Nie wiem, jak u was, ale u mnie w domu piątki są święte. Nie w znaczeniu religijnym – po prostu w piątek wieczorem stawiam nogi na stoliku, otwieram piwo i nie ruszam się z kanapy, chyba że ktoś umiera albo pali się mieszkanie. Pracuję jako kasjer w jednym z tych dużych marketów budowlanych. Siedzenie na kasie, uśmiechanie się do ludzi, którzy i tak mają cię gdzieś, skanowanie tysięcy rolek taśmy malarskiej i worków cementu. Po tygodniu takiej roboty marzę tylko o jednym – żeby nikt do mnie nie mówił przez co najmniej dwie godziny.
Ten piątek był wyjątkowo ciężki. Jakaś wielka promocja na farby, więc kolejka ciągnęła się do samego wejścia. Klienci wkurzeni, bo nie ma rękawiczek, bo cena na półce inna, bo termin ważności karty lojalnościowej minął wczoraj. Normalny dzień w markecie, ale mnie padły akumulatory. O 19:30 odbiłem kartę, pożegnałem się z kierowniczką i pojechałem do domu.
Po drodze wstąpiłem do Żabki po te swoje piwo. Przy kasie zobaczyłem paragon, który ktoś zostawił. Normalnie bym go zignorował, ale coś przykuło moją uwagę – na odwrocie, odręcznie, ktoś napisał jakiś kod. I obok dopisek: „Darmowe środki, bez wpłaty. Sprawdź, polecam”. Świat jest mały, a przypadki – dziwne. Wziąłem ten paragon, schowałem do kieszeni. Nie dlatego, że wierzyłem w jakieś cuda. Po prostu byłem ciekaw.
W domu, z piwem w ręku, odpaliłem laptopa. Wpisałem nazwę, która widniała na paragonie. Strona wyglądała przyzwoicie – nic z tych krzykliwych kasyn, które kojarzyłem z internetowych banerów. Znalazłem pole na kod. Wklepałem ten z paragonu. I nagle, bez zakładania konta? Nie, najpierw trzeba było się zarejestrować. Zajęło mi to chwilę, ale poszło. Potem jeszcze raz wpisałem ten kod. I wtedy zobaczyłem, że na moim koncie pojawiły się darmowe środki. Bez wpłaty, bez karty kredytowej. Nic.
To był mój pierwszy kontakt z vavada kod promocyjny i pamiętam, że przez chwilę myślałem: „To na pewno jakiś haczyk”. Ale przecież nie podałem żadnych danych wrażliwych. Co mogłem stracić? Tylko czas, który i tak bym zmarnował na oglądanie filmików z kotami.
Zacząłem grać.
Wybierałem proste gry – takie z owocami, bo nie chciałem się uczyć skomplikowanych zasad. Postawiłem na najniższe stawki. Kręciłem i czekałem. Piwo było zimne, kanapa wygodna, a ja po raz pierwszy od tygodnia nie myślałem o pracy. W pierwszej godzinie przegrałem jakieś 20 złotych z tych darmowych środków. Potem wygrałem 50. Potem znowu straciłem. Huśtawka, ale bezboleśnie, bo nie używałem własnych pieniędzy.
Minęła druga godzina. Zrobiło się koło 23. Zacząłem myśleć, żeby już kończyć, bo rano musiałem być w markecie na 8. Ale pomyślałem: „Jeszcze jeden spin”. Tylko jeden. Kliknąłem. I wtedy ekran eksplodował. Symbole poukładały się w złotą linię, na środku pojawił się napis „WIELKA WYGRANA”, a licznik zatrzymał się na kwocie 2 100 złotych.
Odstawiłem piwo. Przetarłem oczy. Sprawdziłem jeszcze raz. Tak, 2 100. Siedziałem na swojej starej kanapie, w dresach, i czułem się, jakbym dostał obuchem w głowę – w dobrym sensie. Moje pierwsze myśli? „Czy ja to mogę wypłacić?”. Sprawdziłem regulamin vavada kod promocyjny – wszystko było jasne: po spełnieniu warunków obrotu środki stają się dostępne. A ja grałem spokojnie przez dwie godziny, więc warunki spełniłem automatycznie. Nie mogłem w to uwierzyć.
Kliknąłem „wypłata”.
Pieniądze przyszły w poniedziałek rano, bo weekend. Dostałem SMS z banku, gdy stałem w kolejce po kawę. Aż się uśmiechnąłem do siebie jak głupi. W pracy przez cały dzień chodziłem zadowolony, mimo że klienci byli tak samo wkurzeni jak zawsze.
Za co wydałem te pieniądze? Część – 800 złotych – odłożyłem na nową suszarkę do ubrań, bo stara przestała grzać i wszystko po praniu śmierdziało stęchlizną. Dołożyłem do niej, bo kosztowała 1200, a oszczędności miałem jakieś. Resztę – ponad 1000 złotych – przeznaczyłem na kolację dla rodziców. Moja mama od roku narzekała, że nie byliśmy razem na porządnym obiedzie. Zaprosiłem ich do fajnej restauracji, zapłaciłem za wszystkich, nawet za ciocię, która wpadła niespodziewanie. Mama pytała, skąd mam pieniądze. Powiedziałem, że dostałem premię. Nie skłamałem – to była premia. Tylko od losu, nie od szefa.
Dziś, gdy wracam myślami do tamtego piątku, uśmiecham się pod nosem. Nie dlatego, że wygrałem. Ale dlatego, że znalazłem ten paragon. Gdybym wtedy nie wziął go do ręki, gdybym nie był ciekaw, gdybym stwierdził „głupota” – nic by się nie stało. A tak miałem nową suszarkę, uśmiechniętą mamę i historię, którą opowiadam znajomym przy piwie.
Od tamtego czasu zdarza mi się wejść na stronę. Zawsze szukam jakiegoś vavada kod promocyjny – bo lubię tę świadomość, że gram za coś, co nie jest moje. Nie wpłacam własnych pieniędzy prawie nigdy. A jeśli już, to maksymalnie 50 złotych, raz na miesiąc. I zawsze wypłacam wygraną od razu, choćby to było 20 złotych. Bo nauczyłem się, że najważniejsze to nie dać się wciągnąć.
Czy polecam? Nie wiem. Każdy ma swój rozum. Ja mogę powiedzieć tyle: fajnie jest czasem z nudów wpisać jakiś kod, pograć godzinę, i może – jak ja – trafić coś, co zmieni twój zwykły piątkowy wieczór w coś, co zapamiętasz na długo. Ale z głową. Zawsze z głową. Bo bez głowy nawet najlepszy kod promocyjny nic nie da.
Какво мислите?
Регистирайте се, за да добавите коментар.
Ако вече имате регистрация, влезте с потребителското си име и парола.