e-zero


текст: Надежда Павлова

фотографии: Галя Йотова, Надежда Шипкова, Цвета Убчева, Надежда Павлова


„Здравейте, изпращам ви няколко карти как да стигнете до къщата в Ковачевци. Носете си удобни обувки сигурно ще походим пеша, четка за рисуване, с която да нанасяте лепило, макетен нож и метална линия. Може би ако си носите лаптоп също ще е от полза. При проблем по пътя звънкайте. Посоката от София е към Перник, следвате пътя към Радомир, преди да го стигнете завивате надясно към Батановци. В центъра на Батановци завивате наляво към Ковачевци. Минавате през Черна гора, Лесковец, Косача. След Косача стигате до плато, от което се вижда язовира и преди да стигнете Ковачевци завийте рязко наляво. Ориентир са две лимонено жълти къщи. Движете се само направо и следвайте картата, която ви изпращам. От главния път до селището има около 3 мин. Къщата се намира на брега на язовира. Има паркинг. Поздрав и до скоро!”


Темата на срещата: Снимане, редактиране и създаване на фотографска поредица. Изработване на макет за фотокнига - 02-06.05.2015

Мястото: язовир Пчелина /известен още като яз. Лобош/

Под повърхността на язовира, през седемдесетте години на миналия век, потопили селото Пчелинци. Още има хора, които си спомнят игрите по неговите улиците. Има и криминални хроники. За удавени млади мъже, подводни църкви и пернишките водолази. Те са героите намерили алуминиевата ламарина, от която Галя Йотова направи здравите метални хватки приютили нашата фотокнига. Книгата надписахме с интелигентно мастило от шикалки, изработено по древна технология, известна само на Сава Стоименов. Той прекръсти нашия уъркшоп на симпозиум и внесе древногръцки смисъл в пиршеството от идеи, мисли и споделени спомени. Да документира усещането си за мястото беше задачата на всеки от нас. Сам, без да се влияе от другите. Блатни стъпки, кална рокля, хаотични траектории на вечерни мухи, неподвижни точки от попови лъжички, каменни орли, катастрофирал парапланерист, избелели снимки на голи жени от /събота, 8 Януари 2000 г./, кални портрети нарисувани от дъжда по варосаните стени на изоставени селски къщи, странни срещи с живи и други същества и още по странни със знаци, които са оставили са част от снимките подредени в изненадваща поредица по страниците на книгата. Границите между чисто документиране и материализиране на усещането ни за място са допълнително размити от акрилното лепило, използвано за залепване на фотографиите. И застиналите вълни по хартията не са случайни, те представляват амплитуда на вероятността за нашето присъствие в тихия свят на e-zero.

Книгата може да разгледате тук: https://vimeo.com/127099284

Участват:
Галя Йотова – във водата, по скалите и браздите,
Цвета Убчева – зад орлите и в мъглите,
Надежда Шипкова – със скъпоценна шнола в косите,
Надежда Павлова – с водно колело по вълните.

Техническа и морална подкрепа: Михаил Койчев, Сава Стоименов, Емо Трейман, Юри Трейман


Събитието беше организирано по идея на Надежда Павлова и Фотосинтезис Арт център.
Как оценявате този проект?
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5
  5. 6
  • Изпратете сигнал до администратор  

    За всички други случаи, използвайте
    moderator@photosynthesis.bg

    Благодарим ви
    за съдействието!

  • Надежда Павлова e-zero / 2015
  • 0
  • 2126
Коментари

Регистирай се, за да добавиш коментар.
Ако вече имаш регистрация, влез с потребителското си име и парола.

Коментари (0)
Покажи само коментари от Про потребители
Показани са коментари от всички потребители.

Няма направени коментари.