Голо тяло - Георги Ст. Георгиев / 03.06 - 22.06.2019 / София

Галерия Synthesis | 03 Юни 2019 - 22 Юни 2019
03 юни – 22 юни 2019
Откриване: 03 юни 2019 от 19:00 ч.
в 
Галерия SYNTHESIS
София, бул. „Васил Левски“ 55

Събитието е включено в програмата на Месец на фотографията.

Представянето на автора е част от тематичния модул „Имена в българската фотография“, в който галерия SYNTHESIS показва работата на значими автори от историята на българската фотография, между които арх. Николай Попов, Йордан Йорданов – Юри, Гаро Кешишян и др.

„Фотографиите на Георги Ст. Георгиев от колекцията „Голо тяло” трябва да бъдат видени с един по-широк поглед, който да прозре техния принос за прехода на родната ни култура от традиционна към модерна. Фотографията сама по себе си е мощно средство за модернизация на културата, а Георги Ст. Георгиев вероятно е най-типичния представител на модернизма в българската фотография преди Втората световна война. И той съвсем не случайно превръща голото тяло в свой обект, защото то има потенциала да руши стереотипи и да прекрачва табута, каквато е целта на модернистите. За да се приеме провокацията на традиционния морал обаче, голотата трябва да бъде освободена от принадлежността си на натурата и да се трансформира в художествена фикция с отчетливи символистични интонации. Актовете на фотографа през 30-те години на миналия век носят едновременно етически и естетически бунт, които в модерното изкуство съвпадат.“

Георги Лозанов
 


Георги Ст. Георгиев
(1881 - 1956)

Роден в гр. Казанлък. Издава три монографии: „Фотографията и военното дело”, „Приложение на фотографията в археологическите изследвания” и „Съдебното следствие и фотографията”.

Прави едни от първите аероснимки по време на Балканската война при обсадата на Одрин. През първата световна война прави първите аероснимки на гр. Солун в тила на френската армия. През 1916 г. преподава „Теория на летенето”, „Въздухоплавателна метеорология” и „Аерофотография” в училището за летци. През тази година създава първата си голяма творба – портрет на летеца Симеон Петров.

На 30 юни 1920 г. основава Български фотоклуб, на който дълги години е почетен председател, както и постоянен лектор и организатор на активната му дейност. Печели многобройни медали, почетни дипломи и отличия от редица престижни международни конкурси. В България провежда над 30 конкурса по фотография. Публикува десетки статии в наши и чужди списания.

През 1950 г. по негова инициатива се създава първото Държавно полувисше училище за кинематография и фотография, на което е директор и преподавател. Организира първата национална изложба по художествена фотография.


 
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юни 03, 2019

Фотогалерия: Голо тяло - Георги Ст. Георгиев / 03.06 - 22.06.2019 / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии