Легендата се завръща - Olympus EP-1 PEN

През 1959 г. Olympus променя лицето на фотографията, в стремежа си да създаде толкова удобен за носене и използване фотоапарат, колкото обикновена писалка (pen), откъдето идва и неговото наименование. Създаден e от майстора на стилния дизайн Йошихиса Майтани, Olympus Pen прави невероятен бум, който продължава до края на 70-те години на 20 век.

На 16 юни 2009, легендата оживява отново, но в цифров формат под наименованието Е-Р1. Изключително малкият размер, ретро стилът, както и лекотата при употреба напомнят за славното минало на Реn. Kачеството на изображението и управлението обаче е като на D-SLR апаратите, коeто в комбинация с новите характеристики правят EP-1 незаменим спътник на любителя и професионалиста. Сега всеки може да вземе най-доброто от двата свята: стилен компактен дизайн в съчетание със 100% D-SLR качество на изображението.

ЕР-1 основно се базира на технологии и иновации от наложилата се линия огледално рефлексни фотоапарати на Olympus, а именно система 4/3. Olympus Pen Е-Р1 е компактен фотоапарат, използващ сензор и затвор на DSLR, както и сменяема оптика, която е по-компактна дори и от линията обективи на системата 4/3. Минимизирането на размерите е постигнато чрез премахване на призмата, бокса с огледалото и автофокусния сензор. Запазени са обаче най-важните компоненти на DSLR-а, обезпечаващи високото качество на изображението. Налични са експозиционните режими, AE/AL заключване, бял баланс, сменяеми обективи и т.н. Оптичничният визьор е заменен от висококачествен хиперкристален LCD дисплей за безпроблемна работа и при много ярки светлинни условия. Live MOS сензора, участващ и в изграждането на изображението, заменя функцията на автофокусния сензор. Тук, за разлика от DSLR-ите, фокуса се постига чрез детекция по контраст, а не по фаза.

Текст и примерни снимки от Асен Иринчев

Съдържание на статията:

Ключови характеристики

Изработка и ергономия

Обективи

Управление

Меню

Функции

Компоненти и аксесоари

Изображение

Светлочуствителност (ISO)

Заключение

Пълноразмерни примерни снимки

Ключови характеристики

Дизайн
• Micro Four Thirds система
• Компактно и леко тяло в ретро дизайн 1959
• Два цвята

DSLR качество на изображението
• 12.3 мегапикселов Live MOS сензор
• Вградена стабилизация с ефективност - до 4 EV стъпки
• Широк динамичен обхват
• Нисък цифров шум
• TruePic V процесор
• ZUIKO DIGITAL обективи
• Адаптори от външни производители за всички по-известни марки обективи

Лесно използване
• Меню на Български език
• Два ринга за контрол  на настройките
• Функционални бутони
• Голям 7.6 cm/3.0” HyperCrystal LCD
• Детекция на лице и технология за корекция на сенките
• 20 програми (5 основни експозиционни режима, i-Auto режим, 14 снимачни сцени)

HD видеозапис
• HD видеозапис  със стерео звук и възможност за промяна на дълбочината на рязкост
• Арт филтри
• Различни съотношения на кадъра

Допълнителни екстри:
• Функция за наслагване на кадри
• Некомпресиран стерео запис на звука- PCM
• Серия снимки –до 3 кадъра в секуда (максимум до 10 кадъра в RAW формат)
• Широк диапазон на светлочувствителността от ISO 100-6400
• Едновременен запис на  RAW и JPEG формати
• Ефективен ултразвуков вълнов филтър - за защита от прах на сензора
• Електронен  нивелир
• HDMI TV интерфейс
• SD памет карта (Съвместим и с SDHC)

►към съдържанието...


 

Изработка и ергономия

По традиция инженерите от Olympus са се постарали в изработката и дизайна на тялото. Представено е в ретро стил по подобие на далечния в историята филмов PEN. Използвана е висококачествена неръждаема стомана и алуминий, придаващи солиден вид и усещане за стабилност. Бутоните и ринговете са на същата висота, всяко тяхно натискане движение буди възхищение, дори и сред най-непретенциозните. 
На пръв поглед тялото прилича на правилно оформено кюлче платина, но при по-подробен преглед ще откриете още доста детайли в изработката му, осигуряващи не само добър дизайн, но и добра ергономия и управление.
      
Размерът му е 120.5 x 70 x 35 mm и тежи едва 335 грама, изглежда малък и лек, дори в срaвнение с най-малкия DSLR
Olympus E-420.


 

Предлага се в метален и перлено бял цвят, a в зависимост от тялото може да изберете сребрист или черен обектив.

►към съдържанието...

Обективи
Разбира се, компактният размер на тялото изисква еквивалентно малки обективи. Стандартът Micro Four Thirds до момента разполага само с два висококачествни телецентични обектива от базов клас. Репортажен
17mm (34мм екв.) със супер светлосила 1:2,8 наречен „палачинка”, поради почти плоския дизайн, а другият е универсално късо варио с фокусно разстояние 14-42 mm (28-82 mm екв.) и светлосила 1: 3,5/5.6 . В бъдеще линията ще бъде разширена с пълна гама обективи от различни класове по подобие на наличните от система 4/3, а до тогава може да се използват чрез преходник всички 40 налични обективи от система 4/3 (Olympus/23/,Panasonic/8/, Sigma/9/ и др.), и ако и това не е достатъчно - външни фирми произвеждат адаптори за повечето марки обективи към новата система Micro Four Thirds, но без наличие на автофокус .

►към съдържанието...    

Управление
Бутоните за управление са разположени основно в две плоскости - горен и заден панел. Върху горния панел са разположени следните контроли: програмния диск (I- AUTO, P/ A/ S/ M, видео клип, ART режими и готови снимачни сцени - SCN), гнездо за външна светкавица, бутон за включване/изключване, спусък за снимане и бутон за компенсация на експозицията.

Върху задния панел са разположени в една редица бутоните за заключване на експозицията и фокуса AEL/AFL, преглед, единично изтриване и меню. Вдясно от тях се намира функционалния бутон, мултифукционалния диск, информационния бутон и скрол бутон с голяма площ за по-лесно използване. 95% от бутоните са достижими с дясната ръка и не се налага да я откъсвате от апарата. За лявата ръка остава командването на програмния диск и вариото.

Единственият бутон в предната част е за отключване и заключване на обектива. В дясната страна са разположени под защитен капак портовете за USB, A/V - мултипорт, HDMI. В долната страна е гнездото за статив, като и слотове за паметта и батерията. Грипът е слабо издаден, което в комбинация с палачинката 17mm 2.8 позволява спокойно да приберете апарата в джоба, а при необходимост бързо и лесно да го извадите и направите снимка. Освен това е съобразен и с балансирания дизайн в стил PEN.

►към съдържанието...
          

Меню – Функционалност
Графичното меню е ясно, четимо и интуитивно. Преведено е на 34 езика, включително и на български. Оциите, контролируеми от него, са разположени по идентичен начин спрямо DSLR-ите от система 4/3. Съставено е от 5 основни икони, разположени в ляво на дисплея. Първите две са за контрол на основни функции в режим на снимане, третата е за настройки в режим преглед, четвъртата съдържа супер подробни настроки за контрол функциите на фотоапарата, с възможност за допълнителни настройки за менюто, дисплея и др. 

(натиснете върху изображението за по-голям размер)

                                                                            -

 

Арт филтри

(натиснете върху изображението за по-голям размер)

 

Готови снимачни програми

(натиснете върху изображението за по-голям размер)

Инфо настройки - при  Live view  и преглед -Този режим дава възможност на избор на следните помощно-информационни функции:  Избирате кои функции да се редуват на дисплея при натискане на бутона инфо в режим на снимка и преглед. (При Live view: хистограма, зум, три типа композиционни мрежи; при преглед : хистограма, пълна информация за кадъра, преекспонирани и недоекспонирани участъци )

Настройки и информация в режим на снимка

(натиснете върху изображението за по-голям размер)

                        

Информация за файла в режим преглед и настройки на дисплея

(натиснете върху изображението за по-голям размер)

 

►към съдържанието...


Лимит на светлочувствителноста – той позволява лимитиране диапазона на светлочувствителност. При използване на приоритетни настройки това гарантира добри резултати, без риск от използване на нежелани стойности на светлочувствителноста.


 

Измерване на експозицията – Освен класическите три зони на измерване (интегрално, полуинтегрално и спот) има в допълнение спот във високи тонове и спот в ниски тонове. Това помага, когато снимате бял или черен обект, без да изсивява и в двата случая, както се случва при използването на класическо спот измерване. Измерването е много точно, но все пак имате възможността за корекция при трите класически режими за измерване на експозицията в фини стъпки в -/+. По този начин може да калибрирате измерването да работи по ваш вкус, без използване компенсация на експозицията.

Електронен нивелир - позволява лесно да нивелирате кадъра по вертикала и хоризонтала.


 

MF асистент - дава възможност за увеличение на кадъра до 10 пъти при ръчен режим на фокус на избран участък на кадъра, тази функция не е новост при фотоапаратите на Olympus, но сега това се случва веднага при завъртане на фокусната гривна на обектива.


 

Raw+Jpg изтриване – При заснети кадри в RAW + Jpeg, когато се наложи изтриване, има възможност да се изтриват и двата файла едновременно.

Режим Клип + снимка – При заснемане на клип в момента който решите можете да направите и снимка в пълна разделителна способност.

Снимка + стерео запис – При заснемане имате възможност да запишете към файла високоачествен стерео запис с минимална компресия в продължение на 30 секунди. При бъдещ преглед  на снимките може да се насладите и на звуковата атмосфера от момента на направата, както и можете да запишете кратко гласово пояснение за мястото.

Слайд шоу с клип и музика – имате възможност за стандартно слайдшоу, както и за слайдшоу със снимки и звук и видео изображение с възможност за корекция на времето за видеозаписа.

Потребителски режими - Имате възможност да запаметите два потребителски режима.

Picture mode - позволява различни цветови настройки и чернобели филтри при работа в JPEG (Черно бели филтри: жълт, оранжев, червен, зелен/ Тониране: сепия, синьо, червено, зелено/ цветни режими: наситен цвят,неутрален, мек, черно бял)

Промяна на градацията –  позиция авто позволява да разширите динамичния обхват, а настройките за нисък и висок ключ позволяват лесно да постигнете ефекта.
   
Съотношения на кадъра -  4:3 / 3:2 / 16:9 / 6:6  предлагат различни композиционни решения.


   

Наслагване на кадри – функцията позволява да свържете до 2 кадъра в режим на снимка и 3 в режим на преглед. През Olypus master също.

Стабилизация - за резки снимки от ръка при ниска осветеност е необходима фукцията стабилизация. За разлика от Canon и Nikon, вместо в обектива, Olympus  вгражда стабилизацията в тялото. Тя се осъществява чрез движение на сензора, благодарение на което на практика всички използвани обективи са стабилизирани. Друга причина за използване на вградена в тялото стабилизация е, че стабилизацията в обектива допълнително увеличава размера и тежестта на обектива. Ефективността на сензорната стабилизация  достига до 4 EV стъпки, подобно на оптичната. (натиснете върху изображението за по-голям размер)

 

 
АРТ филтри – Филтрите са следните : Pop art, Soft focus, Pale&Light color, Light tone,Grainy film,Pin hole. Още с появяването на Pen EP-1 бях скептичен относно тях, но все пак реших да ги изпробвам. Резултатът определено ме впечатли. Най-често използвах следните филтри - зърнист филм (черно-бял), поп-арт (супер наситени цеветов) и  мек фокус, останалите изпозвах по-малко, може би не попаднах на подходящи обекти.

Ясно е, че можем да използваме най-разнообразни програми за обработка за постигането на подобни ефекти, но това изисква време и умения. Друг плюс на вградените арт филтри е възможността да наблюдаваме изменението на ефекта в реално време, нещо невъзможно след заснемане. Все пак, ако желаете може да приложите гореспоменатите ефекти в последствие, чрез софтуера Olympus Master. (натиснете върху изображението за по-голям размер)

 

HD Клип – в Pen Olympus за първи път добавят видео клип с висока разделителна способнот (HD) в комбинация с висококачествен некомпресиран (PCM) стеро запис на звук. Резултатът е впечатляващ видео запис с висока детайлност на картината и звука. Към него могат да се приложат 6-те АРТ филтри.
Някои от филтрите се прилагат само при режим на заснемане от 15 кадъра за секуда. Освен филтрите, може да се изменя и дълбочината на фокусираното поле, което допълнитено допринася за ефектен видеозапис.
Малък недостатък според мен е продължителността в HD режим – 7 минути. Желателно е използването на високоскоростни SDHC памети.

►към съдържанието...

Компоненти и аксесоари
Сензор - използван е високо скоростен Live MOS сензор с размер както при флагмана на DSLR-те от сиситема 4/3
Е-3, но за разлика от него е с 12.3 мегапиксела.

 

Благодарение на това поколение сензори, може да използвате функцията визиране в реално време за неограничено време.

Процесор - За да обработи бързо изображението, получено от сензора, фотоапаратът се нуждае от силен процесор, поради което Olympus вграждат в EP-1 най новия и най-мощния им процерсор TruePic V. Той участва не само в обработката на изображението, но и в цялостната скорост и реакция на фотоапарата (време за старт, серийни снимки, прилагане на АРТ филтри и др).


 

Затвор - той е електонно контролируем, с диапазон на скоростта от 1/4000 - 60 s, като при скорост B (от 60 секунди до 8 минути). Скоростта на синхронизация при студийно използване може да е от 30 секунди до 1/180 от секундата. При снимки с FL-50 и FL-36 в режим SFP може да се използва скорост до 1/4000 от секундата.


 

Визьор/дисплей - визирането може да се осъществи по два начина. Първият е през вградения висококачествен  хиперкристален 3.0” LCD дисплей,  гарантиращ отлична видимост при ярки светлинни условия и различни ъгли, а по желание може да се регулира цвета и яркостта. Вторя начин е чрез изпозване на допълнителен оптичен визьор, предназначен само за 17 mm обектив. Той е удобен при работа в лоши светлинни условия, като при него, за разлика от LCD дисплея, няма закъснение на картината. Друг плюс е, че обхватът му е по-широкоъгълен от обектива 14мм и позволява навременна реакция при навлизането на обект в кадъра.

Освен че помага в кадрирането на снимката, визиране в реално време чрез 3.0” дисплей, върши още куп полезни неща. Позволява прегледа дълбочината рязкост, точността на експозицията, управление на безценните АРТ филтри за постигане на точен ефект, пълна информация за настройките, използването на суперконтролен панел, чрез които можем бързо да променим всяка настройка, разнобразие от мрежи и копозиционни рамки, наслагаване на кадри и др.
 
SSWF филтър - за да избегнем досадните прашинки върху сензора, фотоапаратът е оборудван с най-ефективния до момента ултразвуков защитен филтър, патент на Olympus. При всяко включване фотапаратът го активира, за да се гарантира безупречната чистота на сензора. Филтърът е разположен около него и при активирането му за 1 секунда се осъществяват около 32 000 вълнови вибрации които отнемат праха от сензора. Прашинките се събират в специални джобове, подменящи се безплатно при профилактика на фотоапарата.
 
Байонет – той е с 6 мм по-малък диаметър. Използването на обективи от стандарта 4/3 е възможно, чрез
адаптора MMF-1, при желание за ползване на обективи от OM серията MF-2. Добавени са още два контакта за подобряване на работата за визиране в реално време.
 
Портове, памет, захранване - дълги години Olympus използваха създадения от тях стандарт за памет xD Picture Card, но с появата на Pen с присъединиха към може би най-масовия стандарт за памети SD/SDHC. Прехвърлянето на информацията се осъществява чрез високоскоростен USB2.0 трансфер. За да можете да разгледате качествено направните снимки и клипове върху вашия LCD телевизор, фотоапаратът е обурудван с HDMI изход.

Използваната батерия е PS-BLS1, подобно на Olympus E-420, както е упоменато в спецификацията и издържа около 300 кадъра. Има възможност да се избира нивото на предупреждение за изчерпване на батерията.

Светкавица - EP-1 не разполага с вградена светкавица, но има “Hot Shoe” `чехъл, чрез който може да се монтира  външна светкавица, съобразена изцияло с размера и дизайна на тялото. Светкавицата FL-14 е супер лека – едва 84 грама. Разбира се, може да се използват и по-мощни светкавици, като FL-36 R или FL-50R. Добре е, че при тях може да разчитате на по-голяма сила и повече програми, като е възможно и използването на SFP режим, даващ възможност за използване на синхронна скорост до 1/4000 от секундата.
 
Аксесоари -  до момента разполагате с 2 качествени китови обектива от микро 4/3 (17мм,14-42мм) и 40 от система 4/3, 4 светкавици (FL-20,FL-14,FL-36R,FL50R), оптичен визьор VF-1 и два адаптора : MMF-1 за 4/3 обективи и  MF-2 за ОМ обективи

►към съдържанието... 


Изображение

Динамичен обхват – при контрастно осветление  може да използвате опцията auto gradation. Резултатът е балансирано по контраст изображение с минимални загуби в ярките и тъмни участъци. 

Цветопредаване  –  в натурален цветови режим изображението е с реален цвят, не се наблюдава пренасищане  и изкривяване.

(С обектив 14-42мм)

Снимка 1–@14мм; Снимка - @18мм; Снимка 3 - @25мм; Снимка - @36мм; Снимка 5 - @42мм (натиснете върху текста за пълноразмерни файлове - всеки файл е ок. 5.5 MB)

Светлочувствителност -  В диапазона от 100 до  800 ISO фотоапаратът се справя отлично (без загуба на детайл), от 800 до 1600  са напълно използваеми (загубата е приемлива), а при по-високо шумопотискане и до 6400 ISO, макар и с по-голяма загуба в детайла. 

100-процентови отрязъци от кадъра при ISO 100-6400 и при изключено шумопотискане (NR) и изключен шумов филтър (NF), при включено NR и изключен NF, при включено NR и три режима на NF - Low, Norm, High (натиснете върху текста за изображения) - нощни снимки...

NR OFF / NF OFF (2 МB)

NR ON / NF OFF (2 МB)

NR ON / NF LOW (2 МB)

NR ON / NF NORM (2 МB)

NR ON / NF HIGH (2 МB)

Всички варианти (10 МB)

...и от кадри на дневна светлина:

NR OFF / NF OFF (1.5 МB)

NR ON / NF OFF (1.5 МB)

NR ON / NF LOW (2 МB)

NR ON / NF NORM (2 МB)

NR ON / NF HIGH (2 МB)

Всички варианти (10 МB)

►към съдържанието...

Заключение

(+)
Класически, устойчив във времето дизайн, отлична изработка и надеждни материали.

Лесно и приятно усещане при използване.

Високо качество на изображението(дори и при високи ISO стойности), в комбинация с многообразие от настройки за повече качествени,творчески резултати. 

Фотоапарат, подходящ за всеки, изискващ DSLR качество на изображението, но в малък формат.

Благодарение на размера е изключително подходящ за Street фотография.

Определено Pen EP-1 e по-малко "сапунерка" и повече DSLR.

(-)
Може да се постигне повече за скороста на автофокуса.

Липсата на вградена светкавица не е  за пренебрегване, но пък ни стимулира да направим по- интересни и анвтентични фотографии. Разбира се, остава възможността да използва външна светкавица като добълнителен аксесоар.

Желателно е при покупка да се вземе допълнителна втора батерия, за да сте сигурни ,че ще разполагате с енергия поне за 600 кадъра .

►към съдържанието...


Важно е да се знае, че снимките  са напаравени с демо бройка с бета версия на firmware (софтуер необходим за функциониране на  фотоапарата) !!!

Гаранционния срок е удължен на 30 месеца!


Какво има в кутията:
• Тяло E-P1 сребристо или бяло
• BLS-1 (Li-Ion батерия)
• BCS-1 (зарядно устройство за BLS-1)
• Капачка Micro Four Thirds (BC-2)
• Каишка за врат
• CB-USB6 (USB кабел)
• CB-VC2 (Video кабел)
• OLYMPUS Master 2 (Софтуер CD-ROM)
• OLYMPUS Studio 2 Демо версия
• Инструкции за употреба
• Гаранционна карта

Пълни спецификации

 Примерни снимки (натиснете върху изображенията за пълноразмерни кадри; всеки файл е ок. 5 MB)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още:

Ревю на Nikon D5000

Ревю на  AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G ED

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии