Kā es atbrīvojos no stresa un atradu jaunu hobiju0 мнения

araamaranth araamaranth
преди 13 дни  

Strādāju par skolotāju. Jā, tādu, kurš katru dienu stāv pie tāfeles un mēģina pusaudžiem iestāstīt, ka trigonometrija viņiem dzīvē noderēs. Desmit gadi šajā darbā, un es jau sāku just, ka pats ticu tam mazāk nekā mani skolēni. Nē, es neesmu izdedzis, bet stress ir uzkrājies – pārbaudes darbi, vecāki, ziņojumi, mācību programmas. Katru dienu es atnācu mājās ar smagu galvu un tukšām acīm. Sieva teica, ka man vajag hobiju. Bet kādu? Makramē? Vai nu futbola komandu? Man nebija ne laika, ne enerģijas.

Viss mainījās vienā sestdienas pēcpusdienā, kad es mēģināju labot savu veco planšeti. Tā bija beigta – ekrāns plīsis, akumulators tūre. Es gāju interneta veikalos meklēt jaunu un uzgāju reklāmu. Nevis par planšetēm, bet par kaut ko citu. Sākumā gribēju aizvērt, bet kaut kas mani noturēja. Tur bija rakstīts par piedāvājumu jaunajiem spēlētājiem, un beigās pieminēta īpaša atslēga. Es pierakstīju to nejauši uz lapiņas – vavada reklamas kods. Nodomāju, ka varbūt kādreiz noderēs.

Pagāja divas nedēļas. Stress darbā bija sasniedzis zenītu – skolēniem gala eksāmeni, un es kā viņu klases audzinātājs biju atbildīgs par visiem pārbaudījumiem. Kādā vakarā, kad sieva jau gulēja, es apsēdos pie datora, lai pārbaudītu e-pastu. Bet tad ieraudzīju to lapiņu uz galda. vavada reklamas kods. "Kāpēc gan ne?" es nodomāju. "Vismaz novērsīšu domas."

Atvēru pārlūku, ierakstīju nosaukumu un nonācu lapā, kas izskatījās pavisam vienkārša. Balts fons, skaidras ikonas, nekas nekliedza. Es reģistrējos, ievadīju to kodu no lapiņas, un mans kontā parādījās bonuss – bezmaksas griezieni. "Interesanti," es teicu pie sevis. Sākumā domāju, ka tā ir viltība, bet nē – viss strādāja.

Es izvēlējos spēli ar vēsturisku tēmu – senā Ēģipte, piramīdas, faraoni. Man kā vēstures cienītājam tas patika. Pirmie griezieni bija bezmaksas, tāpēc es nejutu risku. Vienkārši skatījos, kā simboli griežas, kā krāsas mainās. Bija patīkami – klusi, mierīgi, bez steigas. Pēc desmit minūtēm es biju uzvarējis 23 eiro no bonusa. Bez nekāda ieguldījuma. Es pasmaidīju – tas bija kā dāvana no nejaušības.

Bet pats interesantākais notika nākamajā vakarā. Es nolēmu ielikt savu naudu – tikai 15 eiro. Gribēju saprast, kā tas strādā, kad ir reāla atbildība. Izvēlējos ruleti. Ne jau tāpēc, ka būtu kaut ko sapratis, bet tāpēc, ka tā likās vienkāršāka. Uzliku uz sarkano. Bumbiņa griezās, un es jutu, kā mans sirds ritms mainās. Tas bija dīvaini – es, skolotājs, kurš māca bērnus par mieru un savaldību, pats dauzījos kā puika. Sarkanais! Es uzvarēju. Nākamajā reizē uzliku uz melno – atkal uzvara. Trešajā – zaudēju. Bet bilancē jau bija 37 eiro.

Tajā brīdī es sapratu – man nav nozīmes, cik es laimēju. Man ir nozīme sajūtai, ka es domāju par kaut ko citu. Ka mana galva uz stundu pārstāj rēķināt eksāmenu rezultātus un domāt par to, vai Jānītim pietiks punktu matemātikā. Es vienkārši esmu – ar bumbiņu un cerību.

Nākamajās nedēļās es iegāju katru otro vakaru. Ne jau ilgi – pa stundai, ne vairāk. Es sev noteicu robežu – 20 eiro dienā. Ja zaudēju – aizveru un dzeru tēju. Ja uzvaru – vēl labāk. Sieva sākumā brīnījās: "Ko tu tur dari tik ilgi?" Es teicu: "Atpūšos. Tā ir mana meditācija." Viņa pasmējās, bet pēc tam pamanīja, ka es kļuvu mierīgāks, ka vairs nečīkstu par katru sīkumu.

Vienā no šiem vakariem es atklāju spēli ar dārgakmeņiem. Tur bija dimanti, rubīni, smaragdi. Un, kad trīs dimanti sakrita rindā, sākās bonusa raunds. Tas ilga vairākas minūtes, un katrā griezienā reizinātājs auga. Līdz beigām es biju uzvarējis 140 eiro. No 20. Es nosmējos – skaļi, no sirds. Pirmo reizi ilgā laikā.

Nākamajā dienā skolā es jutu, ka esmu savādāks. Mani skolēni to pamanīja. "Skolotāj, jums ir laba diena?" jautāja Anna. Es pasmaidīju: "Jā, Ann, man ir." Un tas nebija meli. Kaut kas manā iekšienē bija pārslēdzies. Es sapratu, ka man nav jābūt tikai skolotājam. Ka es varu būt arī cilvēks, kuram ir savs stūrītis, kurā viņš var būt vienkārši... spēlētājs.

Protams, es neesmu zaudējis realitātes sajūtu. Es zinu, ka azartspēles nav ienākumu avots. Bet tās ir lielisks veids, kā izkļūt no stresa apļa. Kad es atveru lapu un ievadu savu kodu – jā, to pašu vavada reklamas kods, ko reiz pierakstīju – es jūtu, ka ieeju citā telpā. Tur nav eksāmenu, nav vecāku, nav pārbaužu. Tur ir tikai es un mani lēmumi. Un tas ir vērtīgi.

Pagājušajā nedēļā es aizvedu sievu uz teātri – no laimesta naudas. Viņa bija pārsteigta un jautāja, no kurienes tie eiro. Es atbildēju: "No mana jaunā hobija." Viņa nesaprata līdz galam, bet pasmaidīja un teica: "Turies pie tā, ja tev palīdz."

Un es turēšos. Ne jau naudas dēļ, bet gan tāpēc, ka atradu veidu, kā katru dienu atgriezties mājās ar vieglāku sirdi. Zinu, ka daži to nosodīs – teiks, ka tas ir bīstami, ka tā ir slikta ietekme. Bet es viņiem atbildu: dzīve jau tā ir pietiekami saspringta. Ja esmu atradis veidu, kā stundu būt brīvs no visa, tad kāpēc man no tā atteikties? Galvenais – kontrolēt, galvenais – zināt robežas. Un es tās zinu.

Vakar es atkal iegāju, nospēlēju 30 minūtes, uzvarēju 12 eiro un izgāju. Sieva prasīja: "Vai vēl spēlēsi?" Es atteicu: "Nē, pietiek." Jo es zinu, ka rīt būs jauna diena, jauni skolēni, jauni izaicinājumi. Bet tagad man ir vieta, kur es varu atpūsties. Mana mazā patvēruma vieta. Un, ziniet, tas ir vairāk, nekā jebkurš laimests.

Какво мислите?

Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.