Nikon D500 - скорост и прецизност в едно - ревю от Веселин Граматиков

// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Септември 13, 2016
Скорост и прецизност в едно... Nikon D500
В ревюто са използвани обектив Nikkor 200-500 f/5.6E VR и Nikkor 16-80 f/2.8-4.0E ED VR DX
Текст: 
Веселин Граматиков
Всички използвани изображения можете да разгледате в голям размер в галерията към статията ►

 
През далечната 2007 година Nikon ни представи професионалния фотоапарат с APS-C размер на сензора - Nikon D300, който тогава предизвика фурор сред фотографските среди. Това беше копие на тогавашния флагман Nikon D3. Камерата се отличаваше с отлична сглобка, ергономия и невероятни за времето си скорост и прецизност.
От тогава повечето фотографи се чудят ще има ли наследник на тази легендарна камера?
Е, вече няма нужда да се чудим, защото Nikon D500 е факт. Камерата беше анонсирана през януари 2016 година и ми беше предоставена възможност за тест. Тъй като тази камера е предимно ориентирана за спорт и фотография на диви животни, заедно си паснахме идеално.
Обективите, с които тествах камерата, са Nikkor 200-500 f/5.6E VR и Nikkor 16-80 f/2.8-4.0E ED VR DX, за които ще кажа по няколко думи по-долу.
 
От Nikon са се потрудили много, за да ни предложат една страхотна камера. Всъщност, спокойно Nikon D500 може да се представи за по-малкия брат на флагмана Nikon D5. Nikon D500 e снабден с нов 20.9 мегапикселов APS-C сензор без оптичен нискочестотен филтър за по-добра рязкост на изображението. Към най-важните спецификации на камера ще добавя и новия процесор на Nikon EXPEED 5, който подобрява скоростта и качеството на изображението, като ISO обхвата на камерата достига в диапазона 50-1,638,400, което е, меко казано, заявка за едно изображение с много ниски стойности на дигитален шум. Меренето също е подобрено чрез 180.000 пикселов RGB измерващ сензор. Това довежда до едно по-добро измерване на светлина и баланса на бялото спрямо всяка предходна камера на Nikon. Поради по-мощния процесор скоростта вече е цели 10 кадъра в секунда, а буферът достига от 79 броя 14-битови некомпресирани NEFF файла, до  200 компресирани 14-битови NEFF файла. Затворът е предвиден за 200.000 сработвания. Това са характеристики, които изстрелват Nikon D500 пред всяка конкуренция. Друга и може би една от най-важните характеристики, е новата автофокусна система - Multi-CAM 20K autofocus system, взета директно от флагмана Nikon D5. Сензорът е със 153 фокусни точки, от които 99 са така наречения кръстосан тип с по-голяма чувствителност. 15 от тези автофокусни точки могат да фокусират с обективи със светлосила f/8.0. Този сензор е лидер в световната индустрия и е изключително подходящ за бързо движещи се обекти. Nikon d500 има възможност да заснема видео в 4к-формат, което е едно чудесно нововъведение, но не е обект на моето ревю, тъй като аз не се занимавам с видео обработка.
 
Ергономията е типична за професионалния клас на Nikon. Изпълнена е от магнезиева сплав и карбонови нишки, които гарантират устойчивост на повечето атмосферни влияния. Визьорът вече е с увеличение 1.0х и 100% покритие. Впечатление прави добавеният джойстик за смяна на автофокусните точки, iso бутона, позициониран до спусъка и тъч-скриин артикулационният дисплей. Nikon са взели най-доброто от професионалния си клас и са го направили още по-добро. Заедно със светещите задни бутони за завършък Nikon d500 се превръща в една отлична камера за полева работа. 
 
След като нахвърлихме основите характеристики на камерата, е време за малко полеви снимки и коментари. Първото, което направих когато взех камерата, беше да тествам автофокусния модул, скоростта и буфера. За тази цел се разходих до Нос Калиакра, където винаги има множество летящи морски птици. Закачих Nikkor 200-500 f/5.6E VR, настроих камерата на следящ групов автофокус и започнах да снимам прелитащите чайки. Снимах от ръка, където ми помагаше и чудесната стабилизация на обектива.

След като направих една от първите серии, осъзнах колко е бърза всъщност камерата. 10-те кадъра в секунда позволяваха да се хванат моменти, които с по-бавна камера щях да пропусна. Автофокусът се справяше добре и следеше стабилно главния обект, без да го пропуска дори за миг. Затворът е изключително пъргав и времената, в които визьора е затъмнен, са изключително кратки. Това позволява движещите се обекти да се следят с лекота. За сравнение например се представя значително по-добре от Nikon d7200, с който снимах до скоро. Показвам серия от поредни кадри от мястото. Снимките са конвертирани от NEFF с минимална обработка.
 
Както виждате, акуратността на автофокусния модул клони силно към 100%. Разбира се, това зависи от монтирания обектив, светлината и много други фактори. Тук ще покажа и 100 кроп от един от кадрите, за да демонстрирам точността на автофокус и характеристиките на обектива. Все пак трябва да се вземе в предвид, че този кадър е заснет от ръка с включена стабилизация на скорост 1/2000, което има известно негативно влияние върху остротата. По-надолу ще представя и други примери, от които ще можете да направите вашето заключение. Снимките са конвертирани от NEFF с минимална обработка.
През следващите дни имах възможност да посетя и няколко влажни зони, където успях да заснема по-статични обекти, с цел да проверя цветопредаването на камерата, динамичния обхват и качествата на обектива. Ето няколко кадъра, които показват на какво е способна тя, съчетана с този обектив. 
Горният пример показва, че Nikon d500, съчетан с новия Nikkor 200-500 f/5.6, дава едно много добро качество на изображението с голяма разделителна способност и чудесен контраст.
Тук дори при ISO 800, камерата е способна значително да възстанови детайлите в светлите и тъмните части на кадъра. Динамичният обхват е изключително добър и е сред лидерите в индустрията. Всъщност Nikon D500 разполага с най-добрия сензор, който можем да намерим сред камерите с  APS-C размер на сензора.
Ето и още няколко кадъра от същия ден:
Комбинацията на тази камера с този обектив е доста впечатляваща и се доближава изключително близо до професионалния клас твърди обективи на Nikon. Въпреки това, мисля, че комбинацията с твърд светлосилен обектив ще даде възможност на автофокусния модул на Nikon D500 да покаже пълния си потенциал като скорост и акуратност.
 Още няколко кадъра от същото място на следващия ден.
Горните кадри са пример колко е важна скоростта на една камера. Тези малки птици реагират и прелитат кратки разстояния за части от секундата. Ето къде 10-те кадъра в секунда и мощният автовокус влизат в действие. Снимал съм тези птици стотици пъти с други по-бавни камери, но никога не съм успявал да уловя такива моменти в рамките на един ден.
Нека да видим как се справя камерата и при по-спокойни условия в съчетание с новият  Nikkor 16-80 f/2.8-4.0E ED VR DX. Тук ще наблегна на това, че на базови iso стойности тази камера се справя също толкова добре, колкото досегашният лидер в качеството на изображението на този клас камери Nikon D7200. Динамичният обхват на Nikon d500, тоналните преходи и цветовете са също толкова добри на базови iso стойности. Що се отнася до  Nikkor 16-80 f/2.8-4.0E ED VR DX тук снимах от ръка за да демонстрирам и брилянтната стабилизация на обектива.
Става ясно, че дори при тези относително ниски скорости и снимане от ръка, новият  Nikkor 16-80 f/2.8-4.0E ED VR DX се справя отлично. Тук заслуга има и новият затвор на Nikon D500, който е изключително бърз, тих и не придава почти никакви вибрации.
Нека да погледнем динамичния обхват на iso 100
Видно е, че Nikon D500 е една изключително способна камера. От горният пример става ясно как чрез обработка може да се изкара доста информация както от тъмните, така и от светлите области. Бих казал, че това нарежда Nikon D500 до лидерските места в този клас заедно с Nikkor D7200. Тъй като в интернет пространството има достатъчно лабораторни тестове за това как се представя камерата на високи iso стойности, реших тук само да коментирам, без да давам още излишни примери. Като бивш собственик на досегашния лидер при камерите с  APS-S  размер на сензора-Nikon d7200, мога да кажа, че Nikon D500 е също толкова добър на iso стойности от 100 до 1600. На iso стойности от 1600 нагоре Nikon D500 се справя малко по-добре. Ако трябва се изразя в цифри, бих казал, че е с около 1/3-стопа по-добър от Nikon D7200, който така или иначе е с много добър сензор.
 
Заключение
Nikon oтново успяха да впечатлят всички с Nikon D500, както направиха преди 9 години с Nikon D300. Камерата е с професионална изработка и е заредена с професионален софтуер и хардуер. Ориентирана е към фотография на бързо движещи се обекти и предлага всичко необходимо за тази цел. Скоростта, буферът, автофокусният модул и качеството на изображението са най-доброто, което може да се намери към днешна дата на пазара за фотографска техника. В съчетание с пълният набор от професионални обективи на Nikon, превръщат Nikon D500 в един изключително добър избор, ако се занимавате с фотография на спортни събития, репортажи или фотография на диви животни. Разбира се, камерата се справя също толкова добре и при спокойна работа. Може би единственият проблем остава цената, но когато искаме най-доброто, цената няма толкова голямо значение. Nikon D500 предлага невиждани до сега бързина и качество, опаковани и завършени в един професионален продукт. 

 
SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
// Техника / Фотоапарати | PhotoSynthesis | Септември 13, 2016

Фотогалерия: Nikon D500 - скорост и прецизност в едно - ревю от Веселин Граматиков

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (1)

Хрис Юруков преди 2850 дни
Интересно ревю. Винаги е хубаво да се чуе и мнението на човек ползвал фотоапарата. Все пак Nikon D500 е малко по-специализиран фотоапарат.
оценка:
0 гласа

Прочети още статии