Компактен или огледално - рефлексен фотопарат?

Един от най – често задаваните въпроси, свързани с темата фотография е какъв фотоапарат да избера. Разнообразието от модели на пазара е наистина сериозно. Това е добре, защото  и  най-претенциозният фото любител може да открие фотоапарат, който  се доближава максимално до неговите нужди. Но понякога изборът не е лесен, особено, когато изискванията започват да растат. Ако е настъпил момент, в който искате нещо повече от вашите снимки, започвате да изисквате повече и от своя фотоапарат.  Дали е време да смените своя компактен фотоапарат с огледално-рефлексен (DSLR - digital single lens reflex*)? Или ако тепърва избирате фотоапарат, кое от двете е по-добрия избор? Добрият избор е този, който отговаря на вашите нужди. DSLR-те имат много безспорни предимства, но най-важното от тях е творческата свобода, която ви дават, за да правите наистина хубави снимки. Ако това е, което искате, тогава огледално-релфлексният фотоапарат е най-добрият избор.
Какви са основните преимущества на DSLR фотоапарите:

1. Креативен контрол:   Както споменахме по-горе, това може би е най- силното предимство  на DSLR фотоапаратите - те ви дават възможност за пълен творчески контрол върху кадрите, благодарение на множество ръчни настройки. На практика може да променяте почти всичко, за да постигнете търсеното изображение - стойностите на диафрагмата и затвора, дълбочината на рязкост и точката на фокусиране, белия баланс ,контраста, остротата ,синхронизация със светкавицата и още куп други настройки, които влияят върху вида и излъчването на снимката.

Освен всичко това, те имат уникално предимство в сравнение с компактните фотоапарати – възможността за смяна на обективите. По този начин снимащият може да подбере най-подходящия обектив с оглед на своите нужди и търсеното внушение на снимката.
Трябва да се отбележи също, че някои от ефектите, които могат да се постигнат в процеса на снимане с този тип фотоапарати и без допълнителна обработка, са невъзможни или изключително трудно постижими при работа с компактен фотоапарат.

2. Размер на сензора / качество на изображението:  Повечето DSLR-и  използват сензори с размерите приблизително  на филмовия кадър (22,7 х 15,1 мм). Сензорът при компактните фотоапарати е значително по-малък (10.0МП 1/2.3” или 8,8 х 6,6 мм) и е с драматично нисък  динамичен обхват ( колкото по-голям е динамичният обхват, толкова по-добре се справя фотоапаратът  при контрастни сцени - т.е. има относително добра разработка на детайлите и в тъмните, и в светлите части на кадъра).

Големият сензор на DSLR-те осигурява много по-добро предаване на цветовете, нисък цифров „шум” в изображението при високи ISO стойности и голям динамичен обхват. В комбинация с използваната висококачествена оптика детайлността в изображението е несравнима с компактния фотоапарат.
RAW форматът на изходните файлове също съществено допринася за качеството на изображенията, тъй като съхранява повече информация и позволява по-прецизна обработка от JPEG формата, който се използва от повечето компактни модели и при който снимката чувствително се компресира директно в апарата. 

3. По-малко „шум”: „Шумът” в цифровата фотография е  еквивалент на филмовото зърно. С компактния  фотоапарат ще получите забележителен шум при високи  стойности на светлочувствителността, което влошава качеството на изображението.

Както вече споменахме, DSLR камерите разполагат с по-големи сензори, които улавят повече светлина, редуцират „шума” в снимката дори при по-високи стойности на ISO и като цяло позволяват снимането при по-неблагоприятни светлинни условия и направата на по-фини снимки. При DSLR-ите  спокойно може да използвате светлочувствителност  поне до 1600 ISO със същия резултат като 100 или до 400 ISO на компактния. При отпечатване на снимки  в по-голям размер, заснети  при една и съща светлочувствителност тази разлика е особено ясно изразена.

4. Без закъснение на ‘’затвора’’:  Неприятно е,  когато натиснете спусъка на компактния фотоапарат и ”затворът” сработи със закъснение от няколко секунди.  Докато изминат  тези секунди моментът вече е ”избягал”. При използването на DSLR на практика това закъснение не съществува: още в момента на натискане на спусъка, фотоапаратът задейства затвора и прави снимка. Използването на DSLR осигурява мигновен фокус и задействане на затвора.

Другият основен компонент, характеризиращ скоростта на действие на фотоапарата – времето необходимо за направата на една снимка, нейната обработка от процесора и готовността за следващ кадър, при огледално-рефлексните модели също е на много по-високо ниво в сравнение с компактните апарати, което позволява направата на множество последователни фотографии в малък времеви интервал.

5. Бърз старт :  Повечето DSLR-ри  стартират почти  моментално след включване. За да разберете колко важно е това, представете си, че фотоапаратът виси на врата ви изключен  и отнякъде внезапно се появява  Шарън Стоун.  При такава ситуация  на компактния фотопарат ще му трябват няколко секунди за старт , след това още толкова време за фокусиране и задействане на затвора, но за съжаление важният обект вече няма да е налице. Докато с  DSLR може да направите снимката на живота си.

6. Визьор:  Когато композирате  с DSLR не използвате LCD дисплея, a оптичния визьор. Благодарение на него може наблюдавате директно през обектива.  Когато гледате през визьора виждате повече детайли, композирате и фокусирате снимките бързо, без ярката светлина да ви пречи, както при визиране през LCD дисплея. Колкото и лесно да изглежда използването на LCD дисплея на компактните модели за кадриране, то има несъмнени недостатъци като неточното предаване на сцената (цветово, като обхват на обектива и др.), затруднена видимост при ярка околна светлина, бързо изтощаване на батериите и т.н.

Единственото неудобство е, ако искате да снимате с DSLR дискретно от нивото на кръста или от ниво над главата, ще трябва да снимате на сляпо.  Някои компактни цифрови фотоапарати разполагат с въртящ  се дисплей, което решава проблема  за снимане от тези гледни точки. Доскоро при DSLR-рите липсваше тази възможноста за визиране през дисплея , но след появата на функцията за визиране в реално време през LCD дисплея (Live View), вече разполагате и с тази опция.

7. Ергономия:  Компактният фотоапарат е красив, елегантен и тънък, но при продължително използване изпитваме дискомфорт или схващане на ръката. При конструиране на DSLR –ри една от първите задачи на проектантите е да създадат максимално ергономичен корпус със силно издаден грип, който да пасва максимално на дланта и пръстите при захват. Силно изразените бутони за по-лесен и достъпен  контрол на функциите осигуряват бърза и безпроблемна работа.

8. Аксесоари: DSLR-ите предлагат най-голямо разнообразие от аксесоари. Това например са обективи, филтри, адаптори, удължителни приставки, светкавици и още много други. Може да изберете висок или нисък клас обективи  с най-различно приближение.
Има и обективи със специални функции, като вградена стабилизация, разширени макро способности, възможност за смяна на наклона, мек фокус и други. Като цяло разполагате широка гама обективи, отключващи нови творчески възможности.

В зората на цифровите огледално-рефлексни фотоапарати, те бяха достъпни само за професионалните фотографи, но днес ситуацията е коренно различна. С  всяка изминала година цените стават все по-достъпни за всички, които искат да имат повече творчески възможности. Например цената на началния клас DSLR  в момента варира от 800 до 1500 лв в зависимост от окомплектовката и възможностите. Стандарната окомплектовка е с един или два обектива от базов клас и е напълно достатъчна за добър старт.

Горепосоченото далеч не изчерва темата за избора между  компактен или огледално рефлексен фотоапарат (DSLR), но може да ви послужи за ориентир. Разбира се, възможно е  да видите и някои отрицателни  аспекти при DSLR-рите: примерно за разлика от компактния фотапарат не може да го пъхнете в задния си джоб.

Като отрицателна черта на DSLR-ите би могла да се приеме и относително по-сложния начин на работа с тях. Вярно е, че DSLR-ите са малко по-сложни за употреба от т.нар. „насочи-и-снимай” фотоапарати, но в никакъв случай не са по-сложни за разучаване от някой модерен кухненски уред, например. А предимствата им определено си заслужават няколкото часа, отделени за запознаване с техните функции. Тук можем да отбележим и че по-новите модели DSLR-камери обикновено разполагат освен с ръчните настройки и с няколко автоматични режима, които позволяват безгрижно снимане, подобно на това с компактните им събратя.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*опростена схема на устройството и принципа на функциониране на DSLR и компактен дигитален фотоапарат:


1. DSLR – при този тип фотоапарати светлината, която преминава през обектива (в червено на схемата), се отразява от подвижно огледало (в тъмно синьо) към пентапризма, която обръща отразената от огледалото сцена така, че да се вижда по правилния начин. При снимане огледалото се повдига нагоре и пропуска светлината до сензора на фотоапарата, след което отново се връща в изходна позиция (черната стрелка).

  

2. Компактен дигитален фотоапарат – светлината, преминаваща през обектива (в червено на схемата) достига до сензора. Сцената се възпроизвежда от вградения LCD дисплей (в светло синьо). Възможност за кадриране и през оптичен визьор изолиран от обектива.
 

 

 

  3. Отклонения в реалния обхват на снимката при кадриране през визьора на компактен дигитален фотоапарат.

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Повече относно това как да изберете фотоапарат и за какво да внимавате, когато решавате кой е вашия фаворит, можете да прочетете ТУК

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии