Любов от пръв поглед - BenQ X720, BenQ C740, Sony CyberShot T30Какво обикнахме от пръв поглед при апаратите, представени тук?
Те са леки, тънки, компактни и удобни, идеално се вместват в задния джоб на дънките ни и не ни лишават от нито една екстра, която можем да си поискаме. Някои от тях са истински дизайнерски бижута, които няма как да оставите скрити,  нито имат шанс да останат незабелязани. Другото е техният безпорен принос, когато се налага да защитите честта на професията вечер, в полутъмни помещения  -  бар, кръчма или каквото ви е на сърцето. От почти всяка от тези нелеки снимачни ситуации посочените тук модели ще ви позволят да излезете достойно. Високата светлочувствителност ще ви помогне да се справите добре с наличната светлина (оскъдна в повечето случаи). Съчетанието й със стабилизация на изображението ще ви съдейства допълнително, за да избегнете размазаните кадри. А ако искате да покажете творческата страна на личността си,  само погледнете статията ни за нощните снимки и се отдайте на експерименти и забавления.


BenQ DC X720 

Нещо малко, но пълно със значение
Признаваме си честно, че този модел на BenQ успя да разтупти сърцето дори на нашия дизайнер, който обикновено не се впечатлява лесно. Създателите му не крият слабостта си към минимализма, проявен в изтънчената чистота на формите, но и в буквалния смисъл на думата. В групата на компактните фото камери новият BenQ е уникален с това, че е най-тънкият 7-мегапикселов фотоапарат, той е с миниатюрните размери от 12.5 мм “дебелина” . Така че снимката, която виждате отговаря напълно на реалните му размери. Минимализмът обаче свършва дотук, защото възможностите на BenQ DC X720 осигуряват идеално поле за изява на всеки любител на фотографията. В изисканият метален корпус се крие 7 мегапикселова матрица Panasonic, обективът е Pentax с 3-кратно оптично приближение и многослойно просветлен, което гарантира 99,8% проникване на светлината за по-добро цветопредаване и контраст. LCD дисплеят е голям и ярък с размер 2.5” и резолюция 230 млн. точки. Голямата екстра на модела е супер високата светлочувствителност - до ISO 4000 в режим видеоклип и до ISO 1200 в режим снимане. На практика това означава, че може спокойно да разчитате на своя BеnQ да се справи добре в условия на ниска осветеност. Така че няма да изпуснете всички ценни моменти, които ви се случват след залез слънце, било вечеря за двама или купон с компанията ( а там, както знаем, условията за снимки не винаги са идеални). Освен задължителните готови програми имате възможност да се възползвате от различни обработки на изображението – примерно цветни филтри, за да постигнете различни ефекти. Заслужава си да споменем и перфектния видео клип със звук с резолюция от 640х480 пиксела, 30кад/сек. Разполагате още със Super Shake Free режим за цифрова стабилизация на изображението и с опция за директен печат. В заключение все пак сме длъжни да ви споделим една особеност на новия BenQ DC X720 -  ще се изкушите да го носите със себе си навсякъде.

 BenQ C740

Провокирай творческото си мислене
Сериозното предимство на BenQ C740 в сравнение с повечето апарати в този клас е възможността за ръчно настройване на всеки от параметрите при снимане. Естествено снимачните шаблони са налице – може да избирате между 13 готови програми, които предлагат оптимално решение за различни ситуации на снимане – Изгрев, Контражур, Пейзаж, Нощна сцена, Потрет, Деца, Сняг и т.н. За потребители, които тепърва започват да се занимават с фотография те са голямо удобство, заедно с най-използвания на практика автоматичен режим или иначе казано когато се доверяваме изцяло на фотоапаратът да избере бленда и скорост на затвора в зависимост от светлинните условия и ни остава само да направим «щрак». Но както правилно са се ориентирали BenQ, заниманията с фотография могат да се окажат доста изкушаващи и идва един момент, когато творческата свобода се оказва важна. Може да избирате сами настройките на бленда и скорост, както и комбинация между двете при пълния ръчен режим. Като базова информация за модела -  разполагате със  7 мегапикселова матрица, обектив Pentax с 3-кратно оптично приближение и  2.5” LTPS TFT дисплей (150 млн. точки) с ярки и наситени цветове. Добрата новина е, че може да използвате оптичното приближение на обектива, докато снимате видеоклип (640х480 пиксела, 30кад/сек). В режим Портрет може да работите с ISO 800, с което постигате перфектни потретни снимки дори при съвсем слаба светлина. Балансът на бялото се настройва автоматично или имате избор между 5 зададени варианта  в зависимост от типа осветление. Голям плюс на модела е наличието на Тест на белия баланс, обикновено характерен за по-високия клас фотоапарати. Вградената светкавица също има няколко режима на работа.
Ако трябва да го съберем в едно изречение,  BenQ C740 е идеалното начало, за да видите какво може да постигнете с фотоапарат в ръка и да усетите тръпката от това да натиснете спусъка.

 Sony CyberShot DSC-T30

7.2 мегапиксела,  3х оптично увеличение,  Carl Zeiss® Vario-Tessar®  обектив, при който лещите се движат вътре в тялото на апарата, облечени в свръхкомпактен алуминиев корпус, тънък и стилен . Sony CyberShot T30 почти не се нуждае от представяне, за да събуди желанието ви незабавно да се сдобиете с него. И все пак какво го прави толкова специален? Огромният ултра ярък 3.0" Clear Photo LCD Plus дисплей ( 230 400 точки)  може да бъде  една от причините. Другата, със сигурност е качеството на избражението и възможността да постигнете брилянтно резки снимки, благодарение на разработената от Sony Double Anti-Blur система. За да противодейства на размазването тя комбинира две основни технологии: Super SteadyShot или оптична стабилизация на изображението, която компенсира трептенето на ръцете и висока светлочувствителност до 1000  ISO. Както знаем, високото ISO ни помага, защото за снимката е необходима по-малко светлина и можем да използваме по-висока скорост на затвора. Така можем да запазим яснотата на образа, когато снимаме бързодвижещи се обекти и също да получим резки кадри на закрито при по-слаба осветеност. Оптичната стабилизация върши добра работа и при макро кадрите, когато нежеланите движения на ръцете са доста забележими, още повече, че Sony T30 ни дава опция за супер макро от 1 см разстояние. Съвсем не на последно място сред качествата на този модел е впечатляващата му бързина на работа. Sony са го снабдили с Real Imaging Processor, който ускорява включването, заснемането и възпроизвеждането. След като направите перфектните снимки може да си поиграете с допълнителна обработка на изображенията - например да изрежете част от снимката, която не е необходима, или просто да я завъртите във вертикална посока. Друга добра идея е опцията Slideshow+music, с която да подредите снимките си в динамично слайд-шоу с музикален съпровод, за да се похвалите с тях ( което не е за подценяване, защото нека да ви признаем – това е и наша мъничка тайна мисъл, откакто се занимаваме с фотография).

SaveSaveSave
Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии