Фотографска експедиция „Непознатата Странджа” 14-16 ноември 2008г.

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Декември 11, 2008

Съвместна инициатива на  Природен парк Странджа и Фотосинтезис
със съдействието на Olympus България и Moто-Пфое

„В шепичките на красивото
се събира само
Странджа”,
Анамария Коева, 13г, гр.Бургас. 

Встрани от добре утъпканите туристически маршрути, Странджа е мистична и непозната територия, за която повечето българи знаем малко, макар да е в границите на собствената ни страна.   Според една от версиите за произхода на името й, то съдържа старобългарския корен „стран” т.е. „отстранена, затворена земя”.  През всички епохи Странджа е била обитавана от хора, които са строели  тук домовете си и са откривали своите свещени места, с които цялата планина е обсипана. Въпреки това от древността до днес, Странджа остава непокътната и тайнствена.  Планината крие тайните си, но не ревниво. Грижливо обгърнати от древните й гори, стъпка по стъпка, те се разгръщат пред тези, които имат търпението да ги открият.

Александър Иванов в действиеДа улови духа и красотата на Странджа само в един ден беше трудната мисия на фотографската експедиция „Непознатата Странджа”, която се проведе от  14 до 16 ноември на територията на парк  Странджа.
Шест групи фотографи с водачи от парк Странджа имаха един ден да обходят ключови маршрути в най-голямата защитена територия в България. Ден, в който само може да се докоснеш до повърхността на нещо неизбродно, което крие в себе си хиляди разкази и хиляди пътеки. В границите на 1161-те кв.км на парка,  освен 5 природни резервата, сред които и Силкосия, най-старият български резерват, 14 защитени местности и 7 природни забележителности, се намират 21-но населени места. Всяко едно от тях е уникално със своето самобитно културно наследство, със съхранените следи на отминали цивилизации и разказите на хората, които ги населяват днес.

В рамките на експедицията бяха посетени селата Граматиково, Бродилово, Българи, Кости, Калово, Кондолово, Сливарово, Бръшлян, град Малко Търново и техните  околности. 

Един от многобройните параклиси, разпръснати в гората на Странджа - Св.Петка; автор: Минко МихайловОсновната цел на фотографската експедиция беше да запечата  съхранената девствена природа,  както и многобройните културни паметници и запазена автентична архитектура в малките населени места в района.
Този пленер ще бъде последван от втори такъв през пролетта като по този начин ще може да се покаже една по-цялостна картина на парка.  Най-добрите фотографии от двата пленера да бъдат показани в пътуваща изложба на открито в най-големите градове в страната. 

Събраният  снимков материал ще бъде безвъзмездно предоставен на Природен парк Странджа за подпомагане на дейността на парка за опазване и популяризиране на уникалната местна природна и културна среда. За нуждите на парка, Фотосинтезис подариха  фотоапарат Nikon D90.
„Непознатата Странджа” е съвместна инициатива на Природен парк „Странджа” и  ФотоСинтезис, веригата магазини за фото и видео техника. Проектът се реализира със специалната подкрепа на Мото-Пфое, представител на  Land Rover за България и Olympus България.  

Типична странджанска дървена къща - къщата на баба Стана; автор: Минко МихайловФотосинтезис благодари на всички водачи от парк Странджа, които бяха с нас по време на експедицията и лично на инж. Стефан Златаров, директор на Природен парк Странджа, за уникалната възможност да се докоснем до магията, наречена „Странджа”.

Неповторимото съчетание от природа и културно-историческо наследство превръща Странджа в изключително ценна територия в национален и общоевропейски мащаб.
Да съхраним това богатство е в ръцете на всеки един от нас!

 Автор на сники 3 и 4: Минко Михайлов

 (натиснете върху изображенията за по-голям размер)

// Фото школа / Пленери | PhotoSynthesis | Декември 11, 2008
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии