Беше 5:13 сутринта, а аз бях буден от два часа. Не защото исках. А защото тригодишният ми син беше решил, че тази нощ е за игра. Легнахме му в девет, той спа до три, след това – бам. Трясък на вратата на гардероба, настъпване на динозавър, който издава писък, и дълго философстване защо луната не спи.
Жената спеше в другата стая. Тя имаше важна презентация днес. За пореден път аз бях дежурният родител.
Седех на дивана с гащи и стара фланелка. Космите ми стърчаха във всички посоки. Очите ме пареха от умора, но в същото време бях твърде изтощен, за да заспя отново. Синът беше върнал турборежима на "Влакчето Томас". Чувах го да си говори сам в другия край на хола.
Аз просто съществувах. Като зеленчук. Като стар хляб. Като онази кола, която не иска да запали през януари.
Вдигнах телефона. Първо проверих имейла – само спам. После Фейсбук – някой беше качил снимка на закуската си и бях сигурен, че изпитвам завист, която се смесваше с омраза. Скролнах надоло. Клипчета с котки. Рецепти за хляб, който никога няма да направя. И тогава ми изскочи реклама. Нещо за игри. Нещо цветно. Не знам защо точно в този момент ме привлече.
Може би защото тишината в хола беше оглушителна, а умът ми искаше просто да се изключи за няколко минути.
Написах в търсачката: вавада. Първият резултат. Отворих го. Дизайнът беше светъл – не онези тъмни страници, които приличат на пещера. Имаше усещане за познатост, въпреки че не бях влизал от месеци. Последният път бях загубил 30 лв., но това беше миналата зима. Пренебрегваема сума за един отегчен събота следобед.
Сега обаче нямах особени пари. Бяхме купили нов пералня миналия петък. Картата ми беше жива, но не и буйна. Реших да внеса 60 лева. Това бяха парите за бензина до края на седмицата. Но работата ми беше на 15 минути пеша, а колата – лукса за дъждовни дни. Можех да рискувам.
Избрах си нещо просто. Ротативка с тематика Стар Грък. Колони. Амфори. Зевс, който ти се усмихва като дядо след третото раки.
Слагах по 1 лев на завъртане.
Първите десет минути – нищо. Нищо, което да вдигне пулса. Пет-шест печалби от по 50 стотинки. Общият ми баланс падаше бавно, като пясъчен часовник, в който някой е пробил дупка. Стигнах до 43 лева.
Пипнах горещ чай, който беше изстинал от час. Глътка. Кисело. Отврат.
И тогава – завъртане. Гръцкият бог се появи три пъти. Наведнъж. Това беше бонус функцията. Зевс кимна с брадата си. Екранът потрепна. Започнаха безплатни завъртания – цели 12 на брой.
В първите три спечелих може би 8 лева. В следващите три – още 12. Бях на 63 лева. Отново на нулата. Нито плюс, нито минус.
Тогава синът ми дойде при мен. Взе една възглавница и я метна в скута ми. "Тате, искам герой." Това означава – искам да ми разкажеш история за някой силен. Обикновено му разказвам за мечки или за пожарникари. Но в онзи момент не бях на себе си. Казах му: "Чакай минута, татко бие лош човек в играта."
Той седна до мен. Тих. Гледаше екрана. Четиригодишен зрител, който нямаше представа какво става.
Последните безплатни завъртания започнаха. На седмото – нищо. На осмото – двойна печалба, 6 лева. На деветото – Зевс пак се появи и добави още пет завъртания.
Смеех се. Сам. В 5:40 сутринта. По гащи. С дете до себе си.
Новите завъртания не бяха щедри. Два лева тук, лев там. Бях стигнал до 91 лева. Печалба от 31. Нищо впечатляващо. Но адреналинът – адреналинът беше като силен еспресо, излято направо във вена.
Тогава реших. Едно последно завъртане със собствените ми пари. Целият ми баланс – 91 лева. Натиснах "макс залог". 5 лева. Много за моя стандарт.
Зевс. Зевс. Зевс.
Само дето този път не бяха трима. Бяха пет.
Екранът пламна. Изскачаха анимации, които не бях виждал. Звезди. Гръмове. Цифри, които се множат като зайци. Не разбирах нищо. Само гледах.
Балансът ми скочи на 470 лева за секунда. След това на 610. След това на 840.
Замръзнах. Синът каза: "Тате, ти си герой."
Да. Точно така се чувствах.
Не чаках повече. Не направих втора сметка. Не си казах "още едно завъртане за кеф". Натиснах изплащане. вавада ми показа зелена отметка. Потвърдих. Парите бяха път към картата ми.
Изключих телефона. Взех сина на ръце. Налях му мляко в чашата с динозавъра. Налях си кафе. Седнахме на терасата. Слънцето тъкмо беше започнало да се показва между блоковете.
Жената излезе в 7:30. Попита ме защо се усмихвам. Казах ѝ, че съм спал добре.
Не излъгах. Просто не казах цялата истина.
Трите дни след това проверих картата си няколко пъти. 840 лева вътре. Истински. Не бонус. Не ваучер. С тях купих нова обувки на детето, заведохме се на кино и още ни остана.
Понякога мисля за този пет сутринта. За тишината. За чашата студен чай. За сина ми, който каза "ти си герой".
И знаеш ли какво? Може би наистина бях. Не защото спечелих. А защото знаех кога да спра. Това е истинската печалба. Всичко друго са просто нули в банковата сметка. Приятни, топли, но все пак – само нули.
Към края на месеца отново се пробвах. Отворих вавада на телефона. Погледах я. Помилвах иконата с палец. И я затворих. Не бях суеверен. Просто исках да запомня този момент такъв, какъвто беше – единствен. Не се повтарят такива дни. И това е напълно ок.
Какво мислите?
Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.