Национална идентичност – отворен уъркшоп с Моника Фишбейн / 14.06.2017, 19:00 ч. / София

Галерия SYNTHESIS | 14 Юни 2017 от 19:00 до 22:00 ч.
Начало: 14 юни, 19.00 – 22.00 часа,
в Галерия за фотография SYNTHESIS,
София, бул."Васил Левски"55

Моника Фишбейн е родена в Будапеща, но живее в Обединеното кралство от 19-годишна. Завършва Plymouth College of Art & Design, Central Saint Martins College of Art & Design, the University of Greenwich. Понастоящем учи в Linköping University. Моника Фишбейн е имиджмейкър, която в практиката си се занимава с проучване на идентичността и наративните конструкции, което включва и детайлно изработване на студийни творби. В работата си Моника Фишбейн изследва теми като самовъзприемането (автоперцепцията) и реагирането на реални сюжети (случки от живота), което съставлява фундамента на нейната творческа мотивация.

“Планът ми за уъркшопа се базира на изследването на личността на твореца и на въздействието й върху творческия процес.  Как националният идентитет на твореца (участника) влияе върху креативния интелект? Както и при по-раншните си изследвания бих желала да подходя към темата от личната си гледна точка. Целта на уъркшопа е участниците да се стремят към по-добро разбиране на самите себе си.“

Брой участници: 15

Вход: свободен след предварителна регистрация

Записване: За да се включите в уъркшопа “Национална идентичност” изпратете заявка за участие на e-mail: photo@photosynthesis.bg с 5 избрани ваши фотографии, които отразяват вашето усещане за  националната ви идентичност. Заявката ви за участие е нужно да посочите двете си имена и телефон за контакт.
Изпратените фотографии ще бъдат разгледани от Моника Фишбейн и ще се свържем с всички избрани от водещата участници.
Уъркшопът ще се проведе на английски език.

“Творческата ми мотивация е изследването на идентитета, самоусещането и  самооценката, както и реакциите на личността на събитията от ежедневието. Снимките ми по същество представят на публиката психоаналитична диагноза, един вид самоизразно табло. Благодарение на призванието си имах възможността да се запозная с творчеството на унгарски фотографи като [освен всички други] Ласло Мохоли-Над, Андре Кертес, Мартин Мункачи, Роберт Капа и  Брашаи. Погледът зад образите на тези творци изкара на повърхността темата за изселничеството и уважението към този избор. В наши дни не е трудно да се открият примери за това където и да е по света, защото глобализацията и премахването на границите дава възможност на всеки от нас. Бих желала да разбера какво въздействие оказва изселването върху креативността на индивида.

За мен една от най-интересните теми е отражението на душата в изкуството, където автоинициираните творби се занимават с мислите на „аз”-а. Планът ми за уъркшопа се базира на изследването на личността на твореца и на въздействието й върху творческия процес.  Как националният идентитет на твореца (участника) влияе върху креативния интелект? Както и при по-раншните си изследвания бих желала да подходя към темата от личната си гледна точка. Целта на уъркшопа е участниците да се стремят към по-добро разбиране на самите себе си. 

Мисля, че във всеки човек живее любопитството за това откъде произхождаме и как този произход ни влияе. Преди всичко ме занимава въпросът за емиграцията. Как може да се поддържа собствената култура и идентитет? Дали личността е в състояние да преработи, да преживее и най-вече да се развива след една голяма географска промяна? Да живееш в чужбина, да поемеш по нови пътища, това необратимо променя духа. Може ли това да се превърне в неразделна част, да вдъхнови преходния характер на живота им? Съществуват ли промени, които са задвижени от носталгични елементи, свързани с родината майка? Чрез този уъркшоп ще дискутираме значението на въпроса – как отдалечеността и изолираността повлияват националната идентичност? 

Уъркшопът започва със сбирката на смислово заредени за участниците предмети и потенциално резонира с по-широката публика. Мисля, че така разкриваме мъждеещото или силно присъстващата национална идентичност. Чрез донесените предмети се стига до изследването на тяхната индивидуалност, авторефлексията им и влиянията, обуславящи живота им. Значението на този процес е да се оцени и представи личния фон, включително и важността на националната идентичност, но не прекалено критично или раздаващо присъди. 

Методологията на уъркшопа се базира на съвместния подход, на разделението на личните истории и опит, формирайки една „колективна автобиография”. Донесените предмети водят до разговори, анализирането на историите може да доведе до нови креативни постижения, независимо от националността. “

Събитието е част от Месец на фотографията 2017г. 

 

Фотогалерия: Национална идентичност – отворен уъркшоп с Моника Фишбейн / 14.06.2017, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии