ФотоСинтезис награди участник в Академика” 2009... и си тръгна с награда :-)

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Юни 03, 2009

В десетото издание на конкурса на Фотографска академия Национален годишен преглед на фотографското изкуство в България „Академика” 2009  участваха 104 автора с 608 фотографии.

Конкурсът всяка година награждава както професионалисти, така и студенти и учащи се в специализираните фотографски учебни заведения у нас.

Почетната статуетката на Фотографска академия е голямата награда, присъждана за особени заслуги във фотрографията. Тази година тя бе присъдена на Александър Иванов.

Тази година ФотоСинтезис връчи награда за категория Репортаж за студенти на Евгения Добрева - комплект за почистване на матрица и ваучер на стойност 100 лв за покупка във верига магазини ФотоСинтезис.

Сред наградените автори е и Лидия Кулекова, от нашия екип, която спечели сребърен медал в раздел Художествена фотография за професионалисти.

Евгения е студент IV курс Визуални изкуства - Фотография в НБУ, номинирана в раздел Репортажна фотография.  Тя започва да крачи по своя път все по-стабилно, за което е показател фактът, че миналата година в Академика 2008 тя спечели втора награда в раздел Репортаж за студенти. По-рано тази година, в конкурса на НБУ "Студентски мигове" 2008, тя спечели още една награда от ФотоСинтезис за серия фотографии - също репортажни.

Ето какво ни разказа тя за себе си и своята работа:

„Не мога да скрия подчертания си интерес към репортажа и портрета, или към работата по даден фотографски проект.
В момента работя по международен проект за “ Младежите в провинцията”, в който участват Германия, Франция, Англия, България, Румъния, Полша, Австрия и Унгария, който тепърва ще бъде представен през 2009 и в България. Снимките, с които се представих в "Студентски мигове" 2008 са именно от него.

Идеята на моята серия бе да представя ежедневието на малкото останали младежи и то творци, в малкия град в провинцията. Какво имам предвид ли? Че в малките градове има все по-малко млади хора на възраст 15-19 г., за разлика от сравнително по-големите градове. За целта на проекта трябваше да си избера малък град, от порядъка на 10000 жители, където да заснема серията си.

Първо се спрях на мястото - Трявна, защото е много красив и малък град, и на всичкото отгоре можех да открия младежи в търсената възраст. Мислейки как точно да предам живота на младежите в училището, веднага се сетих за възможността да снимам  в Училището за Приложни Изкуства.

В момента, в който реших какво ще снимам и къде, веднага се свързах с директора, получих разрешение за снимки и 2 седмици по-късно се озовах в Трявна и се разхождах из коридорите на училището. А атмосферата беше наистина впечатляваща - мирише на дърво, на бои, разминаваш се с ученици, които се смеят или пък са вглъбени и гледат сериозно, такива, които носят скици, инструменти, платна, и се местят от една стая в друга. При моята поява започваха стандартните обяснения, откъде съм, какво правя тук, за къде са тези снимки, какъв е този проект, дали имат нещо против да постоя малко в стаята и да ги снимам как работят... Някои се смущаваха, но след 5-тата минута почти винаги ме забравяха и продължаваха да си дялат, рисуват, моделират или с каквото там се занимават в момента, така че можех да ги снимам спокойно и необезпокоявано.

След известно лутане и търсене, веднага намерих моите бъдещи “модели“ – 10-класниците, които се описваха самите себе си ту като сериозни, ту като несериозни. По моето скромно мнение си бяха достатъчно сериозни и подходящи за моята серия. Без да имам конкретна идея как да заснема серията си, кадрите изведнъж взеха сами да се нареждат. Снимах ги докато моделират в часовете по скулптура, докато разговарят с учителите си, докато се смеят и работят по зададените задачи, снимах ги, докато си почиват в градинката пред училището и пият кафе или се разхождат из града, докато се закачат или играят  на хек, снимах ги сериозни и несериозни, въобще през целия ден.

Една от задачите ми по проекта беше да разбера мнението на младежите за живота им в провинцията и евентуално след това в големия град. Разбира се, всички искат да продължат обучението си в голям град. Но не мога да твърдя със сигурност, че всички искат да останат да живеят в големия град. Някои от тях казваха, че както се случи - така, други предпочитат да работят в градовете, където са техните семейства, но при условие, че имат възможност да се реализират.Снимка: Академика 2009 - награда за академика 2009 - настояща награда
(ето какъв е замисълът на наградената й снимка)
Бях си избрала тази гледна точка, тъй като много ми хареса атмосферата и спокойствието на кея в Солун, и точно когато натисках спусъка този човек се вмъкна в кадъра. Всъщност от серията, която направих, точно този кадър с „отрязаната глава” ми внушава онова чувство за анонимност на пешеходеца, който минава случайно пред оградата на спокойния кей.Сребърен медал в раздел Художествена фотография за професионалисти – Лидия Кулекова
Снимка: Есенна приказкаИзложбата може да бъде видяна в 11 палата на Пловдивски Панаир.
Имената на номинираните в разделите, както и членовете на журито, които ги е определило, можете да видите на сайта на Фотографска академия: http://www.photoacademy.org/l_bg/?s=3&i=28


 Отличените Лидия Кулекова и Евгения Добрева 

// Актуално / Други | PhotoSynthesis | Юни 03, 2009
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии