Фотоуниверситет - при изворите на модерната фотография с Н. Трейман

фотоуниверситет фотосинтезис - цикъл лекции за съвременна фотография с лектор Николай Трейман
 

"Фотоуниверситет"-ът е цикъл от 12 лекции, посветени на големи имена в световната фотография като А. Картие-Бресон, А. Адамс, Р. Аведон, Й. Судек и др.
 

Николай Трейман - известен фотограф, преподавател и ценител на фотографията, ще разкаже за смисъла и вдъхновението, което един автор може да получи, опознавайки в подробности творчеството на значими личности от историята на фотографията. Разговорът ще бъде илюстриран с изложба и прожекция на кадри, показващи не само образните, но и мирогледни влияния, почерпани от света на фотографската култура.
 

Лекциите ще се провеждат два пъти месечно – във вторник вечер от 19.00 ч в Арт-Център ФотоСинтезис в София на бул. «Васил Левски» 57

ТЕМИ     ЗА ЛЕКТОРА     ЗАПИСВАНЕ

Тема Дата Кратка информация
1. Ансел Адамс - "Образът като съвършенство"

25.10.2011

19:00 часа

Кой и защо избира природата за обект на фотографията. Директна, чиста фотография. Зоновата система. Превизуализация. Култ към образа. Портфолио. Стиглиц, Нюхол, Уайт. Българска връзка. Възможности на фотографията да оказва общесвено влияние.
2. Картие-Бресон - "Тайните на мига"

08.11.2011

19:00 часа

Снимането, доведено до рефлекс. Книгата, подарена от Брак. Заровената „Лайка”. Идеята „Магнум”.
Най-популярният фотограф за всички времена, осъществил в пълнота потенциала на фотографията да „лови” мига. Рядко съчетание на интелигентност, бързи реакции и безмерно великодушие.
3. Аугуст Зандер - "Какво не харесва Хитлер във фотографията"

22.11.2011

19:00 часа

Портрет на века. Фотографията като документ на епохата.
Зандер иска да създаде обективен образ на времето, в което живее чрез добросъвестно, честно, проникновено снимане на хора от различни професии, съсловия, възрасти. След къртовски труд, на който посвещава живота си достига до социални открития, които не са безобидни за властта.
4. Робер Доано -  "Визуалния потенциал на улицата"

06.12.2011

19:00 часа

Френски фотограф, който остава верен на парижките сюжети. Дори след живота в Америка споделя, че е изгубил времето си, вместо изцяло да се отдаде на снимане на уличния живот. ”Да си фотограф означава да уважаваш обектите си ”. Снимката „Целувката”- възход или падение на творчеството му?
5. Йозеф Судек -  "Прозорец и фотография"

20.12.2011

19:00 часа

Поетът на Прага. Снимане с лява ръка. Свидетел на чудото, наречено светлина. Трябва задължително да опознаеш този човек, за да разбереш снимките му.
На фронта остава с една ръка и периметърът на сюжетите му е ограничен. Така създава серията „Снимки от моя прозорец”. Типичен пример на вдъхновение, родено от вътрешни преживявания, подкрепени с външни впечатления. Ще стане дума и за класическото разделение на фотографията като прозорец и огледало.
6. Джери Уелсман - "Пространства на въображението"

10.01.2012

19:00 часа

Какво представлява човешката фантазия и какви са нейните превъплъщения? Различия между лабораторен монтаж и Фотошоп.
Този фотограф поставя разделителна черта – привлича и отблъсква. Какви са мотивите на почитателите му да го харесват и тези на противниците му? Може ли човешкото въображение да пречи на „чистата” фотография и какво е посланието на измисления сюжет? Как се създава фотосценарий? Терминът „поствизуализация”.
7. Юсуф Карш - "Портретът - класически очертания"

24.01.2012

19:00 часа

Арменското наследство. Комуникация и предизвикване на емоция. Образи на знаменитости. Когато моделът се изморил да позира и казал -„стига толкова”, Юсуф Карш възкликнал – „този момент очаквах, сега зареждам филма”. Още по-известен е случаят с Чърчил, когато издърпал пурата от ръцете му, за да предизвика гневна реакция. Изобретателността му в общуването с портретираните е съчетана с виртуозно владеене на светлината и съвършена композиция.
8. Александър Родченко - "Фотографска революция" 07.02.2012

19:00 часа

Източници на вдъхновение. Диагоналът. Цикъл след цикъл. Обкръжение на съмишленици. Загадката на композицията. Революцията дава добър плод само в изкуството. Така е в Русия. Скъсване с миналото, всичко трябва да се твори поновому. Родченко създава ново изкуство.
9. Ричард Ейвидън - "Повърхността на лицето" 21.02.2012

19:00 часа

Една шепа безкрайност. Психология на общуването фотограф – модел. Вътрепребиваването.
Широкоскроен фотограф, за който е по–добре да се съсредоточиш върху част от творчеството му. От човешкото лице е извлечена същността на човека чрез фотографията. Избран е албумът му „Автобиография”. Гледайки портретите му можеш дълго да разказваш истории за хората от снимките, дълго да ги помниш, дълго да ги съзерцаваш с възхищение.
10. Александрас Мацияускас - "Художник с рибешко око" 06.03.2012

19:00 часа

Визиране без визьор. Специфика на оптиката. Способността да следиш едновременно няколко сюжета.
Мацияускас е любим фотограф от т.нар. ”Литовска школа” -  уникално явление  от 70те години на XX в. В лекцията ще стане дума както за специфичния подход на тези фотографи, така и за възможността фотоизкуството да стане водещ културен приоритет на една малка държава. Свръхширокоъгълната оптика е средство, превърнало се в мироглед. Да мислиш в един и същи момент за няколко неща е ценно качество както в ползуването на рибешко око, така и в житейски план. 
11. Алексей Титаренко - "Движението има плът" 20.03.2012

19:00 часа

Зимен Петербург. Пътят на славата. Влиянието на Пруст. Фотографски метаморфози. Човешкото и фотографското възприятие.
Съвременен автор, който попада сред големите имена, понеже твори с ярки, достъпни само на фотографията изразни средства. И по-специално снима движение, ползвайки дълга експонация. Резултатът е великолепни етюди от родния Санкт-Петербург, Венеция, Хавана и други. Свикнали сме с тази техника да виждаме снимки на водопади, реки, мотоциклети. Титаренко снима оживения градски пейзаж. Създава образни метафори на човека-маса, анонимния герой, мимолетното съществуване.
12. Александър Иванов - "Фотографски основания за полет" 03.04.2012

19:00 часа

История на високата гледна точка. Особености и открития. Естетика на родолюбието. Безкомпромисната вярност към жанра.
След 50-тата си година полита над България и я открива съвсем непозната. Много са предимствата на птичата перспектива – прави конкретното абстрактно, грозното красиво и т.н., но при едно задължително условие – да се употребява грамотно и майсторски. Способност, с която Александър Иванов е преизобилно надарен.

 

Николай Трейман лектор на фотоуниверситет фотосинтезисЗа лектора:

Николай Трейман е основател и ръководител на курсове по фотография.

Най-известен сред фотографите с изложбата си "Блатото", с която печели награда на престижния фотографски фестивал в Арл - Франция. Наградата е кюлче сребро (символ на класическата фотография).

Има една жена, две фотоателиета и три дъщери. Готви четвъртата си самостоятелна фотоизложба..

Интервю с Николай Трейман - видео

Фотоизложба „Блатото”

Изложба „Православна България”


Мистерията, наречена Паралакс


Образи на 12 български философа

 

 

Записване:

Цената на едно посещение е 8 лв.
Можете да се абонирате за всички 12 лекции, при което:
- цената на едно посещение излиза 7 лв, а общо дължимата сума е 84 лв
- получавате диск с материали от всички 12 лекции
- ползвате 20% отстъпка за покупка на книги от Библиотека ФО

 

Записване:
За да се запишете за участие е нужно да изпратите предварителна заявка на e-mail: photo(at)photosynthesis.bg със следната информация:
Трите ви имена, телефон и e-mail за контакти.
Избраната тема за обучение и дата на провеждане.
В полето „Subject” посочете темата и датата на избрания семинар, примерно “Ansel Adams - 25.10”, а ако искате да се абонирате за всички лекции, изпишете “Photo abonament”.

Потвърждение на заявката ще получите до 2 работни дни.

Заплащане:

След като получите потвърждение за участие, е необходимо да заплатите съответната сума в някой от нашите магазини

SaveSaveSaveSaveSave
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии