Фотопленер "Пролет в Ахрида" - скални светилища, крепости и причудливи скали в Източни Родопи/ 16-19 май 2013

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Април 15, 2013

„Човекът е човек тогава, когато е на път!“ - П. Пенев

Този път ви каним да поемем заедно с нашите приятели от Байкария пеш по пътищата и пътеките на Ахрида, както през Средновековието са наричали живописните Източни Родопи.

Там ни очакват причудливи скални образувания, древни крепости, светилища и невероятната природа на вълшебната планина. За четирите дни на нашия преход ще имаме възможност да се насладим на пещерата "Утроба", скалите край село Дъждовница, язовир "Кърджали", средновековната крепост "Устра", Равен, природния феномен "Каменната гора" и язовир "Студен кладенец".

ПРОГРАМА

Ден 1. 16.05. Тръгване от София в 8:00 и трансфер до село Крушка (5 часа). Пешеходен преход до село Илиница (каменни къщи), пещера "Утробата" и язовир "Кърджали" (4 - 5 часа). Трансфер до село Главатарци на брега на язовира и нощувка.

Ден 2. 17.05. Трансфер през Кърджали до село Казаците (1.30 часа). Преход до средновековната крепост "Устра" (2 - 3 часа). При достатъчно време е възможно да слезем до село Бенковски и да разгледаме скалните гробници в района. Трансфер до Момчилград и нощувка в района.

Ден 3. 18.05. Трансфер до село Равен (30 минути). Пешеходен преход до скалите "Асара" и долината на река Сапдере, където се намира природния феномен "Каменна гора". Връщане по долината на реката до село Гургулица. Трансфер до ловно стопанство "Студен кладенец". Кратка разходка в района и гледки към едноименния язовир и Юмрук кая. Наблюдение на диви животни. Нощувка в ловно стопанство "Студен кладенец".

Ден 4. 19.05. Преход до село Бойник (3 часа) и село Поточница (2 часа). Наблюдение на диви животни и лешояди плюс хубави гледки към язовира. Трансфер до София. Очакван час на пристигане (17 - 18 часа).


ИНТЕРЕСНИ ОБЕКТИ ПО МАРШРУТА

Пещера "Утроба" - разположена в местността "Тангардък кая" високо над бреговете на река Боровица. Пещерата "Утроба" представлява тракийско светилище датирано от Х - IX преди Христа. По форма наподобява вулва и най-вероятно е била използвана като част от т.нар. орфически мистерии за извършване на ритуално оплождане, при което Слънцето опложда Богинята Земя и дава начало на нов живот. Това се повтаря ежегодно, като според изследователите по време на пролетното равноденствие слънчев лъч достига до малък олтар разположен във вътрешността на пещерата и по този начин става самото зачатие. Първоначално пещерата е образувана като естествен процеп, който в последствие е бил дооформен от човешка ръка и има дълбочина от 22 метра.

Скални формации при село Дъждовница - представляват поредица от отвесни скални корнизи с височина от около 30 метра. Освен причудливата форма, която имат скалите впечатляват с това, че на голяма височина личат множество трапецовидни ниши издълбани от човешка ръка. Този тип ниши са характерни за поречието на река Арда в източни Родопи, но все още няма научно доказана теория относно тяхната функция и предназначение. Впечатляваща е недостъпността на местата, където са издълбани нишите - дори в днешно време, за да ги достигне човек трябва да има катерачно оборудване и съответните умения.

Язовир "Кърджали" е най-високо разположения от язовирите в средното и долно течение на река Арда. Живописното езеро е с дължина около 20 км и се пълни от реките Арда и Боровица. В околностите му се издигат скалисти хълмове, по които са накацали множество селца и махали. Стената на язовира е построена в периода 1957 - 1963 година и има височина 104 метра, което я прави една от най-високите в България. Използва се за производство на електроенергия, но също за туризъм и рекреация и рибовъдство.

Крепост "Устра" - крепостта "Устра" се издига на един връх западно от град Джебел. Според датировката и проведените изследвания крепостта е построена през 10 век с цел да пази търговски път свързващ горна Тракия с Беломорието. В историята "Устра" е била владяна както от Византийската империя, така и от владетелите на Първото и Второто Българско царство. Към ден днешен голяма част от стените и сградите на крепостта личат ясно и всъщност се счита, че "Устра" е една от най-добре съхранените средновековни крепости по българските земи.

Скални гробници при село Бенковски - в околностите на селото, разположено по поречието на река Върбица се откриват множество причудливи скални масиви, в които човешката ръка е издълбала ниши, които вероятно в древността са били използвани като гробници, в които са погребвани местните влдетели. Повечето от тях са ограбени и за съжаление не са добре проучени, но впечатляват посетителя с мистерията, която витае около тях.

Природен феномен "Каменната гора" или "Вкаменената гора" е разположен в долината на река Сапдере. Представлява поредица от вкаменели "пънове" с височина до един метър и дебелина около 50 - 60 см. Според една от теориите за образуването им, те представляват петрифицирани (вкаменени) дървета, които са били покрити с вулканична пепел, а в последствие са "излезли" на бял свят благодарение на водата, която е отмила меката скала. Разположени са живописна речна долина и са единствените скални образувания от този тип открити в България.

Язовир "Студен кладенец" е втория язовир от каскадата Арда. Опашаката на язовира е непосредствено под град Кърджали, а стената му е изградена в риолитните скали при местността "Шейтан кюпрю" (Дяволския мост). Бреговете на язовира са труднодостъпни и изключително живописни. По северния му бряг се издигат вулканичните възвишения Юмруккая, Средна Арда и Моняк, като първите две са обявени за защитени местности опазващи интересни растителни и животински видове, а по-най-високите части на Моняк личат следите на едноименната средновековна крепост. Южно от язовира се издига планианата Юрпек (Бойник), голяма част от която е с ограничен достъп, тъй като попада в границите на ловно стопанство "Студен кладенец". Именно по тази причина тук могат да бъдат видяни елени лопатари, сърни, диви свине, вълци, лисици, кеклици, гривеци и лешояди.

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването ще бъде реализирано в малки хотелчета в
село Главатарци (язовир "Кърджали"), Момчилград и ловно стопанство "Студен кладенец"

ХРАНА

В цената на пътуването е включена закуска на всяко място за настаняване, както и вечеря в ловно стопанство "Студен кладенец". Останалите вечери и обядите са свободни т.е. може да си носим сандвичи и да вечеряме в ресторанта на съответния хотел или в близост до него.

ПРЕХОДИ

Преходите включени в програмата са със средно ниво на трудност. Това означава, че се ходи по 4 - 6 часа на ден, като терена е горски пътеки или пътища.

Записване: Можете да се запишете за участие на адрес
photo@photosynthesis.bg до 5 май включително. В полето Тема/Subject на съобщението впишете „Plener Rodopi”. Необходими са ни трите имена на желаещите и телефон за обратна връзка. Ще получите отговор на съобщението до два работни дни.

Заплащане: Необходимо е да заплатите цената за участие в пленера до три работни дни след получаване на потвърждението от наша страна, но не по-късно от 5 май включително.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ

Таксата за участие е 240 лв. и включва транспорт от София до София и на място, три нощувки със закуска, една вечеря в ловно стопанство "Студен кладенец", водач, застраховка "Злополука".

Можете да заплатите по банков път:

"Байкария" ЕООД

Pro Credit Bank

IBAN: BG 33 PRCB 9230 1033 6344 19

BIC: PRCBBGSF

За въпроси: bikearea@gmail.com или 0885 184 342

Save
// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Април 15, 2013

Фотогалерия: Фотопленер "Пролет в Ахрида" - скални светилища, крепости и причудливи скали в Източни Родопи/ 16-19 май 2013

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии