение на вградената светкавица и малко по-дългия обектив, при подаване на импулс, в долната част от кадъра падаше сянката от обектива. От друга страна, корпусът на светкавицата на D750 е пластмасов и с годините от триенето по чанти и раници, тази пластмаса от матова стана неприятно лъскава, което определено не ми допада. Апаратът изглежда някак си твърде използван и амортизиран от работа.

За фотоапарат от този клас и обективи като 24-70, си трябва външна светкавица, особено ако сте тръгнали да вършите работа. Единственият плюс на вградената светкавица е, че може да пали други външни светкавици.

Калибриране на обективи

Всъщност не се калибрират обективите, а тялото. И тук става въпрос за автоматично калибриране. Апаратът сам се калибрира според нуждите на обектива.

Тази възможност се появи за първи път при Nikon D500. Да, има я и тук - и както всичко останало, и тази възможност е подобрена.

Преди, когато калибрирах със zoom обектив, си избирах фокусно разстояние, според което тялото да се калибрира. Сега обаче можем да калибрираме със zoom обектив в двата му края. Например 80-400mm. Можем да калибрираме тялото на 80mm и на 400mm, като от менюто на апарата си избираме коя част ще калибрираме. Първият обектив, който калибрирах, беше Tokina 24-70mm. Разликата преди и след калибрация, беше повече от очевидна!

Ето една доста полезна възможност, която не присъства нито в D750, нито в Z6.

Заключение:


D780 е един прекрасен и съвсем логичен ъпгрейд на D750. За шестте години разлика между двата модела от Nikon определено са се постарали и са вложили немалко нови възможности в D780. Това е DSLR камера, която определено ще стане предпочитан и продаван модел за доста години напред.

На Nikon някак си им се получава много добре с моделите започващи с цифрата “7”
Още от 2004 година с появата на първият Nikon с цифра “7” - D70 и D70s, D700, D7000, D750, D7500 - всички тези модели на марката са едни от най-продаваните и търсените през годините не само в България, но и в другите страни, и аз съм на мнение, че D780 също ще се включи в тази класация, а дори има вероятност да надмине многократно предшествениците си по търсене и продажби, поради факта, че това е фотокамера, взимаща най-доброто от DSLR и mirrorless системите.

Аз съм човек, който определено предпочита използването на DSLR фотокамера. Било то за работна машина или за разходка в планината с цел да направя прекрасни снимки на залеза или нощното небе, това е точната камера за мен. За първи път от толкова години ми се случва в един апарат да има всичко, което някога съм искал да има, че дори получих и повече, отколкото очаквах.

В апарата има добавени още много нови неща, за които не съм споменал в това ревю. Ако трябва да спомена и да опиша с подробности всичко ново, тогава всъщност ще се наложи да напиша цяла книга за Nikon D780!


// Техника / Фотоапарати | Grozdanov | Март 09, 2020

Фотогалерия: Ревю на Nikon D780 от Влади Грозданов

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии