Посока югозапад - фотографски пленер 28.04-01.05.2012

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Април 10, 2012

Посока югозапад – там е мястото, където си дават среща четири планини и гледките спират дъха, където все още живее духът на отдавна отминали времена.

Там ни очакват старите каменни къщи на отдавна забравени села, мраморната кариера Белите скали, превърнала се в кристално езеро, древната крепост „Момина кула“, самотният параклис високо в облаците, който се оглежда в заснежените върхове на заобикалящите го планини, и невероятната природа на това кътче от България.

Каним ви на едно незабравимо пътуване с Тихомир Начев - Kaspar по старите пътища през Гайтаниново, Мусомища, Старото Дебрен, Лъки, Тешево, Парил, Голешево и пролетната красота на този край.
 

Програма:

 • Ден 1 (28.04.)

   

  Посока югозапад – проломът на Места и кариерата-езеро

Тръгване от София – 08:00 ч.

По пътя спираме при късноантичната и средновековна крепост „Момина кула“, разположена в един от най-тесните и живописни участъци на пролома Момина клисура.

Пътят през пролома на р.Места, между Банско и Гоце Делчев, следвайки течението на реката, навлиза в тясна клисура, обградена от двете страни от високи, непристъпни скали... Точно там, кацнало на една от скалите, точно над пътя, е древното укрепление „Момина кула“.

Следобед ще посетим с. Гайтаниново, в околностите на което, в резервата „Славянка“, се намира бившата мраморна кариера „Белите скали“. След прекратяване на добива на мрамор през 2006 г., обилните изворни води в района превръщат кариерата в сладководно езеро с живописни брегове, особено красиви в светлината на късното следобедно слънце.

 •  

  Ден 2 (29.04.):

   

  Параклисът над земята и красивото село, което хората напуснаха за дни

Сутринта потегляме към с. Мусомища и параклиса "Възнесение господне" с невероятната панорама, която се открива от него.

Гледката, която се открива от мамещата поляна край параклиса, наистина спира дъха с красотата и величието си.  

Следобед ще посетим изоставеното древно селище Старото Дебрен и ще се насладим на неописуемите природни форми по поречието на р. Върбица.

През 1968 г. жителите на селото го изоставят, за да се заселят в близката равнина. Казват, че преди да бъде изоставено, старото село Дебрен не е отстъпвало по красота и уникалност на архитектурата си на Ковачевица и Долен.

 •  

  Ден 3 (30.04.):

   

  От другото лице на Южен Пирин до Али Ботуш и по пътя през ничията земя

   

Рано сутринта ще посрещнем слънцето в с. Тешово, кацнало нависоко на стръмните склонове на Южен Пирин. Далеч под нас е невероятната гледка към отворената долина между Пирин и Стъргач. На юг-югоизток в гръцка територия се синее Драмски Боздаг, а срещу селото, югозападно, високо в небето е Алиботуш.  

Църквата “Свети Димитър” с уникални съхранени стенописи, средновековната кула, старите каменни къщи, издигнати направо върху основата на огромни каменни морени, все още действащата тепавица и мелница ще ни потопят атмосферата на миналите времена.

Потегляме надолу и се отправяме към подножието на Алиботуш.

Ако някъде на Балканите има рай за ботаниците, той е тук на границата на България и Гърция. Неколкостотин вида са цъфтящите растения в планината. Границата е опазила непокътнато това късче девствена природа, непокътнати и малко познати са останали и селата, тук, в ничията земя. Те са далеч от утъпканите туристически маршрути.  

Нашата изходна точка е с. Парил, а крайната ни цел – с. Голешово. Пешеходният преход е около 2 часа, пътят, настлан с камъни минава през Парилската седловина. Някъде на километър след Парил ще пресечем кльона.  

Голешово е разположено в непосредствена близост до биосферния резерват “Алиботуш. В селото са запазени много стари къщи с уникална архитектура, а над реката се издигат стари каменни мостове. Селото е сред победителите в конкурса за най-красиво и малко известно място в България, организиран от предаването “Пътеводител” на БНТ САТ.

 •  

  Ден 4 (01.04.):

   

  Църквата на Преподобна Стойна и самоковите на Пирин

Наспиваме се добре и се връщаме следобед обратно към София през живописните села Пирин и Златолист.

Село Пирин е било един от големите центрове на средновековната черна металургия в Мървашко. В землището му е имало 11 пещи (пехци) и 5 самокова. Последният самоков просъществувал до 1896 година. В селото са работели около 30 ковачници (кузни) за подкови, клинци, пирони, земеделски сечива и други.

Ако попаднете веднъж в Златолист, непременно ще искате да се върнете отново. Притегателната сила на това закътано малко селце се крие в манастира и църквата „Свети Георги”. Там от 1903 г. до смъртта си в малка стаичка е живяла монахинята Преподобна Стойна – пророчица, оставила незаличима следа в живота на местните хора. От този край е и друга известна гадателка – прочутата леля Ванга, която е посещавала мястото много преди да стане известно за съвременниците ни.  

Много интересен е случаят с италианския консул у нас. Това се случило през 1931 г. Консулът чул за Преподобна Стойна и решил да я посети. Взел и преводач със себе си. Тя му казала подробности не само за неговия личен живот, но и за икономиката на страната му, за предстоящата световна война. Той бил толкова изумен, че накрая й целунал ръка. Монахинята му разказала, че на дървото, което е в двора, и преди нея е седяла сляпа пророчица, която е помагала на хората и ги е избавяла от „лоши срещи”. Ще дойде време, след мен ще се появи друга сляпа ясновидка и тя ще построи черква казала още Преподобна Стойна.”

Легенда или истинска история, това е само част от стотиците разкази, които може да чуете тук. Много хора вярват, че Преподобна Стойна продължава да върши добрите си дела чрез чудодейните икони в църквата „Свети Георги”. Храмът е построен през ХІХ век според учените. А според местните „историци” – още през ХІІ в. Забележителен е със своите стенописи, както и със своя купол.

Цена: 170 лв.

 

Цената включва:

 •  

  3 нощувки в двойна стая със закуска в хотел „Маламова къща“ в гр. Гоце Делчев

 •  

  транспорт до Гоце Делчев и в района

   

 •  

  водач

   

Записване за участие: до 24 април можете да се запишете за участие на photo(at)photosynthesis.bg; до 2 дни след потвърждаване на заявката е необходимо да внесете предплата от 50 лв. в някой от нашите магазини.

Остатъка от сумата може да заплатите до 24 април 2012 г.

Организаторите си запазват правото за промени в програмата.

Save
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Април 10, 2012

Фотогалерия: Посока югозапад - фотографски пленер 28.04-01.05.2012

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (1)

Ивайло Димитров преди 1912 дни
Уникален пленер беше това! :)
оценка:
0 гласа

Прочети още статии