Фотопленер „Русе – картини от един град” / 2009

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Октомври 27, 2009

plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-OlympusСлед първия проект на ФотоСинтезис, насочен към преоткриване на духа и красотата на уникалните места в България – „Непознатата Странджа”, се обърнахме към другия край на България с тридневния пленер „Русе – картини от един град”.

Фотографският пленер, организиран от ФотоСинтезис с любезното съдействие на Olympus-България,  се проведе на  09-11 октомври и включи обиколка и снимане на архитектурните културно-исторически паметници и музеи на града, Басарбовските скални манастири, Ивановските скални църкви, крепостта Червен и пещерата „Орлова Чука”.

 

Когато попаднеш в Русе, не е трудно да си представиш защо често го наричат „единственият европейски град в България.”  В далечното време на първите пътувания на легендарния Ориент експрес, влаковите композиции спирали в Гюргево, откъдето пътниците били превозвани през Дунава, а от Централната гара в Русе тръгвали отново на път към Истанбул. Пътешествието на Изток започвало след преминаването на реката, а Русе бил не само  символичната пресечна точка на два свята – Европа и Ориента, а и последната европейска спирка в това пътуване.


plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-Olympus-Kyshtata-na-KaliopaАтмосферата на градския живот от края на 19 и началото на 20 век все още се усеща тук. Централната част на града, с която започна обиколката на фотографската ни група в Русе, е еталон за европейска архитектура в България. Голяма част от старинните сгради в стил неокласицизъм и сецесион са създадени под влиянието на виенската архитектура.  Разходката из русенските улици е впечатляваща и вечерта ефектното осветление на някои от тези „ малки дворци” допълва усещането, че сте се пренесли в малката Виена.


 Една от спирките по пътя на нашата група беше 
Къщата-музей "Градски бит на Русе", популярна като Къщата на Калиопа.  В нея са показани примерни  интериори на богат градски дом с типичните за края на 19 и началото на 20-ти век помещения – салон за гости, музикален салон за домашни концерти, стая на домакинята и спалня, с мебели от Виена. Стените и таваните на втория етаж са изрисувани с уникални стенописи, дело на  австрийския живописец Kарл Шаусберг. Градските легенди разказват, че красавицата Калиопа била любовница на Мидхат паша, управител на Дунавския вилает, който пръв се заема да реформира града и да го превърне в истински европейски град. 


За да се настроим напълно на ретро вълна, фотографската ни група имаше възможност да се снима сред дошлия от миналото интериор на Къщата на Калиопа с костюми от 19 век.


plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-Olympus-katedrala-Sveti-Pavel-na-KrystaПървият ден на пленера приключи със снимки в  Католическата катедрала „Св. Павел на кръста”, която е построена в неоготически стил по проект на италианския архитект Валентино през 1890 година.


През втория снимачен ден на нашата група се отравихме на път в Поломието, в  живописната долина на Русенски Лом, където сред издълбаните от реките Бели, Черни и Малки Лом скали и проломи са разположени скалните манстири в Басарбово и Иваново.

Басарбовския скален манастир се намира на около 10 километра от Русе и и един от малкото на Балканите действащи скални манастири. Добре поддържан и обгрижван, манастирът не остава без посетители.  Поклонниците се изкачват по 48 стъпала, които ги отвеждат до скална площадка. Там се намира ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий.

Вдясно е скалната църква с дърворезбован иконостас, изработен през 1941 г. Ивановските скални църкви са включени в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО заради красивите си и добре запазени стенописи. 

За разлика от традиционния манастирски комплекс,  Ивановският преставлява своеобразна мрежа от малки скални църкви, параклиси и килии, издълбани в скалите на живописния каньон на река Русенски лом, на 32м. височина над водата. Църквите и всички помещения край тях в местността "Писмата" при с. Иваново образуват големия скален манастир "Свети архангел Михаил". Той е основан през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким, избран по-късно за първи търновски патриарх.


plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-Olympus-Skalni-ManastiriФоторазходката ни продължи към с.Червен, край което се намира едноименната средновековна крепост. Малко от нас бяха подгответни за гледката на огромната и запазена крепост, която сякаш остава встрани от утъпканите туристически пътища.  Крепостта Червен е най-запазената българска средновековна крепост – за разлика от най-известните български крепости и крепостни градове, тя е съхранена в първоначалния й вид в ненйния оригинален градеж. Крепостта е е разположена върху свод от скали, до които отвеждат 235 каменни стъпала. Крепостната й стена е висока 12 метра.


Последната спирка беше в
пещерата Орлова чука  - една от най-големите и най-красиви пещери в България. Общата дължина вероятно е над 20 км, като броят на залите и галериите е над  40.

Първата пещерна зала е наречена Концертната зала, защото в нея Русенската филхармония изнася концерт още през 1976 година, а оттогава това се случва ежегодно по време на на Мартенските музикални тържества в Русе.
В края на тридневния фотопленер, фотографи от ФотоСинтезис се запознаха с децата, участници в
проекта „Ателието на Леонардо” .

plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-Olympus-Orlova-ChukaКампанията "Ателието на Леонардо" е в подкрепа на талантливи деца и младежи с дислексия, която стартира в края на 2008 г. и представлява съвместен проект на VIVACOM и на Първия национален център по дислексия в Русе. От месец октомври в Русе като част от проекта са организирани фотографски ателиета. Деца и фотографи обмениха опит, идеи и се забавляваха със съвместна фотосесия.

С това си казахме „довиждане” и оставихме на снимките да ни напомнятза пореден път, че и тук в България има места, които си струва да бъдат видени.  Светът е голям и винаги изглежда по-изкушаващо да се втурнеш далеч от дома. Но един фотографски пленер беше чудесен повод да си спомним за тези уж "познати" непознати маршрути. 

Благодарим за изключителното съдействие на колегите и приятелите от Olympus България, на Регионалния исторически музей Русе и неговия директор д-р Николай Ненов, благодарение на които фотографската ни група беше посрещната радушно навсякъде, на нашия сладкодумен водач историкът гл.ас. Живодар Душков, който забавно ни въведе в русенските потайности  и на отец Валтер от Католическата катедрала „Св. Павел на кръста”, който специално отвори за нас храма за снимки.

plener-Ruse-kartini-ot-edin-grad-PhotoSynthesis-Olympus-Krai

снимка 1 - автор Свилен Георгиев

всички останали снимки - автор Дамян Кехайов

Save
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Октомври 27, 2009
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии