ART REIMAGINED - фотографска изложба на Йоана Петрова / Откриване: 02.08.2016, 19:00 ч. / София

Галерия SYNTHESIS | 02 Август 2016 - 10 Септември 2016
На 02.08.2016 (вторник), 19:00 ч.
Галерия за фотография SYNTHESIS
 
ПРЕДСТАВЯ МЛАДИ АВТОРИ
ART REIMAGINED
фотографска изложба на Йоана Петрова

02 август – 13 септември 2016

Веднага след като Ниепс, Дагер и Талбот догонили, уловили и запазили светлината във фотографския образ, конфликтът между фотографията и живописта се оказал неизбежен. И как би могло да бъде иначе? Кралицата трудно би отстъпила короната (до средата на 19-ти век, официално и неофициално, живописта била провъзгласена за кралица на изкуствата). Ние няма да дълбаем в причините, следствията и други аспекти на това разногласие, а по-скоро ще отбележим формите, под които фотографията присъства в живописта:

- крайно отричане на фотографията като изкуство, гледна точка и начин на живот;
- приемане на фотографията като средство;
- живописта влиза в пълно взаимодействие с фотографията.

Първият случай се корени в модернистичното вярване, че творческият процес е неповторим акт на създаване от несъществуващото. Често може да чуете художник да каже: “…Фотографията не ме интересува…” или “…Това дори не е изкуство…” и, разбира се, трябва да признаем, че много артистични стратегии не се нуждаят от фотографията.

Вторият случай е този, в който фотографията служи. Живописта, заедно с други изкуства, използва предимствата, предлагани от фотографията от самото ѝ начало. В много случаи тази практика може да се възприеме като “ленивост” на артиста, защото вместо да отдели дълги периоди за изучаване на природата, човешкото тяло или движението, той може да направи, за по-малко от секунда, снимка и да я използва. Авторът използва не само фотографията сама по себе си, но и това, което тя описва.

Третият случай е на пълно взаимодействие между живопис и фотография. Снимките правят много, за да разсеят мъглата на класическото виждане и демонстрират, че физическият свят не винаги е такъв, какъвто го виждаме с невъоръжено око. 

По особен начин тези три гледни точки се припокриват с начина на възприятие на фотографския образ от три различни поколения (разбира се, трябва да признаем, че има и много изключения).

Йоана Петрова, автор на изложбата ART REIMAGINED, е от поколението, за което дискусията: "Фотографията, изкуство или не?" е архаизъм. Йоана е от поколението, за което фотографията е не само изкуство, тя е ежедневие. Фотографията документира всяка минута от съвременния живот и всичко ѝ е позволено. 

Ако някога живописта се е отнасяла пренебрежително към фотографията, днес за фотографията това дори няма значение. Ако някога живописта е ползвала фотографията само като средство, днес Йоана е използвала картините на Леонардо да Винчи, Рафаело и Пикасо като основа за своите работи. Някому тази волност може би ще се стори нахалство, но други, вярвам, ще приемат провокацията и дори ще я намерят за забавна.

Йоана Петрова е победител в конкурса за фотокниги, организиран за екипа на Фотосинтезис арт център, а изложбата ѝ ще бъде представена в галерия SYNTHESIS като част от програмата „Галерия SYNTHESIS представя млади автори”
Авторката е родена през 1986 година, завършва Класическата гимназия (НГДЕК) в град София и бакалавърска степен по история в Софийски университет. Интересът ѝ към фотографията я отвежда в магистърската програма „Фотографско изкуство” към Нов български университет, а по-късно и в екипа на Фотосинтезис. 

25.07.2016
Надежда Павлова 


Откриването на изложбата ще бъде на 02 август (вторник) от 19.00 часа в присъствието на автора. 

Изложбата може да видите до 10 септември в галерия за фотография SYNTHESIS, София, бул.”Васил Левски”55, до ФотоСинтезис Арт Център.
// Изложби / Изложби | PhotoSynthesis | Юли 26, 2016

Фотогалерия: ART REIMAGINED - фотографска изложба на Йоана Петрова / Откриване: 02.08.2016, 19:00 ч. / София

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии