Отново на път - Земята на Дракона

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Септември 01, 2009

На 1 септември 2009 г. нашите приятели Румяна Николова и Николай Генов отново тръгнаха на дълго пътуване, този път по пътищата на Китай.

1. Първи впечатления от Китай - Пекин, Китайската стена, Забраненият град, Небесният храм и други...

2. По утъпканите туристически пътища - Теракотената армия, манастирът Шаолин, мегаполисният град Шанхай и много други...

3. Oт покрива на света с "Дзи" на шията - гигантският Дафо, мечките панди, дворецът Потала, храмът Джоуканг, скалният феномен Улингюен, река Яндзъ и други...

4. Малките народи на Китай - град Гуилин, провинция Шишуанбана, глиненият замък Хака, надорите Миао, Баи и Накхи и други етнически малцинства.


Те ще изминат с раници на гръб хиляди километри с обществен транспорт по въздух, вода и суша. Ще нощуват в евтини общежития и хотели. С една дума, ще живеят така, както днес живеят пристрастените към пътувания из страната си милиони китайци.

Наред със знакови места като Забранения град и Теракотената армия, Китайската стена, манастира Шаолин и мегаполисите Пекин, Хонконг и Шанхай, те ще видят и още много не толкова известни за нас, европейците, точки из една от най-интересните страни на земята. Сред тях са:
   - Будистките пещерни комплекси Могао, Юнган и Лунмън, Майджи шан.
   - Огромните изсечени статуи в Лешан и Билинг Си.
   - Старият град Суджоу, наричан "Източната Венеция”.
   - Петте свещени даоистки планини.

   - Родният град на Конфуций - Цюйфу.
   - Манастирът Тайер Си.
   - Пустините Гоби и Такламакан.
   - Цинхай или Кукунор - най-голямото солено, безотточто езеро в Централна Азия.
   - Столицата на етноса Хака – град  Мейджоу, с традиционните му кръгли драконови къщи.
   - Провинцията Съчуан и Тибетския автономен район.
   - Най-разнообразният етнически район на света Сишангбана в провинция Юнан, на китайската граница с държавите Миянмар, Лаос и Виетнам.
   - Ще плават по Великия канал на река Хуанхъ и ще обиколят магическите карстови  пейзажи по поречието на река Ли в южната част..

Други места по маршрута, двамата засега пазят в тайна, за да има и изненада. 

А скоро след завръщането им очаквайте нова книга и фотоизложба.

  

  

 

Руми очаква с нетърпение срещата си с една от четирите велики цивилизации на древността, успяла да преодолее не малко катаклизми в хилядолетния си път и дала на света хартията, книгопечатането, компаса, барута. Също коприната и порцелана. А защо да не добавим и чая. Някога по Пътя на коприната са се срещнали на различни култури, а това взаимодействие за Румяна е изключително важно и интересно. Заради него тя често е готова да тръгне на път. А пътуването на Изток за нея е път към мъдростта и истината – особено нужни днес за нас, хората на Запада, защото май сме забравили, че по важно е да бъдеш, а не да имаш. Любопитно е и да се види как съжителстват различни етноси, религии, икономически принципи, как верността към традицията не само не пречи, а подпомага прогреса...

Николай се надява на добра фотография в огромния и изключително разнообразен Китай. Той има богат опит по пътищата на Монголия, Индия и Сахара, но добре знае, че всяко пътуване е различно. Затова от дълго време той старателно се подготвя. Изучава историята на древната китайска цивилизация, чете за множеството нейни етноси, техните хилядолетни обичаи и традиции. Особено го вълнува срещата им с хората, които практикуват и днес масово древните умения и философия на гимнастиката Тай Чи, на изкуство за откриване на баланс и хармония Фън Шуй и традиционната китайска медицина, но са създатели на втората по мощ икономика в модерния технократски, съвременен свят.
Разбира се, за краткото време до заминаването си Руми и Ники искат да добият и минимални общи познания по китайски, защото на много по-отдалечени места, които им предстои да посетят, той ще е единствения език, на който ще могат да общуват с местните хора.


Двамата са оборудвани от нас с фотографска техника “Olympus” - с неговите флагмански модели “E-3” и “E-30” и 6 от добре познатите в бранша обективи от класовете “Pro” и “Top Pro”.

 

Познаваме скитническото семейството на Руми и Ники от изложбите, филмите и пътеписните им книги. Затова вярваме, че след завръщането им те ще зарадват всички ни с фотоизложба от интересното им пътуване и нова книга за Китай – най-многолюдната и втората страна сред гигантите на световната икономика, земята на дракона и древната цивилизация на Жълтия императ

                                                                    
    На добър час!


 

 
* За да покажем някои места, които Румяна и Николай предстои да посетят сме използвали фотографии от Internet и други източници.

SaveSaveSaveSaveSave
// Други / Тема | PhotoSynthesis | Септември 01, 2009

Фотогалерия: Отново на път - Земята на Дракона

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии