Nikon D90 - висококачествени снимки и филми с един фотоапарат

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Декември 11, 2008

 

Ако използвам шаблона за въвеждане на читателя в началния абзац на ревю за нов технически продукт, бих могъл да напиша следните думи:  „Две години след появата на успешния Nikon D80 - верен помощник на хиляди фотографи любители и надежден инструмент в ръцете на не малко професионалисти - от Nikon обявиха дългоочаквания му наследник. Новият Nikon D90!”

Написаното по-горе е добре за начало, но от моята гледна точка на технически консултант във „Фотосинтезис”, тази, приятна за фотографското общество, новина се нуждае от допълнителни разяснения. От известно време личният ми фотоапарат е Nikon D80 и от преките ми впечатления мога да обобщя, че това е камера, с която снимането се превръща в безгрижно изживяване. Инженерите, проектирали D80, са постигнали баланс между много добра ергономия, базирана на класически SLR дизайн, високо качество на полученото изображение, съчетано с множество възможности за контрол над него, и това, което прави този модел предпочитан от множеството ентусиасти, неговата достъпна цена.


Базиран на отличния си предшественик, новият Nikon D90 е не просто дългоочакван наследник, а естествен резултат от високо технологичната еволюция в бързо развиващия се свят на дигиталната фотография.

След като в края на месец август D90 беше анонсиран, любопитството ми не издържа, започнах да чета какво е новото и какви са отзивите за него. Не след дълго чакане, получих тестова бройка Nikon D90 с обектив AF-S DX Nikkor 18-105 f/3.5-5.6 G ED VR.

Впечатляваща ергономия
Корпусът за пореден път демонстрира характерната за Nikon ергономия, към която човек бързо се пристрастява. Тялото стои удобно в ръката, изработено е от висококачествен поликарбонат и в традицията на Nikon носи усещане за здравина, сигурност и стабилност. Ръбовете са леко позагладени и в съчетание с наистина големият 3-инчов дисплей подчертават солидния облик на камерата. Ако мога да си позволя да опиша D90 с фраза от фолклора, бих казал, че той е като „дялан камък в ръцете на майстора”. За тези, които са свикнали с горния информационен дисплей, той продължава да е там и да показва пълния диапазон от фотографски настройки. Когато е необходимо, свети със зелена светлина. Бутоните за управление са удобно разположени и осигуряват бърз и интуитивен достъп до всички функции. Също като предшественика си, D90 има прекрасен пентапризмен визьор, като покритието символично е увеличено от 95% на 96%.

Висококачествен 3”TFT-LCD дисплей с Live View
Дисплеят в последно време се превърна във важен елемент от конструкцията на един съвременен фотоапарат. Използван не само за преглед на готовите кадри, а и за набиращото популярност визиране в реално време „Live View”. Nikon D90 е снабден със същия дисплей като на професионалните модели на Nikon - D3, D700 и D300 с параметри, които сами говорят за неговото качество - 3.0” диагонал, 920 000 точки (VGA по 3 цвята) TFT-LCD. С лекота се виждат и най-фините детайли, както и дали авто-фокусът е на желаното място. При визиране в реално време има 100% покритие на кадъра. С натискане на бутона „info”, на основния дисплей се появяват всички базови настройки, както и възможността за бърз достъп до тях, с едър и контрастен шрифт, чийто изглед се променя според осветеността на заобикалящата среда.

Нов 12,3 мегапикселов CMOS сензор и Nikon EXPEED процесор
Светлочувствителната матрица е поредната стъпка нагоре в стремежа за постигане на качествено изображение, удовлетворяващо високи професионални изисквания. D90 наследява функциите на най-добрия фотоапарат с формат DX на Nikon - D300. Технологията вече не е CCD, а CMOS, което осигурява по-висока скорост на сваляне на информацията от сензора. Благодарение и на това Nikon D90 е първият огледално-рефлексен фотоапарат с възможност за заснемане във видео режим.
Процесорът е от серията Nikon EXPEED и доказателство за възможностите му са бързината на фотоапарата във всички аспекти и качественото изображение като краен резултат. Бързината при снимане в серия е 4.5 кадъра в секунда, буферът побира 7 кадъра в NEF и 25 в JPG fine.  Тези параметри са достатъчни за покриване на сравнително голям брой репортажни ситуации, като се подразбира, че използването на бърза памет е препоръчително.
Още една екстра, превърнала се в стандарт, е налице и тук, това е системата за почистване на сензора от прах, която премахва чрез вибрации по-леките частици, попаднали върху покритието на матрицата.

Висока светлочувствителност до ISO 3200
Темата, която най-много вълнува потребителите на цифрова фото техника, е диапазонът на светлочувствителност  и наличието на цифров шум при високите ISO стойности. Тук предлаганият обхват е от ISO 200–3200 и разширен от ISO 100–6400. Тестовете, направени с напълно изключено шумоподтискане, показват, че диапазонът от ISO 800–1600 е напълно използваем, а ISO 3200 с евентуален компромис с размера на хартиения отпечатък. Изображението в JPG съдържа по-малко елементи от цветния шум в сравнение с това на D80, а монохромният такъв не води до осезаема загуба на детайли, дори и на ISO 3200. Със софтуера “Nikon Capture NX”, както и с „Adobe Camera Raw”, от суровия NEF формат може да се изчисти напълно цветния шум при високите чувствителности и, отпечатана на хартия, снимката придобива приятно излъчване, близко до това на филмовото зърно. Не мога да не отбележа и удобната опция за автоматична настройка на ISO. В менюто се задава минимална скорост на затвора и максимален праг на чувствителност, например ISO 1600, която не трябва да се превишава. Така апаратът сам избира оптималните стойности според светлинните условия.

(отрязъци от централната част на изображението при ISO от 200, 400, 800, 1600, 3200 и 6400 - натиснете върху изображенията за по-голям размер)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Следящ автофокус
Авто-фокусната система е  „Nikon Multi-CAM 1000” с 11 фокусни точки, една от които е крос тип. Действа бързо, точно и акуратно, нещо, което е тествано от хиляди потребители при предходния модел D80. Новото е системата за следящ фокус - „3D Tracking AF”, използваща единадесетте точки за проследяване на движещ се обект.
Фокусирането в режим “LCD Live View” е на принципа на откриване на контраст навсякъде в кадъра. Камерата избира автоматично точката на фокусиране, когато е избран приоритет на лица.
Измерването на светлината е на принципа TTL т.е. през обектива, използва се 420-точков RGB сензор. Възможностите за избор са „3D цветно матрично измерване” (за обективи от типа G и D), „Централно претеглено” и необходимото „Точково мерене”  за 2% от кадъра, центрирано спрямо избраната фокусна точка. От опит зная, че няма съвършена система за измерване, затова се предлагат тези разнообразни начини, плод на дългогодишни изследвания и поколения фотоапарати. За по-взискателните D90 предлага и възможност за допълнително фино оптимизиране на измерването, но трябва да се прави с повишено внимание, защото приложените настройки не се отбелязват никъде като информация за подсещане.

Контрол върху параметрите на изображението
Напоследък ми прави впечатление колко различни са критериите за добро изображение при различните хора. Нормално е, като се има предвид, че всеки човек възприема нещата малко или много по свой начин, различен от останалите. От Nikon са взели под внимание тази особеност и са дали възможност за по-голяма намеса в настройките на компонентите, съставящи изображението. Инструментът се нарича „Set Picture Control” и се намира в менюто. Той предлага избор между 6 готови шаблона и един потребителски (Standard, Neutral, Vivid, Monochrome, Portrait, Landscape, Custom). При всеки един от тях могат да бъдат променяни параметрите: Острота, Контраст, Яркост, Наситеност и Цветови тон, всички заедно в посока -/+ или всяка една поотделно. Резултатът от тези промени е илюстриран в координатна мрежа с посоки Контраст и Наситеност, където се вижда положението на избраната настройка. За по-голямо удобство се предлага и система за управление „Manage Picture Control” с възможности за преименуване, създаване или редактиране на собствени шаблони. За максимално улеснение и постигане на още по-добри резултати, камерата притежава вградена система за корекция на хроматичните аберации, което преди се правеше при обработката с допълнителен софтуер.
Освен стандартните опции за контрол на цветната температура, подобрена е фината настройка, но това което видях е, че автоматичният бял баланс се справя добре сам със задачата си да осигурява правилно цветопредаване.

Active D-Lighting
За всички, които снимат с Nikon, функцията “D-Lighting” е добре позната. Прилагането върху готовата снимка води до просветляване на сенките, като ефектът от това е извеждането на повече детайли от тъмните части на кадъра. Новото тук е появата на подобрения вариант - “Active D-Lighting”, която вече се прилага автоматично по време на снимане, ако я изберете от менюто. Тя подобрява динамиката на цялото изображение в трудни светлинни условия. Предвидени са различни степени за прилагане на опцията, както и автоматична, при която апаратът избира сам според снимачната ситуация.

(снимки с изключена (горе) и включена функция D-Lighting)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Видео с HD качество

D90 е първият огледално-рефлексен фотоапарат в света, предлагащ функция за филми*, която ви позволява да снимате филми в Motion JPEG формат при великолепни нива на HD качеството. Техническите параметри са: файлов формат AVI (Motion-JPG) с размери в пиксели 320x216; 640x424; 1280x720 и 24 кадъра в секунда със звук. Тъй като можете да сменяте обективите от „близък план” до „рибешко око”, можете да увеличите значително креативността и емоционалното въздействие на вашите филми. Можете дори да гледате филмите си на фотоапарата със звук като използвате големия LCD дисплей с висока резолюция. Видео режимът в Nikon D90 едва ли ще покрие изискванията на пофесионален оператор, но ще се притече на помощ, когато въздействието на статичното изображение потърси близост с емоцията на движението. Предизвикателство за една различна гледна точка и нови творчески похвати.
Дължината на клипа при най-високата резолюция е ограничена на 5 минути, а при останалите до 20 минути. Валидно е заключването на експозицията и компенсацията при P, A, S, M .
Фотоапаратът има вградена светкавица, която добре изпълнява стандартните си функции, но истинската й сила се крие другаде. В „Creative Lighting System” тя участва с командването на отдалечени светкавици от серията SB на Nikon. С тази система вие можете да променяте силата и да задействате голям брой външни светкавици от разстояние, без дори да ги докосвате. Всичко се прави с лекота от менюто на D90.

Тялото е съвместимо и поддържа всички функции с DX AF Nikkor; AF Nikkor тип G или D. Китовият обектив
AF-S DX Nikkor 18-105 f/3.5-5.6 G ED VR покрива изискванията за високи оптични качества. 
Батерията е литиево-йонната EN-EL3, същата, която ползват D300 и D700. Тъй като D90 е изключително ефективен, той ви позволява да направите приблизително 850 снимки с едно зареждане на батерията. Допълнителният батериен пакет е MB-D80. Поддържаните стандарти памет са SD и SDHC.

Каквото и да се напише в  заключение, не мисля, че е нужно такова. Защото това е само началото на пътя, който Nikon D90 ще измине, помагайки на всички фенове на фотографията да реализират идеите си, да запечатат моментите, да творят и да се забавляват.

(*по данни на производителя към момента на обявяване на модела)

Текст и снимки: Милен Иванов, Кирил Димитров

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Декември 11, 2008

Фотогалерия: Nikon D90 - висококачествени снимки и филми с един фотоапарат

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии