Nikon D300 - изключителна гъвкавост, вдъхновяваща функционалност

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Ноември 20, 2007

От Кирил Димитров и Кирил Петров:

 

Две години след като на пазара се появи един от най-успешните модели на Nikon – D200, пред нас се появява неговият достоен наследник - Nikon D300. Съчетаващ в себе си най-модерните технологии на Nikon и познатата ни от всички модели на марката ергономия на дизайна, D300 буквално създава нов стандарт в областта на фотографската техника.

Възможността да тестваме една от първите бройки D300 (макар и само pre-production) във PhotoSynthesis  затвърди очакванията ни,  базирани на предварителната информация от Nikon – D300 несъмнено е перфектно балансиран фотоапарат, който със своите качества, лесната си употреба и изключителна издръжливост, ще покрие изискванията на всеки, който гледа сериозно на фотографията.

Новaторство
Сред множеството нововъведения, които издигнаха новия модел на Nikon на непознато досега ниво в този клас, са 12.3 мегапикселова DX формат CMOS матрица (1.5 х кроп фактор) със система за самопочистване и вграден 14-битов конвертор, големият диапазон на светлочувствителност, покриващ от ISO 100 до ISO 6400, новата автофокусна система Multi-CAM 3500 DX с 51 точки (15 от които са т.нар. Cross-type - чувствителни и по хоризонтала, и по вертикала), Live View технологията (с автофокус по контраст), която позволява кадриране през дисплея в реално време, изключителният 3 инчов VGA LCD дисплей с 920 000 точки и 170 градуса ъгъл на видимост и Scene Recognition System за подобряване на автофокуса, автоматичните експозиция и белия баланс, както и подобрената скорост на работа, основна заслуга за което има новият графичен процесор на Nikon – EXPEED.

Бързина и функционалност
Разбира се, D300 няма как да прави изключение от станалата вече правило дори за най-ниския клас модели на фирмата бързина. С 0.13 – секундната си реакция след включването му, фотоапаратът е готов за действие дори преди този, който го използва. Още по-незабележимо е забавянето на затвора преди достигане на готовност за следващ кадър – 45 милисекунди.

Впечатляваща е и скоростта при серийните снимки – тя е 6 кадъра в секунда, които се увеличават до 8, когато се използва опционалният грип за допълнителни батерии MB-D10. Той е с прекрасна ергономия и работи както със стандартната EN-EL3e, така и с EN-EL4e батерията от професионалната серия D2 и D3, а също и с всякакви стандартни батерии тип АА.

За бързата и качествена обработка на вече заснетите кадри се грижи сърцето на D300 - новият процесор EXPEED. EXPEED системата включва хардуер и софтуер, разработвани години наред на базата на богатия опит на Nikon в областта на сензорната обработка на изображенията. 

Безкомпромисна прецизност
Освен на процесора, за постигане на върхова прецизност, Nikon са заложили на новата си Scene Recognition System, която използва информация от цветен 1005 - пикселов RGB сензор, за да разпознава формата и местоположението на обектите в кадъра. Същият сензор подава информация и на новата 51-точкова автофокусна система, която по този начин успява да проследи обектите, които снимате и по техния цвят, подобрявайки точността на експозицията и белия баланс.

Допълнително улеснение е Live-View функцията, която позволява фокусиране и кадриране през дисплея на фотоапарата в реално време, с възможност за използване на автофокусната система и два режима на работа – от ръка и от статив.

D300 разполага и с 14 битов аналогово-цифров преобразувател с 16 битова обработка на сигнала – резултатите са богати и точни цветове, фини цветови градации и изключителен детайл.

Поглед в бъдещето
D300 е синоним на висока резолюция – от 12.3 мегапикселовата матрица, през 3 инчовия дисплей с 920 000 точки до HDMI – интерфейса за HD монитори и безжичния трансмитер на данни WT-4 – този фотоапарат е изцяло обърнат към бъдещето на технологиите за заснемане, обработка и преглед на изображения.

Ергономия и надеждност
С този модел Nikon продължават традицията да произвеждат наистина удобни и надеждни камери. Магнезиевото тяло е защитено от прах и влага, а освен това матрицата притежава отличен механизъм за почистване. Допълнителен щрих към надеждността добавя затвора, показал в тестовете безотказно действие до най-малко 150 000 кадъра.

На ергономията ще се спрем подробно по-долу, макар че едва ли е необходимо да се говори особено много – марката отдавна се е превърнала в еталон за останалите по този показател. Тук се изкушаваме само да споменем двата перфектни информационни дисплея – малкият горен, чиято информация може при необходимост да се визуализира на големия дисплей, който пък, от своя страна променя цвета си според околната осветеност. Заслужава си да кажем и две думи за мултифукционалния „джойстик”, с който дори контрола на 51 фокусни точки се превръща в лесно занимание.

Впечатленията
Какви са впечатленията от една от първите бройки D300, напуснали завода, която имахме възможност да тестваме във PhotoSynthesis? Тя беше от т.н. предварителна серия с нефинализиран софтуер и все още недоизчистени детайли (pre-production). Нейната цел е желаещите да се запознаят за пръв път с модела, с неговата  ергономия, дизайн, меню, функции и т.н., но без възможност да прехвърлят изображенията от фотоапарата. Поради това няма да се спираме основно на качество на картината, цветове, динамика, детайл, чувствителност -  все неща, зависещи до огромна степен от софтуера.

На първо четене голямо впечатление прави подобряването на ергономията, масата, както и нетипично големият дисплей, който обхваща по-голямата част от задната част на фотоапарата и предлага обхват от 170 градуса (!). Моделът е с големината на D200, но, за разлика от него формите са по-заоблени, наблюдава се едва забележима промяна по разположението на основните функции, добавени са някои бутони, премахнати са други и точно тук се забелязва опита на Nikon, придобит през тези 2 години и изпитан върху D80, D40, D40x.
През светлия визьор вече се вижда 100% от реалния кадър. В средата има огромно поле, което побира в себе си 51 точки на автофокуса - имайки предвид, че става въпрос за фотопарат Nikon, това означава, че всяка от тези 51 автофокусни точки е отделно избираема.

С поставянето на обектив фотоапаратът вече разгърна цялата си мощ и показа нагледно всички нововъведения. Автофокусът е много бърз и изключително точен, без замисляне и без търсене. Изключителните качества на дисплея се видяха ясно и при двата режима на функцията Live-View - за снимки от ръка или от статив. Стартът на фотоапарата, както казахме, е светкавичен, а забавянето на затвора е незабележимо. Затъмнението на огледалото е 100 милисекунди – изключително кратко време, така че на фотоапаратът му остава повече време за автофокусиране при снимане в серия.

Mенюто на фотоапарата е типичното като подредба и разпределение, което сме срещали във всички огледално-рефлексни фотоапарати на Nikon. Много богато на потребителски настройки, то позволява голяма гъвкавост при настройване на апарата според индивидуалните нужди на фотографа. На практика няма нещо, което да не можем да променим. Разполагате със собствени 4 основни менюта, които включват всички функции на апарата,  за запазване на определен тип настройки за съответната ситуация (например студио, репортаж, т.н.). Може да им добавяте и име. Имате възможност да направите собствено меню, в което да поставите тези опции от основното меню, които използвате най-често. На разположение са и 4 бутона с избираема функция - стъпката на преместване на чуствителноста, скоростта и диафрагмата, компенсацията на експозицията(1,1/2,1/3). Може да смените посоката на въртене, както и да размените функциите на двете колелца, контролиращи скоростта на затвора и стойностите на диафрагмата. Всичко може да бъде променено, не е нужно ние да се приспособяваме към апарата, а той към нас. За всяка една функция от менюто има бутон INFO, който ни дава подробна информация за конкретната функция - за какво служи, къде може да се използва и при какви условия,  което е голяма помощ за всеки един потребител.

Новото въведение - почистване на сензора може да се извършва при пускане и спиране, само при пускане или само при спиране на фотоапарата, да се изключи напълно или пък да се използва по всяко време с функцията Cleaning Now.

Тъй като D300 има вградена светкавица и тук е запазена функцията Commander Mode. С нея можем да управляваме безжично до 2 групи светкавици в 3 отделни канала.

Впечатление прави и една функция, която не се използва много от професионалистите. Това е AUTO ISO. Както и досега, пак избираме в какви граници да варира ISO-то, но вече може и да добавим минимална скорост на затвора, което ни гарантира винаги резки изображения.

Друга новост е т.н. Active D-Lighting функция, която може да се избира в 3 степени. Функцията работи по време на снимането и нейната роля е да коригира сцената т.е. да имаме разработка както в тъмните, така и в светлите части на изображението.

От всички тези приятни и улесняващи работата функции има две, които са професионално ориентирани и напълно различни от останалите. Това са корекцията на BACK и FRONT фокуса на обективите и корекцията на 3 режима на мерене на апарата (3D цветно матрично, централно и спотово). С корекцията на BACK и FRONT фокуса можем да коригираме и да запаметим в апарата до 12 различни обектива, които имат изменения в точноста на фокуса си. Фотопаратът автоматично разпознава тази обективи и налага зададените от нас корекции за всеки един по отделно. С корекцията на меренето може да променим всеки един от 3-те режима поотделно и да подобрим автоматичната експозиция на апарата. Тeзи настройки се запазват, даже след връщането на фотоапарата към първоначалните му настройки.

Струва си да се спомене и WiFi връзката (чрез опционален адаптер WT-4). С него не само може да изпращате снимки безжично, а и да контролирате фотоапарата от разстояние и също така да разглеждате снимките във фотоапарата още докато са в неговата памет. До 5 фотоапарата D300 или D3 могат да бъдат свързани в мрежа и снимките в тях да бъдат преглеждани и да бъдат изтеглени тези, които са необходими, докато фотографите продължават да снимат.

Спокойно можем да кажем, че с този фотоапарат Nikon направиха огромна крачка напред и вдигнаха летвата на друго ниво, непознато за нас допреди половин година, както и че D300 безспорно е оптималният вариант на фирмата в DX формата. За момента.

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Ноември 20, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии