Машина на времето

// Други / Тема | PhotoSynthesis | Май 26, 2009

Текст: Евгени Овчаров
Снимки: Евгени Овчаров и Антония Вълчева

Попадали ли сте през нощта в планината, далеч от градските светлини и замърсения въздух?
Ако това ви се е случвало поне веднъж, навярно сте се почувствали притиснати под надупчения черен плащ на нощното небе.
Хаотично разхвърляните звезди и разлетият Млечен път може би са ви накарали да затаите дъх и философски да се замислите над въпросите за живота, Вселената и всичко останало.

А ако сте имали шанса да погледнете през телескоп към същия този плащ, то със сигурност сте разбрали, че черното всъщност не е толкова черно, и че там се крият още хиляди звезди, както и други интересни обекти (а може би и субекти - зелени, например ).

Ако сте насочвали телескоп към някоя от най-ярките светулки на плаща, вероятно сте попаднали на някоя от планетите в Слънчевата ни система. Ако сте се учудили, че виждате не кръгла звездичка, а светъл сърп, точно като лунния, то това е била Венера. Топчето с обръчите е Сатурн, а шареното кълбо е Юпитер.


Падащите звезди всъщност не са звезди и не падат наистина, а са космически песъчинки, разбиващи се в океана на земната атмосфера. Разноцветната Ракообразна мъглявина представлява останките от газ и прах на избухнала преди почти 1000 години звезда.


Кометата представлява съвкупност от скали и лед. Когато е в близост до Слънцето, ледът започва да се топи и се образува „опашка”. Визуално размерът на светлата зона около ядрото е по-голяма от диска на пълната луна.


Във Вселената разстоянията са огромни. Дори нашето Слънце, около което се завъртаме всяка година, се намира на такова разстояние, че светлината от него пътува до нас за 8 минути.
Най-далечният обект, видим с просто око, е ядрото на галактиката Андромеда, която, макар да ни е съседка, се намира на повече от два милиона светлинни години.


Kогато обективът е телескоп, вперил взор в нощното небе, фотографът се пренася в миналото, запечатвайки моменти отпреди хиляди, милиони и дори милиарди години.


Лунните кратери, планетите, метеорите, многобройните звезди по нощното небе, галактиката Андромеда или Ракообразната мъглявина са малка част от невероятните обекти във Вселената, достъпни за астро-фотографа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SaveSaveSaveSave
// Други / Тема | PhotoSynthesis | Май 26, 2009

Фотогалерия: Машина на времето

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии