Nikon D5000

 

Снимки и текст от Кирил Димитров:

Nikon прави поредната огромна крачка напред с нов модел огледално-рефлексен фотоапарат, позициониран между моделите Nikon D60 и Nikon D90 - Nikon D5000.

Начален клас фотоапарат с възможностите на D90 в малкото тяло на D60. 12.3 мегапикселова матрица, взета от D90 за снимки с висока резолюция, HD видеоклип, въртящ се дисплей с променлив ъгъл и всичко това в компактни размери. Заедно с китовия обектив 18-55мм VR фотоапаратът се превръща в една балансирана машина със сериозни възможности.

Основни характеристики

- 12.9 мегапиксела DX формат CMOS сензор с ефективни 12.3 мегапиксела

- 2.7" въртящ се LCD дисплей с 230000 точки

- HD видеоклип с резолюция 1280 x 720 (720p) на 24 к/сек със запис на моно звук

- Live View със contrast-detect автофокус, детекция на лице и следене на обект

- Почистване на сензора

- 11 точков автофокус с 3D tracking функция

- IS0 200-3200 с (100-6400 разширен диапазон)

- 4 кадъра за секунда серийна снимка (буфер: 7 RAW, 25 JPEG fine, 100 JPEG Normal)

- Expeed процесор

- Вградено Retouch меню,RAW обработка 

- Слот за опционален GPS приемник 

- Нова батерия с по-голям капацитет

- 72 снимки и календар във Playback менюто

Основни разлики с D60 

12.3 мегапикселов CMOS сензор (При Nikon D60 е 10 мегапикселов CCD сензор)

2.7 инчов чупещ и въртящ се дисплей (2.5 инчов позициониран при D60) 

LIve View с contrast detect автофокус

Видеоклип

CMOS сензор с диапазон на чувствителност 100 – 6400 (CCD сензор с диапазон на чувствителност 100 – 3200 при D60)

11 точков автофокус с 3D traking функция (3 точков при D60)

Автоматична корекция на хроматичните аберации на обектива

По-голямо ретуш меню

Scene меню

4 кадъра в секунда серийна снимка с 11 кадъра буфер в RAW формат( 3 кадъра в секунда серийна снимка с 9 кадъра буфер в RAW формат при D60)

Експонационен клин

Face priority функция

Нова батерия EN-EL9a с по-голям капацитет - 1080mАh (EN-EL9 – 1000mAh при D60)

Nikon Multi-CAM1000 автофокусен сензор (Nikon Multi-CAM530 автофокусен сензор при D60)

Фин контрол на Active D-lighting

Nikon D5000 е начален клас фотоапарат с големи възможности в компактни размери, всевъзможни функции и „user friendly” меню. На първо време не се забелязва някакъв минус като технически данни, а точно обратното – D5000  e  събрал в себе си толкова много качества, че от техническа гледна точка е една перфектна машина във всяко едно отношение. Липсва му само мотор в тялото, което е проблем при използването на стари Nikkor обективи без вграден такъв заради липсата на автофокус. Nikon обаче вече не произвеждат такива от доста време. Има проблем с някои класически обективи, които все още се произвеждат без вграден мотор, но след появата на малките компактни DSLR-и,  Nikon осъвремениха асортимента от обективи и постепенно заменят старите с нови с вградени мотори, по-добри оптични качества и конструкция. Така че на практика този минус не е от толкова голямо значение.

Тяло - изработка и ергономия

Умален D90 - това е първата асоциация с този модел. Изглежда доста малък и компактен, запазена е същата дизайнерска линия, характерна за по-големите модели от марката - D90, D300, D700, D3 - същото интуитивно разположение на бутоните, отделеното място за захвата на ръката, точното разположение на спусъка, а в допълнение е добавен и бутон с избираема функция.

Тялото е пластмасово, но се усеща солидно, здрава конструкция с  добра ергономия. За по-голяма ръка като моята, без дори да съм го хващал, имах усещането, че ще ми е неудобен,  но не се оказа така. Фотоапаратът  наистина е малък, в началото може да създава впечатление, че се губи в ръцете , но усещането за стабилност и сигурност го има, не се чудите къде да си държите пръстите, а фотоапаратът ляга добре в ръка. За по- малки ръце  фотоапаратът ще е още по-удобен. Грипът не е голям, но  не е и прекалено малък, тялото не се изплъзва от ръката, няма напрежение дори при държане с една ръка.

Нещо ново – въртящия се дисплей с променлив ъгъл. Независимо дали правите снимки или видеоклипове, можете да завъртате, обръщате или накланяте дисплея, за да снимате отгоре, отдолу, отстрани или да си правите автопортрети. Най накрая Live View функцията може да бъде използвана пълноценно, няма проблем при снимане от много висок или нисък ракурс, а и имаме най-добрата защита на дисплея като го обръщаме и затваряме, когато не го ползваме.

Фокус

Автофокусът е точен и бърз, няма търсене, забавяне или подминаване на обекта,  който искаме да фокусираме, нещо характерно за Nikon. Заедно с функцията 3D traking, със сигурност няма да имате пропуснат кадър ( но все пак да не забравяме,  че нашата роля като „задапаратно устройство” също е доста голяма). Автофокусният сензор тук вече е Multi-Cam 1000 (в D60 той е Multi-CAm 530) - същият като в D90 и има 11 автофокусни точки.

Скорост

Стартът е мигновен, без никакво забавяне. Докато си преместя пръста от копчето за пускане до спусъка, фотоапаратът вече е готов за работа, без замисляне или закъснение. Серийната снимка е 4 кадъра в секунда, което е повече от достатъчно, ако имаме да снимаме толкова динамични кадри, които изискват това. Разполагате с увеличен буфер, специално за RAW формат,  който ни дава доста свобода, а в комбинация с високоскоростна карта, проблемите ни са решени.

Live View и Movie Mode

Live View + подвижен въртящ  се дисплей и Movie Mode е една перфектна комбинация, събрала в себе си последните достижения на техниката. Live View-то е изнесено на отделен бутон, има само “Contrast-Detect” автофокус и няколко допълнителни функции като „Face Priority”(следене на лице) и „Subject Tracking”(следене на обект). Видеоклипът е HD с висока резолюция 1280 х 720 на 24 кадъра в секунда в AVI формат(motion JPEG). При него нямаме автофокус, само ръчен.

Picture Control

Още когато на пазара се появиха революционните модели на Nikon – D300 и D3, освен многобройните си предимства те се отличиха и с изцяло нов Picture Control. В Nikon D5000 е интегриран абсолютно същия. Характерното за него е многобройните възможности за цветова корекция, контраст, наситеност на цвета, осветеност, нюанс, тониране и работа в монохромен режим. Има възможност и за използването на фотографски филтри. Като начало имаме 6 основни режима – Standard, Neutral, Vivid, Monochrome, Portrait, Landscape,  но можем  и да правим свои корекции върху тях както бързи и основни, така и много фини. Имаме и празна банка,  в която можем да запазим собствените си настройки като отделен Picture Control. С използването на тази функция разполагаме с мощен инструмент за контрол на изображението, който ни дава многобройни възможности.

Меню

Менюто е добре разпределено и интуитивно, подредено в 6 основни групи. Вертикалната подредба е лесна за работа и ориентацията е безпроблемна. Има собствена страница „my menu” , която може да бъде изцяло моделирана от нас с функциите, които най-често използваме,  което е много удобно. INFO екран има  и тук,  както при D60, с визуализацията на блендата и скороста + всички изнесени основни функции, които можем да ползваме и променяме директно с натискането на един бутон, без да се налага да влизаме в основното меню.

За всяка една функция, която не ни е ясна, Nikon са се погрижили да получим подробна информация още в самия апарат. Това става с натискането на бутон „?” , който ни отваря пояснение за съответната функция. Освен всичко останало, можем да избираме и цвят на самото меню. Ретуш меню: в D5000 е увеличено като възможности спрямо D60, добавени са няколко съвсем нови и полезни функции като Perspective control , Fisheye, Distortion control.

Още примерни снимки - натиснете върху изображенията за пълен размер:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте още: Ревю на AF-S DX NIKKOR 10-24MM F/3.5-4.5G ED

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии