Пътувайки през Източните Родопи през лятото на 2015 година, целта пред мен и моите приятели беше ясна - с. Глогино, нагоре в планината, където щяхме да прекараме една седмица в малка къщичка, достатъчна само за нас.

 

Не мисля, че някой от нас беше подготвен за това, което ни очакваше там. В действителност, това, което трябваше да бъде просто почивка от София, се оказа среща с най-затънтените и красиви крайчета в България.

 

За чужденците България е кисело мляко, баница и мартеници. За българите България е малкото селце с голяма история. България е гостоприемство и слънце. България е традиции и топлина. България е звездите в с. Глогино, които ти спират дъха.

 

Четирима от моите приятели заминаха в чужбина. Но тази гледка е закотвена в съзнанията им и те я свързват с мен, с нас, с онази седмица – с България. А оттогава, всяко лято най-чаканото пътуване е не към Слънчев бряг, а към звездите над Родопите. Това е моята история, моята среща с българското. А каква е Вашата?

 

Росица Димова

ДО ОБЯВЯВАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ЖУРИТО

0

ДНИ

0

ЧАСА

0

МИНУТИ

0

СЕКУНДИ

Срокове и етапи

Конкурсът е разделен на ДВА ЕТАПА:

 

1. Публикуване на фото-есета за участие:

от 00:01 ч. на 20.03.2018 г. до 23:59 ч. на 06.05.2018 г.

 

Регистрирайте се, за да качите своя проект в конкурсната галерия.

 

2. Оценяване на фото-есетата:

от 00:01 ч. на 07.05.2018 г. до 23:59 ч. на 20.05.2018 г.

 

Право на глас ще имат всички потребители на PHS.BG, които са регистрирани преди началото на конкурса (до 23:59 часа на 19.03.18 г.) или имат 3 фотографии в галериите Рейтинг или Избрано на PHS.BG, както и потребителите, които са публикували свои фото-есета за участите в конкурса, независимо кога са се регистрирали. Участниците в конкурса не могат да оценяват своите проекти.

 

 

Награден фонд

 

Голяма награда на журито: 500 лв.

Голяма награда на публиката: 500 лв.

Поощрителна награда на журито: 150 лв.

Поощрителна награда на публиката: 150 лв.

 

Жури

 

Надежда Павлова

Надежда Павлова е завършила ТУ – София, УНСС, Арт колеж – София в класа на Б. Юскеселиев и магистърска програма „Фотографско изкуство” към НБУ. От 2010 до 2013 г. е член на УС на Фотографска академия „Янка Кюркчиева”. От 2013 г. е главен координатор на Месец на фотографията. От 2012 до 2015 г. е колумнист за сп. „Фотомания”. Куратор е в SYNTHESIS – Галерия за фотография. Била е член на жури на Биенале Фодар, Фотоакадемика, Месец на фотографията и др. български и международни конкурси. Автор на над 25 самостоятелни изложби. Носител на награди в България и чужбина – „Снимка на годината България”, Фотоакадемика, Асоциация на сръбските фотографи и др.
www.nadezhdapavlova.com

Надежда Чипева

Надежда Чипева е работила като фотограф за БТА – Пресфото, сп. “Сега”, в. “24 часа”, в. „Дневник”, в. „Капитал“. Има множество фотографски награди – за най-добра политическа фотография в журналистически конкурс в НС; златен медал за най-добра журналистическа фотография от Фотографска академия; награда на Съюза на българските журналисти за фотожурналистика. Удостоена е и със званието „Фотограф на годината”, първо място за серията „Противостоене”. Два пъти е носител на наградата „Черноризец Храбър” в категория „Фотожурналистика”. Участвала е в редица конкурси и изложби в България и чужбина, между които и няколко самостоятелни. Нейни фотографии са притежание на НХГ София и Музея за фотография в Брадфорд, Великобритания.

Темелко Темелков

Темелко Темелков е един от най-активните и признати модни и рекламни фотографи у нас. Снима за водещи модни списания - Elle, Harper’s Bazaar, Glamour, EVA, Moda, Max, Amica, Story и др. , както и за многобройни рекламни кампании на големи български и международни клиенти. Носител е на награди за модна фотография. Участвал е в многобройни изложби, между които и няколко самостоятелни. www.temelkotemelkov.com

Конкурсът е по идея на ученици от 91. НЕГ "Константин Гълъбов". Вдъхновени от младите фотографи около себе си, те решават да инициират конкурс, чрез който заедно да мотивираме учениците да продължат да се занимават още по-сериозно със своята страст.

 

Конкурсът се провежда със съдействието на Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография.

 

Автори на заглавните фотографии: Alexandr Bormotin, Grozdanov, desiignat