„По пътеките на Централен Балкан…с фотоапарат” - 3-7 септември 2010

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Август 16, 2010

Фотопленер с Иво Данчев в Национален Парк Централен Балкан

Виждали ли сте голото чело на Купена? А оная мъгла, дето за миг го прихлупва като с калпак, а после се пуска на бели и сиви вълма към долината? Пили ли сте от водоскоците, дето падат все едно направо от облаците? Вдъхвали ли сте аромата на буковата гора и потока, като се смесят в едно? Ами балканджиите с лицата им, издълбани от острия като длето вятър? Ами стадата по рътовете, обрасли с балкански треви и хергелетата подивели коне?  Или орелът над бездънните джендеми и козлетата, когато се запрескачат по Райските скали. Аз, откак за пръв път зърнах онова пръскало, все го сънувам.  

 

Група: до 15 души;
Терен: пресечен, пътеки, камъни;
Метеорологични особености: слънце, мъгла, дъжд, вятър, жега, студ;
Денивелация: от 300 до 800 м. на ден;
Продължителност на преходите: според метеорологичните условия. Ако времето позволява, преходите могат да бъдат разтегляни в рамките на деня, за да има достатъчно време за снимане;
Екипировка:
фотоапарати
бинокли
планински обувки
якета
дъждобрани
малки раници
резервни дрехи
други…
Настаняване:
Хижи, къща за гости;
Транспорт:
3 коня за багажа с водач, руска газка ;)
Храна: Включена в цената закуска и вечеря - с предварителна заявка по хижите и обща за пикниците.

 

 ПРОГРАМА ПО ДНИДен 1 (03.09)

Сутринта тръгваме от София с влак до гр. Карлово в южните поли на Централен Балкан. Изкачваме се до хижа Равнец. Като стигнем се настаняваме в хижата, следва следобедна почивка и запознаване на членовете на групата. По-късно следобед се разхождаме в района на хижата и общуваме с местните пастири, срещаме свободно пасящи конски стада, внимаваме, за да зърнем някои от дивите обитатели на Балкана – скални орли, гарвани, лалугери, сърни и други. След залез се прибираме в уютната хижа, където ни чака вечеря с вкусни домашни гозби, приготвени от хижарката - леля Мария. Гледаме и обсъждаме снимките от деня, говорим си за фотоапарати, обективи и зад-апаратни устройства. :)

Ден 2 (04.09)
След ранна закуска се изкачваме на  високото 2000н.м.р. плато на масива Равнец,  за да се насладим на билото на Централен Балкан в цялата му красота (ако няма мъгла,  разбира се,  иначе се наслаждаваме на мъглата :). Оттук се виждат почти всички върхове на централното старопланинско било, а Купена и Ботев са точно пред нас.  По пътеките срещаме пастири и стада и се оглеждаме за диви птици и животни. Прекарваме по голямата част от деня на платото сред пейзаж, напомнящ за филма „ Into the Wild”. Отдаваме се на снимане.  Днес обядът е пикник, който добрите товарни кончета са изнесли на гърба си заедно с всичко, което не искаме да ни тежи в раницата, докато ходим. Привечер се спускаме към хижа Левски, сгушена между склоновете на Равнеца и централното Старопланинско било. Тук залезът е вълшебен.

Ден 3 (05.09)
Ставаме рано и се отбиваме до Пръскалото, скътано сред скали и обрасли с мъх ели, недалеч от хижата. След закуска се стягаме и поемаме към хижа Рай, денят е пред нас, но ако трябва се съобразяваме и с прогнозата за времето. Пътеката ни отвежда сред високопланински пасища, скали, водопади и вековни гори, откриваме руини от стари мандри, носещи спомена за живота, който е кипял в планината преди по–малко от столетие. Под нас е недостъпният Джендем - биосферен резерват, попадащ в списъка на Юнеско „Човек и биосфера“. Пристигаме в хижа Рай  и се наслаждаваме на райската красота на това място.  Вечеряме и спим тук.

Ден 4 (06.09)
Пак ставаме рано (или поне който може ), за да се насладим на меката утринна светлина и се разхождаме в района на хижата с надеждата да зърнем диви кози. Хапваме и поемаме надолу през прастара букова гора и буйни планински потоци, пресичаме «Параджишки поляни» и се спускаме към прохладната долина на Бяла Река. Тук можем да посетим Калоферския манастир, а тези, които имат още енергия могат да се разходят по еко-пътеката «Бяла Река». Тази вечер прекарваме в Къща за гости в Калофер – градче със специална атмосфера, самобитни хора и богати традиции.
 
Ден 5 (07.09)
Рано сутринта отпътуваме до село Тъжа, където се прехвърляме на  класическа руска военно-транспортна машина и поемаме нагоре през Русалийския проход. Целта е красивото Кадемлийско пръскало. След като запечатаме това чудо на природата на матриците на Canon, Nikon и прочие марки, но най-вече в сърцата си, поемаме пеш към хижа Триглав и Бабското пръскало (еко пътека) и завършваме прехода си на Контролно Информационен Пункт(КИП) «Сладка Вода». Тук ни очаква руската машина, която ни връща в селото. Ако все още разполагаме с време, можем да отидем на здравословна минерална баня в близката Павел Баня. Днес е последният ни ден в района и отново с влак се връщаме в забързаната София, но не и преди да се насладим на чудесните гледки, които се откриват от подбалканския път. 

Цена за участие 250 лв.

Цената включва 4 нощувки със закуска и вечеря, превоз с коне, транспорт на място, водач, планинска застраховка. Цената не включва билет за жп транспорт София-Карлово и Калофер-София (около 15 лв. общо)
Билетите за влак ще бъдат предварително резервирани от нас за цялата група. Тръгването от София за Карлово е в 7.15 сутринта. Връщането е от Калофер до София в 18.14 часа.
Желаещите да се включат в пленера, които не са от София или искат да ползват друг  транспорт, могат да се присъединят към групата в Карлово.

Записване:
Всеки желаещ да се включи, трябва да направи предварителна заявка за участие на e-mail
sharizanova@photosynthesis.bg  до 30 август 2010 включително.
В полето subject напишете „Plener”.
Заявката за участие трябва да съдържа следната информация:
- трите имена
- телефон за обратна връзка

Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

Плащане:
До 3 дни след като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие,  е нужно да  се плати авансово част от сумата за участие  в размер на 100лв., в някой от нашите магазини.  Доплащането в размер на 150лв. може да направите на място при събирането на групата за тръгване.


Иво Данчев e фотограф сътрудник  на сп. National Geographic България от 2009г.  През същата година статията за каракачаните „Бъди като Балкана” с негови фотографии  е номинирана от редакцията на National Geographic във Вашингтон за най-добър локален материал. Иво е привлечен най-вече от фото-разказа и пътуването. Вълнува се от документирането и популяризирането на теми, свързани с биоразнообразието, защитените територии и културното наследство на България. Понастоящем работи като гид на фотографи-природолюбители, както и на свободна фотографска практика. През последните три години Иво e отличаван в конкурсите на Lumix Award Bulgaria; Canon България „Снимка на годината“, National Geographic България и БГ Прес Фото.

Повече информация  и фотографии на Иво може да намерите на личния му сайт: http://www.divakphoto.com

 

Save
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Август 16, 2010
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии