Kocka se okrenula0 мнения

araamaranth araamaranth
преди 3 дни  

Malo tko bi me, gledajući kako svako jutro jednako složim novčanike u džepove i tri puta provjerim jesam li ugasio kuhalo za vodu, prozvao igračem. Pragmatičan, matematički tip koji vjeruje u vjerojatnosti, a ne u znakove. Cijeli život sam radio s brojevima – najprije u knjigovodstvu male tvrtke, onda samostalno kao financijski savjetnik. Zato je i moj odnos prema kocki bio jasan: rizik se izračunava, povrat se očekuje, a sve ostalo je puka slučajnost. Tako sam mislio do one srijede prije otprilike godinu i pol dana.

Nije bilo ničega posebnog u tom danu. Završio sam sastanak s klijentom koji je vječno neodlučan, svratio do pekare, a onda me zatekla kiša točno pet minuta od kuće. Pokraj autobusne stanice bila je reklama na telefonu, ona koja iskoči dok čekaš poruku. vavada – pisalo je tamnim slovima, s nekom optičkom iluzijom koja se pomicala. Prvo sam htio kliknuti dalje, ali kiša nije jenjavala, a ja sam već bio previše puta u životu propustio prilike samo zato što nisam reagirao na prvi dojam. Instalirao sam aplikaciju već kod kuće, umjesto da rastopim smrznutu tjesteninu. Rekoh sebi da ću uložiti sto kuna, maksimalno, kao eksperiment. Ništa više od toga.

Isprva me sve to podsjećalo na posao – proučavao sam pravila, provjeravao isplatne tablice, smijao se sebi s vremena na vrijeme. No tada sam napravio ono što inače ne radim: pustio sam da me ponese prvi dojam. Izabrao sam jednostavnu slot igru, onu s voćnim simbolima, jer nije zahtijevala nikakvu strategiju. Za sto kuna sam dobio pedeset okretaja. Nekoliko sitnih dobitaka, pa opet gubitak, pa mala serija, a onda se desilo nešto što nikako nije smjelo prema mojim izračunima – pet voćki u nizu, pet identičnih. Brojka na ekranu skočila je na tisuću i dvjesto kuna. Možda nekome to nije bogatstvo, ali meni je te večeri značilo više od mjesečne plaće. Nisam skočio do stropa. Samo sam sjeo, nasmiješio se i shvatio da se dugo nisam tako veselio maloj, čistoj bezvezariji.

Iako sam želio povući novac odmah, zaključio sam da je glupo završiti na vrhuncu. Tijekom iduća dva tjedna ulazio sam s manjim iznosima, ponekad izgubio sve što sam unaprijed odredio, ponekad izašao s pedesetak kuna više. Nigdje nije bilo riječi o velikom sustavu – jednostavno me zanimalo kako se moj um ponaša kad nema kontrolu nad ishodom. Za nekoga tko svakodnevno savjetuje ljudima da planiraju svaki novčić, bilo je osvježavajuće izgubiti dvjesto kuna bez osjećaja da se svijet ruši. A onda sam naišao na online turnir u jednoj od stolnih igara. Nisam imao iskustva s live dealerom, pa sam ušao iz znatiželje. Koliko god zvučalo čudno, razgovor s djeliteljicom i ostalim igračima tijekom ruku bio mi je zanimljiviji od samih uloga. Netko je došao sa sretnim privatnim brojem, netko je slavio rođendan, a netko se samo htio malo zabaviti nakon posla. Te večeri sam potrošio dvjesto kuna, ali ""kupio"" sam si dva sata lagane komunikacije i osjećaj da sam dio neke male zajednice koja se smije istim šalama.

Sjetio sam se kako sam nekada sa starijim kolegom u uredu znao igrati papirnati poker za kovanice. I onda mi je sinulo: nisam se promijenio. Uvijek sam volio taj trenutak neizvjesnosti kad se karte okreću, ne zbog novca, nego zbog tišine prije otkrića. Kao da se cijeli svijet zaustavi na tri sekunde. Sada sam to mogao imati u dnevnoj sobi, bez potrebe da se oblačim i izlazim van. Ubrzo sam se zatekao kako navečer razgovaram sa suprugom o tome što sam izgubio ili dobio, ona se smijala i govorila da sam jedini čovjek kojeg poznaje koji kockanje tretira kao metodu opuštanja nakon posla. A možda je u pravu: stariji sam, umjereniji, i više me ne vodi želja za bogaćenjem preko noći nego znatiželja kako će se odvijati određeni scenarij. Čak sam počeo bilježiti svoje rezultate u tablicu – dakako, to sam morao kao bivši računovođa – i otkrio da u prosjeku gubim onoliko koliko sam spreman potrošiti za kino karte ili dobru večeru. Ali dobivam puno zanimljivih trenutaka.

Najviše me iznenadilo nešto sasvim drugo. Jedne sam prilike, opet s malim ulogom, igrao na Vavadi dok je moja kćerka rješavala zadatak iz matematike. Pitao me što to radim i ja sam joj iskreno rekao. Rekla mi je: ""Tata, pa to je isto kao kad vrtiš novčić – ne znaš hoće li biti glava ili pismo."" Bilo mi je drago što sam mogao s njom razgovarati o igrama na sreću bez moraliziranja. Objasnio sam joj da se kladim samo onoliko koliko mi neće promijeniti život ni ako izgubim, i da nikad ne vjerujem da ću zaraditi novac na taj način. Vidio sam u njenim očima da je razumjela. To je bolje od bilo koje škole. Djeci treba pokazati da se zabava može odvojiti od opsesije bez skrivanja i tabua. Ponekad igramo igru pogadanja brojeva, a ona kaže da sam postao opušteniji.

Ne kažem da je kockanje za svakoga. Ne igram svaki dan, niti tjedno. Ali preoblikovalo je moje mišljenje o vlastitoj potrebi za kontrolom. Uvijek sam sve morao planirati, od odmora do jelovnika. Igre na sreću, naprotiv, jedina su područja mojega života gdje unaprijed znam da ne znam rezultat. Ta spoznaja donekle liječi. Nakon što sam se prestao bojati gubitka malih iznosa, prestao sam se možda previše grčiti i oko većih stvari. Ne mogu reći da sam postao bezbrižan, već sam, naprotiv, postao svjesniji da sreću ne treba tjerati niti joj se pretjerano nadati jer se ona ne da isplanirati. Može doći u obliku pet voćki na ekranu, dobre šale djelitelja ili razgovora s kćeri o vjerojatnostima.

I da, povremeno se još uvijek prijavim na Vavadu, jer mi se sviđa što je sve na jednom mjestu i što mogu brzo odrediti koliko sam vremena i novca spreman potrošiti. Ne slavim velike dobitke jer ih ni ne jurim. Zapravo, najdraži dobitak mi je bio onaj od 120 kuna koji sam podigao u srijedu prije tri mjeseca. Otišao sam u trgovinu i kupio čokolade za cijelu obitelj. Nasmijali su se, a ja sam shvatio da mi je sreća već dugo pod nosom, samo sam je mjerio krivim jedinicama. Neki ljudi kockaju da pobjegnu od života, ja sam – eto glupo zvuči – ušao u kockanje da naučim pustiti stvari. I uspjelo je. Tako da moj konačni dobitak nije iznos na računu, nego nešto puno vrijednije: mir s tim da ponekad treba samo vrtnuti kolo i vidjeti što će se dogoditi, bez silnog razmišljanja o svakom ishodu.

Ne znam kako će se moja priča nastaviti. Možda se jednog dana zaustavim, možda ću igrati povremeno i u 80. godini. Ali znam jedno: otkako sam prestao gledati na sve kao na bitku koju moram dobiti, postao sam bolji otac, bolji suprug i, začudo, bolji savjetnik kad mi klijenti pričaju o osobnim financijama. Čak im preporučim da ponekad na zabavu potroše svotu koju su spremni izgubiti, pišući je u proračun kao rashod za hobi. 

Какво мислите?

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.