"Нощ на звездите" през обектива на Nikon

// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Април 22, 2019
Автор на снимката на корица: Мирослав Попов ©


Качественото отразяване на живи събития винаги е било висш пилотаж от гледна точка на фотография. Но когато става дума за спектакъл, съчетаващ в себе си церемония за награждаване на заслужили младежи, музикални изпълнения на живо, екстремни скокове с мотоциклети и невероятни акробатични трикове в зала с над 10 000 души, задачата става почти непосилна. Е, не и ако имаш добър партньор като Nikon, който да ти осигури най-добрата фотографска техника на пазара.

В тази кратка история, ще ви запознаем с осмата поредна “Нощ на звездите” на Фондация “Енчо Керязов” от гледна точка на нас, фотографите на събитието. Ще ви запознаем с предизвикателството да организираш екип от над десет професионалисти и да го координираш така, че да получиш желания резултат. И ще ви споделим своите впечатления от техниката, която ни позволи да дадем най-доброто от себе си в отразяването на изпълненото с десетки атракции събитие.

Но преди да стигнем дотам, нека си отговорим на въпроса какви са нещата, които всеки опитен фотограф очаква, когато хване в ръцете си качествена професионална техника с марка Nikon? 


Full-Frame фотографско изживяване

Всеки, който се е докосвал до техника от такъв клас, е добре запознат с неудобствата свързани с нея, но сякаш ги приема като част от удоволствието на професионалната дигитална фотография. Да, пълнокадровите тела действително тежат колкото лек автомобил, който не е от най-леките. Комбинирани с дълъг обектив от висок клас, те ще изморят ръцете ви до краен предел.

За сметка на това обаче, тези конфигурации ще ви дадат възможността да вдигнете ISO до небесата, което ще ви позволи едновременно да снимате на висока скорост и да получите изображение с изключително качество. Всичко това, в комбинация с телефото обективите NIKKOR в продуктовата гама на Nikon, позволява на човека зад камера да измине пътя на класическото Nikon изживяване и да достигне до резултати, които единствено камерите от последно поколение могат да предложат.


Тоти Баджаков ©

Събитието

Организираното от Енчо Керязов “Нощ на звездите” е безпрецедентно по мащабите си за България събитие, което изисква изключителна организация от страна на фотографския му екип и представя редица предизвикателства.

Професионалистите от екипа се нагърбиха с тежката задача да заснемат едновременно както музикалните изпълнения на сцената, така и изключителните трикове от световни циркови артисти, които се случваха зад тях. Сред тях личаха имената на победителите от последния фестивал в Монте Карло, най-пластичният човек на планетата, клоунът на клоуните, единственият европеец, дръзнал да направи задно салто на Колелото на смъртта, най-бързите трасформисти в света и още 150 артисти и илюзионисти. В по-късен етап на шоуто многохилядната публика успя да се наслади и на каскадите на Въздушните бойци, които изпълниха скокове, немислими в затворено пространство.

След като отразява “Нощ на звездите” през последните четири години, Виктор Кожухаров се нагърби с отговорността да организира фотографския екип за събитието и получи сериозна подкрепа от друг дългогодишен фотограф на Фондацията - Тоти Баджаков. Двамата са работили заедно по няколко издания и имат ясна представа за резултатите, които искат да получат от своя екип, така че малко по малко започват да задействат механизма по организиране на нещо толкова мащабно.

В последното издание на събитието, екипът установява, че има технически пропуски, като недостиг на тела и определени обективи. Решението да се потърси подкрепа от Nikon се взема дори без обсъждане, тъй като почти целият екип снима с апарати на компанията.

“Минали сме през това всеки фотограф да покрива определена площ от залата, но то не работи добре за нас. С изчистването на идеята стигнахме до решението, че всеки един фотограф трябва да има точно определена позиция. Така разнообразието от гледните точки идва от броя колеги а не от това всеки да се старае да покрие множество ъгли. Поставяйки точно определени позиции на фотографите имаме възможността да не притесняваме публиката, което в такова шоу е недопустимо”, разказва Виктор.

В крайна сметка, екипът стига до решението да разпредели 9 фотографа, които да покрият всичко по време на шоуто, без да изместват позицията си. Всеки от тях разполага с две тела с един широкоъгълен и един теле обектив. По този начин, фотографите пестят време от смяна на оптика, което им позволява да не пропускат важни моменти от динамичното шоу.

Междувременно Виктор, Тоти, Мариана и Велико се заемат със задачата да заснемат цялостната организация на спектакъла, репетициите преди самото събитие и случващото се в така наречения backstage. 

Ето какво споделят фотографите за своето преживяване по време на шоуто и впечатленията си от техниката на Nikon, с която имат възможност да работят:

“Нощ на звездите” през визьора


Йордан Симеонов
 
(Снима професионално от близо 20 години, предимно репортажно и портретно. Случва се да прави и рекламни снимки. Има дългогодишен опит в отразяване на политически, спортни, социални, криминални и какви ли не други събития.)


Оборудване:
Nikon D850 + Nikkor 20-35mm f/2.8 ; Nikon D800 + AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G VR
  
Техниката: Имам опит с моя личен D800 и знаех какво да очаквам от него. При D850 се впечатлих предимно от бързината - на снимане, автофокус и обработка на огромни по обем сурови файлове! Тялото е съчетание от бързина и високо качество.Преживяването: За първи път снимам “Нощ на звездите”. Въпреки не малкия ми опит, всяко ново събитие изисква различен подход. Тук различното беше колективната работа. Екипът от фотографи е може би най-големият, с който съм работил. Доверявам се на Виктор за организацията и винаги намирам какво да науча от по-младите колеги. Харесва ми, че събитието е мащабно. Харесва ми, че толкова много хора работят безвъзмездно!


Йордан Симеонов ©Мирослав Попов
 
(Фотограф на свободна практика с над 10 години опит. Завършва бакалавърска степен по фотография в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Снима предимно в сферите на рекламата и отразяването на събития. Най-голям кеф му правят репортажните и портретните кадри.)

Оборудване:
Nikon D800 + AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR


Техниката:
За  пръв път имах възможността да работя с такъв обектив и останах възхитен. Въпреки че бях в най-далечния край на залата, това не ми попречи да постигна целите си. Не пропуснах нито един важен момент.Преживяването:
Усещането беше страхотно, защото всичко се случи лесно и спокойно!. Аз също снимам с D800 и бях в свои води. Никонаджия съм от самото си начало като фотограф и едно от нещата, които ме спечели още тогава беше възможността да сменям оптика от цифрово на аналогово тяло и обратното - без преходници и подобни неудобства. 


Мирослав Попов ©Радина Ганчева
 
(Снима активно от 7 години. Занимава се предимно с портретна и модна фотография, както и заснемане на събития.)Оборудване:
Nikon D850 + AF-S Nikkor 20mm f/1.8G ; Nikon D800E + AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G VR


Техниката:
Определено D850 се е превърнал в любимото ми тяло. Предлага изключително добре извадени бързи настройки и възможността да реагираш бързо и интуитивно в различни ситуации. Така няма шанс да пропуснеш добър момент и кадър. Апаратът има и много добро цветопредаване.Преживяването:
Радвам се, че имах възможност да снимам с апарат с тих затвор, който не пречи на публиката да се наслади на страхотното шоу. Наскоро смених техниката си изцяло, като минах на Nikon. Страхотни технология и дизайн в едно.


Радина Ганчева ©Драгомир Узунов
 
(Запален е по фотографията от дете, но се занимава активно от около 10 години. През последните 8 набляга предимно на сватбена фотография и дива природа. Отскоро има и нова страст - снимане с дрон.)

Оборудване: Nikon D750 + AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G + AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II

Техниката:
През годините съм снимал с много камери и различни обективи. D750 е чудесно тяло, въпреки че беше представено през 2014г. Автофокусът е много бърз, следящият също. Освен това е и точен, а за събитие от такъв ранг това е много важно. Апаратът има изключителна динамика. AF-S Nikkor 300mm f/2.8G ED VR II е чудесен обектив с голяма рязкост и цветопредаване. Стабилизацията работи много добре. Успях да се убедя в това, защото повечето ми кадри с него са снимани от ръка. AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G е сред най-доказаните обективи на марката. Позволи ми да направя доста добри кадри на публиката в много затъмнена зала, както и общи кадри на сцената.


Преживяването: Както всяко голямо събитие и това е с особен заряд и трябва да бъде показано в най добрата възможна светлина с много цвят, точен фокус и уловени моменти. Техниката с която разполагах направи така, че всичко да се случи както бих искал. Успях да снимам емоцията на публиката, изпълнението на артистите и наградените участници в тяхната най добра светлина.


Драгомир Узунов ©Стефан Каменов
 
(Завършва Арт колеж по екранни изкуства преди 12 години , където среща интересни преподаватели и доказани имена в българската фотография. През последните години работи като фотограф в собствено студио и се занимава с широко форматен фото печат.)

Оборудване: Nikon D850 + Nikkor 80-200mm f/2.8 + AF-S Nikkor 18-35mm f/3.5-4.5G


Техниката:
Впечатленията ми от D850 са изцяло положителни. Много бърз автофокус и страхотна работа на слаба светлина. Накратко казано - отлична картинка. В началото ми беше трудно да работя с разменените бутони, но това е нещо, с което лесно се свиква. Приятно ме изненадаха светещите бутони, които са изключително удобни в такава среда.


Преживяването: За мен събитие от такъв мащаб не е нещо ново, но това е първото ми участие в “Нощ на звездите”. Харесаха ми страхотната организация и атмосфера в залата! За мен D850 беше дългоочакван модел и е твърде вероятно това да е следващото ми тяло. Nikon винаги са били с голям динамичен обхват, а този модел, смятам, е един от най-добрите - в моята класация е на челно място. Хареса ми, че няма вградена светкавица, а режимът за различните размери на RAW файла е удобство в дадени ситуации. 


Стефан Каменов ©Николай Михайлов
 
(Занимава се любителски с фотография от 2007 г. Снима предимно репортажно за онлайн медията си News of България - медиен партньор на “Нощ на звездите”. Част от фотографския екип на годишните награди на Фондация “Енчо Керязов” от първото им издание преди 8 години.)

Оборудване: Nikon D500 + AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8G


Техниката:
Снимането на такова събитие с предоставената от Nikon техника е невероятно. Тя ми даде възможност за богат избор от ръчни настройки, бърза реакция в променящата се сценична среда и шанс за по-добро отразяване на събитието. Снимал съм с други марки, както и с Nikon D3100, но това DX тяло беше класи над тях. D500 е единственият апарат в нашия сет, който е с по-малък сензор. Той е малкият брат на full-frame тялото D5, но по нищо не отстъпва на останалите в продуктовата гама на марката.


Преживяването:
Изживяването беше невероятно, като всяка година. Част съм от събитието от 2011 г. - като фотограф и медиен партньор и се радвам на гласуваното доверие от Красимир Стойчев и Енчо Керязов. Ще продължавам да подкрепям и подпомагам Фондацията и нейната кауза, както съм го правил и досега.


Николай Михайлов ©Мариана Жижанова
 
Започва фотографския си път, когато преди 6 години започва да учи фотография в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов. В момента снима основно събития и детска и семейна фотография в собствено студио. За четвърта поредна година е част от фотографския екип на “Нощ на звездите”.Техниката:
В момента снимам с две тела Nikon D800 и Nikon D800E, които ми вършат чудесна работа във всяка ситуация. Надеждни са, бързи, с много издръжливи батерии. 
По време на шоуто избрах да снимам с Nikon D850 като най-големия им брат и останах впечатлена от бързината на фокуса и сигурността, която имах с това тяло. Беше ми много удобно, лепна в ръката ми идеално. Гумите и самият захват ми се сториха различни и по-удобни от тези на моите апарати. Някак усетих камерата по-лека. Затворът на Nikon D850 също е по-тих и лек, скоростта му беше по-бърза осезаемо. Визьорът ми беше удобен и ясен. 

Любимият ми обектив се оказа AF-S Nikkor 105mm f/1.4E с него можех да обхвана артистите в цял ръст от моята гледна точка, изображението е кристално, фокусът е много прецизен и бърз, обективът - тих. Ползвах и Nikkor 24-70mm f/2.8E VR, за да направя общите кадри на всеки номер. За изпълнението на Братя Ковачеви върху колелото на смъртта тествах и PC 19mm f/4E ED бях близо до сцената и експериментирах с възможността за изместване и изправяне на перспективата. Преживяването:
„Нощ на звездите” е събитие от световна величина! Малко хора знаят или си правят труда да проверят колко известни, награждавани и отличили се са артистите, които участват в шоуто. Няма друго такова шоу, което да обединява толкова много и разнообразни артисти. Ако искате да видите всички тях, ще трябва да обиколите едни от най-големите европейски и световни сцени. Голяма отговорност е да се заснема такова събитие. Всеки номер е много специфичен и различен от предходния. Интензитета на събитието е много голям, на сцената понякога излизат едновременно цял танцов спектакъл, артистите летят над сцената (някои с мотори, други на въжета), сменят костюмите си за секунди, гмуркат се във вода, хвърлят чинии, изчезват в сандъци. Трудно е да се улови кулминацията на всеки номер и за това се нуждаем от сигурна професионална техника с големи възможности.


Мариана Жижанова © 
Велико Балабанов
 
Активно се занимава със скейт фотография от 2012 година. Активен скейтбордист от 15 години. Skatepark и DIY билдър от 2013 г. Съосновател на Five High inddor skatepark и Vitosha Skateboards.


Оборудване: Nikon D5 + Nikkor 80-200mm f2.8 ; Nikon D850 + AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E VR


Техниката:
Снимането с двете конфигурации беше удобно и комфортно. С тях се работи бързо и без проблеми - истинска наслада за фотографа. Обективите са остри и лесни за употреба.Преживяването:
Само преди седмица снимах Световното първенство по шорттрек в София с Nikon D3S (предшественикът на D5). Хубава машина с  доста добра скорост на снимане в серия. Но D5 ме изуми със своите бърз фокус и невероятно бързото снимане в серия. D850 има изключителни RAW файлове, които позволяват връщане на кадрите, които си “изгорил” или “затъмнил” в бързината да заснемеш всичко от събитието.


Велико Балабанов ©Виктор Кожухаров
 
(Прави първите си стъпки във фотографията преди 10 години, а преди 3 завършва бакалавър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. От година и половина развива активно фирмата си Q Shot ltd., като насочва усилия към заснемане на малки и големи събития, сред които е и “Нощ на звездите”.)Техниката:
Имам щастието да работя с тази техника за пореден път и съм твърдо решен, че ще направя стъпката към закупуването на Nikon Z6. Снимането с AF-S Nikkor 105мм f/1.4E е удоволствие. Остротата и бързината на фокуса го нареждат сред най-добрите обективи в този клас.
За първи път имах възможността да снимам с 19мм tilt-shift. Може би не най-подходящия обектив от към шифт функцията си в това шоу, но тилт дефокуса придаде една приказност в кадрите.

И не на последно място един от любимите ми обективи - AF-S Nikkor 14-24мм f/2.8G. За мен той не е просто пейзажен или интериорен обектив, но може да бъде и репортажен. Снимах по време на репетициите като се стараех да съм близо до артистите, но същевременно да обхващам цялостната обстановка, това допринесе за една наистина интересна перспектива.


Преживяването:
Имам щастието да съм част от екипа на шоуто за четвърта поредна година. Всяка година шоуто става по-добро от предната, а така и ние - фотографският екип се стараем да ставаме все по-добри.


Викотор Кажухаров ©
 Тодор Тодоров
 
(Занимава се професионално с фотография от 27 години. Създател е на студио “Фото
Тото”)
 
Оборудване: Nikon D4 + AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR II
Техниката: Влюбих се в Nikon след покупката на първия ми F90X през 1996 година и
оттогава съм верен фен на марката. Към днешна дата притежавам голям набор от тела и
обективи. За конкретния случай се доверих на изпитания боец D4, познавайки отлично
дейността му.
 
Преживяването: Снимам “Нощ на звездите”, по покана на моя приятел Краси Стойчев, за
трета поредна година. Отразяването на събития от такъв мащаб винаги е голямо
удоволствие за мен. Поздравления към организаторите! Всяка година успяват да
надскочат себе си.
Тодор Тодоров ©
 


Тоти Баджаков
 
(Снима от над 10 години, като се занимава предимно със студийна концептуална фотография в собствено студио. Част е от фотографския екип на “Нощ на звездите” от първото издание на шоуто)Техниката:
Тялото фокусира наистина изненадващо бързо, функцията за следящ автофокус работи много точно. Снимах предимно на 6400 ISO и резултатите са безупречни, а шумът е почти незабележим. Динамиката е впечатляваща спрямо D750 и фотографът може да извади информация и от най-тъмните части на кадъра. По-ергономичен е в ръката от предишния модел. 

Широкият обектив, който използвах, беше много остър и ми позволи да снимам бързо и удобно кадри в бекстейдж. Що се отнася до AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6Е ED VR, направи ми впечатление, че е изключително остър в цялата си дължина за телеобектив и се комплектува перфектно с D850. Стабилизацията работи безупречно на ниски скорости. Не е толкова тежък.Преживяването:
За мен всяко следващо издание на “Нощ на звездите” е също толкова вълнуващо, колкото първото. Организирането на цялото събитие е много интересен процес и се радвам, че мога да помогна на каузата на Енчо Керязов. Емоцията ме държи до следващата година и ми припомня, че не всичко в живота е пари. Хубаво е да се помага на хората в нужда. Освен това, за мен е привилегия да снимам звезди от този ранг, да се запозная с тях и да попълня фотографското си портфолио. Тръпката е невероятна и ме кара да давам най-доброто от себе си всяка година.

Няколко дни след събитието можем смело да кажем, че техниката на Nikon позволи на фотографите в екипа на “Нощ на звездите” да дадат най-доброто от себе си и да създадат уникална за България фотографска продукция, покриваща всеки аспект от едно наистина динамично и трудно за отразяване шоу.

Фотоапаратите и обективите, с които имахме удоволствието да работим, ни дадоха класическо Nikon преживяване, съчетано с изображения на ръба на технологичните възможности.


Тоти Баджаков © 

Автор на текст и портрети на фотографите: Петър Хаджиколев 
©


// Други / Други събития | PhotoSynthesis | Април 22, 2019

Фотогалерия: "Нощ на звездите" през обектива на Nikon

Коментари

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.

Коментари (0)

Прочети още статии