Carl Zeiss обективи – една жива легенда

// Техника / Обективи | PhotoSynthesis | Октомври 29, 2007

от Кирил Петров

 

Вече повече от век и половина, Carl Zeiss проправя път за останалите производители в областта на оптиката. Още през далечната 1886 година, проф. д-р Eрнст Абе, научния гений на фирмата по онова време, открива някои свойства на флуоридните кристали, свързани с цветовата корекция на лещите и създава това, което сега познаваме като Apochromatic Correction (коригиран обектив за еднаква фокусна равнина за три цвята от спектъра). Днес, обективите на фирмата с означение Superachromat отдавна са надминали качествата на апохроматичните обективи и са достигнали абсолютния връх в качеството на образа.

Заслужава си да се отбележи също, че през 1935 година, компанията всъщност открива първа в света антирефлексното покритие и става първия производител, който пуска асферични лещи в серийно производство.

Освен всичко друго, преди няколко десетилетия фирмата стана първия производител на обективи, която публикува MTF диаграмите за своите обективи. Разбира се, другите производители на обективи последваха примера, но с една значителна разлика - графиките с криви на Zeiss не отразяват просто оптимизирани компютърни диаграми, а реалните качества на обектива - каквито в действителност могат да се очакват от него.

Днес обективите на Carl Zeiss се използват във всевъзможни сфери - от Холивуд (например 112-те кино обектива Ultra Prime, използвани при заснемането на трилогията „Властелинът на пръстените”), та чак до космическите изследвания (компанията проектира и разработи 50mm Planar f/0.7 – най-светлосилния обектив в света досега, който позволи за първи път да бъдат направени снимки на тъмната страна на Луната).

Разбира се, създаването на обективите в Carl Zeiss означава много, много повече от просто събиране на стъкло и метал - по време на производство, всяка повърхност се тества индивидуално и всеки обектив се центрира от висококвалифицирани инженери, за да се осигури възмножно най-високото качество във всеки смисъл на думата.
За да постигне най-високата възможна прецизност, Carl Zeiss разработва свои собсвени специални измерителни системи, известни като MTF (Modulation Transfer Function). Carl Zeiss е единствения производител, който използва тези системи за индивидуална и максимално добра настройка на всеки обектив.

В момента Zeiss използва 114 вида оптическо стъкло, с различни индекси на пречупване, цвят, разсейване, тегло, и т.н. Това означава повече от 350 вида лещи с около 700 различни радиуси. Всеки обектив се състои от няколко стъкла и кристала, като някои от тях тежки колкото стомана, а други по-скъпи от злато.

Проверката на всяка леща се извършва от висококвалифициран персонал, при което се използват специални лупи Zeiss, чрез които се забелязват и най-минималните дефекти, често неоткриваеми дори за специализираните машини. При откриване на подобен дефект, лещата се връща за разтопяване.

Друг интересен факт е, че Carl Zeiss и досега не използва роботи при сглобяване на своите обективи. Процесът и тук отново се извършва с най-голямото възможно внимание. По този начин фирмата гарантира на 100% качествата на своите обективи, като всеки обектив се тества за не по-малко от 100 различни критерии по време на производство.


Цялото това внимание към качеството се вижда, когато снимате с който и да е от обективите на фирмата – всеки от тях има разделителна способност, която надвишава възможностите на най-добрите цветни филми и бъдещи поколения цифрови матрици. На изложението Photokina през 1996 година, Carl Zeiss показа цветни снимки със структурен детайл от 200 двойки линии на милиметър (400 линии на милиметър). И досега нито един друг производител не е успял да подобри това удивително постижение.


Инвестиция за цял живот:
Разбира се, обективите на Zeiss са станали легендарни не само благодарение на оптическите си качества, но и на изключителната си надеждност - те издържат дори на високите изисквания и натоварвания на професионалната употреба много повече, отколкото обективите на много от другите именити производители в областта на оптиката.

Ръчно фокусните обективи на Zeiss са проектирани както за цифрови, така и за филмови фотоапарати. Всички те предлагат характерното за Zeiss изключително качество на изображението, прецизни механични части с много дълъг живот и повторяемост на параметрите. Подобно на кино обективите на Zeiss от сериите Ultra Prime и Master Prime, обективите за фотоапарати се характеризират с неутрално цветопредаване и са цветово уеднаквени – независимо кой обектив ще изберете или колко различни обектива ще смените по време на снимки – цветовите характеристики на вашите кадри ще бъдат винаги едни и същи и изключително точни – спестявайки ви време за пост обработка например.

В магазините на PhotoSynthesis вече можете да намерите Zeiss обективи за огледално рефлексни фотоапарати с байонет на Nikon (ZF), Pentax (ZK), а също и на резба М42 (ZS), които могат да се използват на Canon, както и на всеки друг съвременен фотоапарат в света с подходящия адаптер. Освен това, на разположение са и обективи за телеметрични фотоапарати с М байонет, като например за фотоапартатите Leica и Zeiss Ikon, както и самите фотоапарати Zeiss Ikon.

Предлагат се също всички аксесоари за обективите и специалния кит за почистване на обективи, който включва брошура с професионални съвети за безопасно и качествено почистване.

В магазините от веригата можете да видите и закупите обективи от легендарните оптични системи Biogon, Distagon, Planar, Sonnar, Superachromat и Tessar.

Обективите на Zeiss имат двегодишна международна гаранция, а ако клиента регистрира обектива си в Интернет, гаранцията им става 3 години.

С тези обективи, пълния потенциал на вашият фотоапарат може да бъде ясно видян.

// Техника / Обективи | PhotoSynthesis | Октомври 29, 2007
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии